EK u20 - Dag 2: van Daalen en Seedo winnen goud en zilver

19 juli 2019
Toernooien Vorige

Vrijdag 19 juli: de tweede dag van de Europese Kampioenschappen voor atleten onder de 20 jaar in het Zweedse Borås. Van 18 tot en met 21 juli doen 36 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Zweden. Aan de hand van 11 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten. 

1

De eerste medaille is binnen! Goud voor Alida van Daalen met discuswerpen. In de vijfde worp wist van Daalen de discus te laten vliegen naar 55,92 meter. Naast dat dit een tweede Nederlandse onder 18 prestatie allertijden is, veroverde van Daalen met deze worp het goud.

Ook Janneke Pluimes zette een goede prestatie neer in de finale discuswerpen! Met een worp van 52.38 meter eindigde Pluimes op de vijfde plek met een persoonlijk record. “Ik ben heel blij voor Alida, maar ik had zelf op meer gehoopt. Ik voelde dat er 54 of 55 meter mogelijk was, dus dit vind ik toch wel zonde,'' aldus Pluimes.

11.40

In een hele spannende finale finishte N'ketia Seedo als tweede op de 100 meter. Met slechts 0.006 sec. achter de winnares, kan Seedo trots zijn op deze zilveren medaille. Zondag komt Seedo opnieuw in actie in Zweden, namelijk met de estafetteploeg.


 

12

Shaquille Emanuelson maakte het spannend vandaag tijdens de kwalificatie discuswerpen. Na drie worpen stond hij op plek 7 in groep A, met 55,25 meter als beste afstand: zou dat genoeg zijn voor de finale? Hij vreest zelf het ergste: “Het wordt afwachten, maar ik vrees dat ik hiermee niet de finale haal. Mijn eerste twee worpen waren niet ontspannen. Ik voelde de ontspanning wel in mijn derde worp, maar dat was in feite te laat. Ik had liever gehad dat het beter zou gaan, maar dit is niet het einde van mijn carrière.”

Wat een ontlading als na de tweede kwalificatie groep blijkt dat hij als 12e wordt toegevoegd aan de lijst finalisten. We zien hem zondagochtend terug in de finale.

3

De drie Nederlandse meerkampers begonnen goed aan hun eerste dag met twee PB’s op de 100 meter. Léon Mak mocht als eerste aan de bak en liep met 11.15 een PB. In serie drie zagen we beide Svens terug; Jansons won deze serie knap in eveneens een PB van 10.96, Roosen werd tweede in een tijd van 11.18.
 


De mannen vervolgden hun tienkamp met het verspringen waar Sven Jansons met een knappe sprong van 7,15 meter tot een vierde positie in de tussenstand kwam. Léon Mak kwam tot 6,55 meter en Sven Roosen sprong 6,89 meter ver. Ze sloten de ochtend af met kogelstoten:

  • Léon Mak: 14.10 meter
  • Sven Roosen: 13.03 meter
  • Sven Jansons: 13.40 meter

In de middag vervolgden de tienkampers hun meerkamp met hoogspringen. Sven Roosen kwam tot 1.82 meter waarmee hij in de buurt van zijn persoonlijk record bleef. Datzelfde gold ook voor naamgenoot Jansons. Ook hij zette een mooie reeks aan sprongen neer met als hoogste hoogte 1.94 meter, waar zijn PR 1.95 meter is. De hoogspringer met de beste papieren van de drie, Léon Mak, bleef net als Jansons steken op de 1.94 meter. De dag werd afgesloten met de 400 meter. Sven Roosen zette hier de snelste tijd neer van de drie, namelijk 48.34 sec. wat ook een PR betekende voor Roosen. Léon Mak finishte op de 400 meter ook in een PR tijd, in 49.39 sec. In een tijd van 49.91 sec. sloot Sven Roosen de eerste dag van de tienkamp af.

De tussenstand meerkamp na vijf onderdelen:

4. Jansons
9. Mak
12. Roosen

2

Twee Nederlanders naar de 800 meter finale! Ludo van Nieuwenhuizen werd vierde in de eerste heat in een tijd van 1:50.77. Hiermee belandde hij in de hot seat en was het afwachten of dit genoeg is om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. En dat is het! Hij ziet Djoao Lobles tweede worden in de derde serie in een tijd van 1:52.16. Van Nieuwenhuizen gaat als tijdsnelste alsnog door naar de finale. Beide heren zien we zondag terug.

Ludo: “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik moet tevreden zijn, aangezien het mijn eerste kampioenschap is. Er is nog een kansje dankzij de snelst verliezende tijden. Tactisch kan ik mezelf niks verwijten. Toen de Brit over me kwam, werd het moeilijk.”

Djoao: “Het is heerlijk om met twee Nederlanders in de finale te staan. Het was een rommelige race, maar ik weet dat ik op het einde bij de snelle jongens ben. Ik ben misschien iets te vroeg met mijn sprint begonnen, maar ik wou op safe spelen. Er is een plan voor de finale, maar dat blijft geheim”
 


13.67

Ook Mark Heiden zien we terug in de finale! In de tweede race finisht hij als vierde in een tijd van 13.67. Deze tijd levert hem een knappe kleine q op; we zien hem zaterdagavond terug. “Mijn start was beter in vergelijking met de reeksen, waardoor ik eigenlijk een beetje verrast was. Ik geraakte echter even uit evenwicht op de volgende horde, waardoor ik me moest herpakken. Gelukkig kon ik het ritme volgen van de reekswinnaar. Zo kon ik sterk finishen en me verzekeren van de finale. Ik had mijn doel eigenlijk al bereikt door hier in de halve finales te staan, maar ik denk dat ik na vandaag zeker onder 13”60 moet kunnen duiken in een vlekkeloze race,” aldus Heiden.
 

3000

In de series 3000 meter wisten beide Nederlandse atletes zich te plaatsen voor de finale later dit toernooi. Anna Hightower kwam in de eerste serie in actie en finishte als tweede, waardoor zij zich direct plaatste voor de finale. Anna: "Ik had niet verwacht dat het zo hard zou gaan, maar ik ben uitermate tevreden met mijn rechtstreekse finaleplaats. Misschien is er nog een PR mogelijk in die finale. Ik hoop op een plaats bij de beste acht." Manjorie Janssen verscheen in de tweede serie aan de start en kwalificeerde zich als tijdsnelste, met een tijd van 9:34.50. "Ik heb de laatste weken niet kunnen trainen zoals het zou moeten, waardoor het knap lastig was om in die finale te komen. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht dat ik er bij zou zijn. Nu ga ik de knop omzetten en zo goed mogelijk rusten met het oog op de finale. En natuurlijk is het leuk om met twee Nederlanders naar de finale te mogen," aldus Janssen.

2.09

Stan Nijhuis sprong in zijn kwalificatie vlekkeloos over de 2.09 meter heen. Geen foutsprongen en extra pogingen had hij ook niet nodig. Dat levert hem een plek op in de finale op zondagmiddag. “Er kan van alles gebeuren in de finale. Ik ga gewoon het beste uit mezelf halen. Ik ben blij met mijn kwalificatie en hoop dit in de finale te bevestigen. Ik heb al erg genoten van Zweden, zeker dankzij het uitermate gezellige team,” aldus Nijhuis.

1

Femke Bol liep in haar serie 400 meter horden comfortabel en gemakkelijk naar de winst; met 58.47 sec. zette Bol de snelste tijd neer en bereikte daarmee de halve finales die op zaterdagmiddag plaatsvinden. Femke Frijters eindigde als 16e met een tijd van 1:00.53.

Femke Bol: “Het ging goed. Ik voel me fit en heb heel vlot kunnen lopen zonder te veel energie te verbruiken. Ik bekijk elke race apart. Morgen wil ik gewoon een goede race lopen zodat ik in de finale terechtkom. Daarin wil ik uiteraard knallen, maar ik ben alvast tevreden met de eerste horde die ik genomen heb. We hebben een heel jong, groot team waardoor we elkaar naar goede prestaties trekken”

Femke Frijters: “Ik weet niet zo goed meer wat er gebeurde. Mijn eerste stuk was trager dan het zou moeten. Het tweede stuk was beter maar niet voldoende. Ik mikte toch minstens op de halve finales, misschien zelfs op de finale. Ik dacht eigenlijk dat de wind mee zou blazen in het eerste deel, maar dat draaide anders uit. Het had heel mooi geweest op met de twee Femkes naar de halve finales en wie weet ook finale te gaan. Ik had graag mijn PR bevestigd hier.”

200

Onyema Adigida begint de EK u20 als derde op de seizoenranglijst. Dat hij in vorm is, liet Adigida meteen zien in de series. In de vijfde serie snelde hij naar 21.11 sec., won zijn serie en eindigde als tweede van het gehele deelnemersveld. “Het ging niet eens zoals verwacht. Na mijn start struikelde ik een beetje. Ik weet echter dat ik in het rechte stuk de sterkste ben. Ik ga het per race bekijken, maar droom ik uiteraard toch al van de medailles. Je weet natuurlijk nooit hoe het gaat. Dat maakte ik vorig jaar namelijk mee op de WK toen ik negende werd, terwijl ik pas de twaalfde tijd had staan. Morgen hoop ik het nog beter te doen,” aldus Adigida.

Ook Zoë Sedney wist zich in de series 200 meter te plaatsen voor de volgende ronde. In een tijd van 23.92 sec. finishte Sedney als tweede in haar serie. Zaterdag zien we haar om 10:40 uur opnieuw in actie op de 200 meter.

11

In de finale kogelstoten liep het voor Mattijs Mols helaas niet zoals hij gehoopt had. "De omstandigheden maakten het me heel moeilijk, aangezien we voortdurend moesten stoppen om dan weer te beginnen. Om dan je focus te behouden, is erg moeilijk," aldus Mols. Met een stoot van 18.00 meter eindigde hij op de elfde plek in de finale.

Volg de EK u20 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 2 hier.

Fotografie: Coen Schilderman