EK u23 - Dag 1: Bakker en van Gool door naar finale

11 juli 2019
Toernooien Vorige

We zijn begonnen! Dag 1 van de EK onder 23 jaar in Gävle zit erop. Van 11 tot en met 14 juli doen 23 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Zweden. Aan de hand van zes getallen blikken we terug op de eerste dag, waar vandaag Joris van Gool (100 meter) en Jasmijn Bakker (3000 meter steeple chase) zich wisten te plaatsen voor de finale.

4/7

Emma Oosterwegel was de eerste atlete die vandaag in het oranje tenue op de EK u23 in actie kwam. Op het eerste onderdeel, de 100 meter horden, noteerde Oosterwegel een tijd van 14.21 sec. Hiermee blijft ze ruim (13.63 sec.) boven haar pr tijd op de horden die ze eerder dit seizoen sterk verbeterde. Bij het hoogspringen herstelde Oosterwegel zich goed door in één poging over de 1.70 meter te springen. De 1.73 meter bleek nog net te hoog gegrepen voor vandaag. Tijdens het derde onderdeel, het kogelstoten, kwam Oosterwegel met een fantastische stoot van 13.47 meter tot een nieuw persoonlijk record. Met deze stoot steeg Oosterwegel maar liefst 5 plekken in de tussenstand, naar plaats 10! Op het afsluitende onderdeel van dag 1, de 200 meter, wist Oosterwegel de serie te winnen in een tijd van 25.12 sec. In de tussenstand nu op de zesde plaats na vier onderdelen.

'De 100 meter horden begon niet zo goed door die zware tegenwind. Ik kon daardoor niet lekker in de race komen, waardoor de tijd tegenviel. Bij het hoogspringen zat er meer in vandaag. Over het kogelstoten kan ik gezien mijn PR niet klagen. De 200 meter was niet zo goed, opnieuw door die wind, maar ook door een minder gevoel. Hopelijk loopt het morgen allemaal wat beter. Het zou mooi zijn om een PR in één of meerdere onderdelen te behalen,' aldus Oosterwegel.

21

Een teleurstellende 21e plek was er voor Sven Poelmann. Poelmann kwam met een stoot van 16.94 meter niet in de buurt van zijn persoonlijk best. De laatste weken stootte Poelmann de kogel vaak verder dan 18 meter: ‘Het is zonde dat ik net vandaag drie slechte stoten neerzet. Normaal gesproken heb ik één slechte worp in een wedstrijd, maar helaas werden het er vandaag drie.’ De beste 12 atleten kwalificeerden zich voor de finale van morgen.

22

Een tweeëntwintigste plek voor Bowien Jansen op de 100 meter. In een tijd van 12.14 sec. strandde Jansen in de series. ‘Hiervoor ben ik absoluut niet naar Zweden afgereisd. Het plaatje klopte gewoonweg niet. Ik heb teveel fouten gemaakt onderweg. De tegenwind maakte het nog moeilijker, maar dat maakte ik twee jaar geleden in Grosseto ook al mee. Het is zonde, aangezien ik niet naar Zweden ben gekomen om alleen de series te lopen,’ aldus Jansen.

3

Joris van Gool, de nummer drie van Europa op de 60 meter indoor, kwam ‘s ochtends vrij eenvoudig door de series. Met een sterke tegenwind liep hij een tijd van 10.83 sec. Om 18:30 uur stonden de halve finales op het programma. Van Gool liep in de eerste serie naar 10.53 sec en kwalificeerde zich daarmee direct voor de finale van vrijdagmiddag.

8

Op de 3000 meter steeple chase wist Jasmijn Bakker als achtste een finaleplaats te bemachtigen. Met een tijd van 10:12.40 kwalificeerde de atlete van AV Triatlon zich vrij eenvoudig voor de finale van zaterdag. ‘In de finale hoop ik het Nederlands Record aan te kunnen vallen, dat zou echt fantastisch zijn.’ De finale is zaterdagavond om 18:50 uur.

1500 meter

Helaas kwalificeerde Bram Anderiessen zich met 3.49.14 net niet voor de finale op de 1500 meter. ‘Het was een erg chaotische race met veel duwen en trekken. Het ging in de slotfase erg hard en toen liet ik me helaas wat insluiten. Tactisch liep ik best een prima race, ik voelde me goed maar kwam helaas in de slotfase wat te kort,’ aldus Anderiessen.

Volg de EK u23 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 1 hier.

Foto’s: Coen Schilderman