EK u23 - Dag 3: De Wolff 4e na dag 1 van de meerkamp

13 juli 2019
Topatletiek Vorige

Na een fantastische tweede dag met twee bronzen medailles van Joris van Gool en Jasmijn Lau zit ook dag drie van het EK onder de 23 jaar in het Zweedse Gävle er op. Aan de hand van drie getallen blikken we terug op dag drie.

5/10

De tienkampers begonnen vandaag in de vroege ochtend aan hun eerste onderdeel. Rafael Raap, Rik Taam en Rody de Wolff vertegenwoordigen de Nederlandse driekleur. Over de 100 meter waren de drie Nederlanders zeer tevreden. Raap liep, ondanks de forse tegenwind, met 10.94 sec zelfs een PR. “Meteen met een PR beginnen is erg lekker, helaas had ik tegenwind in vergelijking met de andere series, waardoor het zeker nog harder kon”, aldus Raap. 

Het tweede onderdeel van de tienkamp is het verspringen waar De Wolff in zijn eerste poging tot een PR wist te komen. Met een sprong van 7.32 meter bemachtigde hij een 5e plaats. Rody de Wolff: “Mijn eerste poging was meteen een PR dus ik heb besloten om mijn energie te sparen en de rest van de pogingen over te slaan.”

De heren sloten de ochtendsessie van dag drie af met het kogelstoten. Ook hier bleef de Wolff maar een paar centimeter van zijn PR af. Met een stoot van 14.13 meter eindigde hij op een 6e plaats. Raap kwam tot 13.68 meter en Rik Taam tot 13.52 meter. Bij het vierde onderdeel van de dag bleek dat Rody de Wolff ontzettend goed in vorm is. Hij sprong met 1.97 meter hoger dan hij ooit deed, een mooi PR! Taam bleef helaas steken op 1.91 meter;  met deze sprong bleef hij ver verwijderd van zijn persoonlijke record. Rafael Raap kwam over 2.00 meter en werd daarmee 4e in de einduitslag van het hoogspringen.

Het afsluitende onderdeel van dag 1 van de tienkamp was de 400 meter. Raap liep in de eerste serie met 49.29 seconden direct naar een persoonlijk record. De Wolff en Taam liepen tegen elkaar in serie twee. De Wolff liep vanuit baan 1 naar een 4e plaats in 49.14 sec. en Taam werd in 49.40 zevende.

Na 5 onderdelen staat De Wolff op een verrassende 4e plek. Ook Raap (7e) én Taam (10e) eindigen na dag 1 van deze tienkamp in de top tien. De Wolff blikt vooruit op de dag van morgen: “Mijn doel is om morgen de 8.000 punten grens te doorbreken. Ik ben heel erg goed op weg!”

2

Op de 400 meter horden wisten beide Nederlandse atleten, Ramsey Angela en Nick Smidt, een finaleplaats te veroveren. Smidt werd ontzettend sterk 2e in zijn halve finale in een tijd van 50.05 sec. Angela kwalificeerde zich met 50.72 sec als een van de tijdsnelsten. Smidt blikt vooruit op morgen: “Het voelde vandaag al heel erg goed, morgen ga ik natuurlijk alles geven en kijk ik wel wat er in zit.” Angela moest in spanning afwachten omdat hij vierde werd in zijn halve finale: “Ontgoocheling overheerste aangezien ik geen toprace heb gelopen. Na de tweede halve bleek echter dat ik met mijn tijd alsnog naar die finale kan. Ik heb morgen een nieuwe kans om me te bewijzen en ga die proberen grijpen.” De finale wordt morgen om 17:20 uur gelopen.

Vandaag troffen eveneens twee Nederlandse dames elkaar in een finale. Benthe König en Jessica Schilder kwalificeerden zich gisteren allebei voor de finale kogelstoten. In deze finale heersten drie Duitse atletes. Schilder kwam met 16.51 meter tot een 5e plek en was daar zichtbaar blij mee: “ik heb een heel mooi seizoen achter de rug en ben absoluut tevreden. Binnen twee jaar krijg ik nog een kans. Ik had gehoopt op een vijfde plaats!” 

König stootte de kogel naar een afstand van 16.37 meter en werd daarmee zesde. Benthe: “met de plaats ben ik niet ontevreden maar mijn afstand en stoten waren niet goed. Gisteren ging het nog vrij gemakkelijk; vandaag moest ik meer strijden. Mijn draai was nog niet stabiel genoeg.”

7.

Jasmijn Bakker werd 7e op de 3000 meter steeple chase finale, die gewonnen werd in een kampioenschapsrecord door de Deense Anna Moller. “Ik was rustig van start gegaan, aangezien dat mijn manier van racen is. Ik hoopte op die manier minder stuk te gaan zoals vele meiden op het einde. Ik heb mijn eigen race proberen te lopen. Het was wel balen dat het in de aanvangsfase op een lint werd getrokken maar in de slotfase heb ik toch aardig wat concurrentes kunnen inhalen. Een toptijd lopen op een kampioenschap is niet simpel, maar ik mag wel tevreden zijn met mijn zevende plaats” aldus Bakker.

Volg de EK u23 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 3 hier.

Foto's: Coen Schilderman