EK u23 Dag 3: Goud voor Schilder, Brons voor Angela

10 juli 2021
Topatletiek Vorige

 

Van donderdag 8 juli tot en met zondag 11 juli vinden de Europese Kampioenschappen onder 23 plaats in Tallinn. In de Estse hoofdstad komen 29 Nederlandse atleten in actie. Op dag drie veroverden Jessica Schilder de Europese titel bij het kogelstoten en Ramsey Angela het brons op de 400m horden.

In een zomers en snikheet Tallinn waren vandaag geen stortbuien te bekennen. Sterker nog de meest gebruikte accessoires van deze dag waren de parasols, zonnebrillen en ijsblokjes om af te koelen in de hitte. In deze zomerse omstandigheden presteerde Team NL meer dan naar behoren.

Schilder pakt goud, van Klinken vierde

In de ochtend tijdens de kwalificatie leek het van Klinken die de betere vorm had. Ze wist zichzelf binnen één poging te verzekeren van de finale, waar Schilder pas in de derde poging over de 16.50m eis ging voor directe kwalificatie. Het was tijdens de finale zoeken naar het ritme voor beide dames. Waar van Klinken in haar eerste poging direct haar beste afstand, 16.91, liet noteren kwam Jessica Schilder juist laat op gang. In de 5e poging stootte ze 17.85m; op dat moment goed voor plaats twee. Haar Zweedse concurrente had exact dezelfde stoot maar een betere tweede poging. In de laatste ronde ging de Duitse, op dat moment nummer drie, eroverheen met 17.86m. Jessica wist te pareren met een uithaal van 18.11m wat haar uiteindelijk het goud opleverde. "Ik ben heel blij met 18m, maar het had beter gekund. Ik heb na de mindere kwalificatie geprobeerd de knop om te zetten maar ik ben echt heel blij met het goud!", klonk een opgeluchte Schilder na afloop.

Angela loopt naar het brons in nieuw PR

Midden op de dag was het de beurt aan Ramsey Angela. De 400m horden loper liep in de halve finales al een PR van 49,13 en wist daar in de finale nog wat hondersten van af te snoepen. Uiteindelijk finishte hij in een tijd van 49,07 maar had hij even nodig om daadwerkelijk te genieten van zijn prestatie. "Het duurde even voordat ik me realiseerde dat ik 3e ben geworden. Ik heb een slordige race gelopen en baal er van dat ik daardoor weet dat er nog meer in zit. Als ik kijk naar mijn race mag ik blij zijn met deze tijd maar het had gewoon nog harder gekund". zo legde hij na de finish uit.

Start tienkamp voor Jansons en Roosen

Op deze derde dag van het EK U23 stond de eerste dag van de tienkamp voor de mannen op het programma. Vol goede moed begonnen Sven en Sven aan deze tienkamp en niet zonder resultaat: Op het eerste onderdeel bij de 100m lieten de heren zien niet ver van hun PR's af te zitten. Zo liet Jansons 10,80 noteren en Roosen 10,85. Bij het verspringen bleek hoe scherp de heren daadwerkelijk waren. Beide sprongen ze in hun tweede poging een nieuw persoonlijk record. Waar Jansons zijn record van 7.45m wist aan te scherpen tot 7.50m was het niet veel later de beurt aan Roosen die naar 7.44m sprong. Een verbetering van 20 cm! "Dat loopt lekker op in de punten", klonken de tevreden tienkampers.

Onder het genot van een zak ijs op hun hoofd begaven de tienkampers zich richting het kogelstoten. Wederom wist Roosen een PR te verbreken en stootte hij de kogel naar 14.75m. Jansons stelde lichtjes teleur met 12.20m maar herpakte zich vervolgens bij het hoogspringen waar hij 1.99m wist te halen. Roosen noteerde een voor hem uitstekende 1.87m. Op de afsluitende 400m liepen ze elkaar naar een persoonlijk record. Jansons liet de klok stilzetten op 48,54, waar zijn trainingsgenoot Roosen er nog een schepje bovenop deed. Hij liep een razendsterke laatste 100m en leek de verzuring beter te verteren dan zijn concurrenten. Met een tijd van 47,27 wist hij een nieuw pr te noteren en een overwinning op dit afsluitende onderdeel van dag 1. Beide heren kijken uit naar morgen en zijn erg strijdbaar: "Het gaat erg lekker, we scoren PR's en zitten in de juiste flow. Morgen gaan we er weer tegenaan en dan zien we wel waar het schip strandt, doorblazen en knallen!"

In de tussenstand staat Sven Roosen op plaats drie met 4220 punten en Sven Jansons vierde met 4137 punten.

 

Middag bomvol finales

Met name het middag programma was gevuld met finale op finale voor Team NL. Op de 1500m kwamen Job Ijtsma en Robin van Riel in actie. In een bomvolle finale, van Riel werd door de jury toegevoegd na hinder in de series, wisten de beide lopers geen echte rol van betekenis te spelen. Uiteindelijk finishte Robin 11e in 3.42,64 en Job 15e in 3.45,62."De finale was pittig, vooral de laatste 600m was razendsnel. Op dat moment komen we allebei tekort. Je voelt dat die vermoeidheid er dan ook in zit", zo klonken van Riel en Ijtsma. "Door die valpartij in de series durfde ik niet achterin te kruipen. Ik was bang dat een finale met 17 chaotisch zou worden maar dat viel achteraf erg mee", voegde van Riel nog toe.

Bij het kogelslingeren slingerde Judith Essemiah haar kogel naar 61.64m. Dat bleek helaas niet genoeg voor de drie extra pogingen die de top acht kreeg. Ze noteerde met deze afstand een 10e plaats. Op de 5000m kwam Tim Verbaandert als 15e over de streep. In een finale die in twee series werd gelopen finishte hij uiteindelijk in 14.13,61.

Sedney en Adigida naast het podium

Later in de middagsessie, toen de temperatuur al iets was gedaald, kwam Zoë Sedney in actie op de 100m horden. Na een redelijke start kwam ze helaas in aanraking met zowel de eerste als derde horde, waardoor ze helaas als vierde over de streep kwam in deze erg snelle finale. De jonge atlete kwam in 13,14 seconden over de streep, op 17 honderste van het brons.

Tot slot was het deze avond de beurt aan Onyema Adigida, die vanochtend in de halve finales nog een nationaal U23 record liep. Hij snelde in een goede race naar 20,62 en was daar tevreden mee. "Mijn knie is ingetapet waardoor ik moeite heb met de bocht, even een PR lopen in de halve finales is dan erg goed en bewijst dat ik fit ben", zo sprak hij strijdvaardig na zijn halve finale. Echter bleek in de finale dat de concurrentie er nog een tandje bij kon zetten. Een wat moeizame start en bocht kwam hij niet meer te boven en finishte daardoor als vijfde in 20,84. Saillant detail, zijn tijd uit de halve finale had hem het brons opgeleverd.

In de halve finales op de 200m kwam ook Riq de Wit in actie die zichtbaar genoot van het toernooi. Na een door tegenwind geteisterde halve finale kwam hij in 21,49 over de streep maar daar kon hij mee leven. "De ervaring om hier te lopen is gewoon goed om te laten zien wat ik kan. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik heb al belangrijke stappen gezet. Het is fijn om op deze manier kennis te maken met internationale wedstrijden."

Hondema plaatst zich voor finale 

Bij de kwalificatie van het verspringen eerder op de dag wist Pauline Hondema zich te verzekeren van de finale bij het verspringen. In haar tweede poging noteerde ze een sprong van 6.22m. Dat was een sprong waarbij je zomaar aan de verkeerde kant van de streep had kunnen belanden, maar gelukkig wist ze in de laatste poging haar outdoor pr te evenaren met 6.40m. "Het doel was om die finale te halen. Ik wist dat ik daarvoor goed moest springen en mijn vorm moest laten zien. Na die tweede poging had ik iets van die derde moet echt goed zijn. Het is dan erg lekker dat ik mijn outdoor pr evenaar. Ik denk niet aan echte top vijf of het podium, het belangrijste doel is om verder te springen dan de 6.41m die ik indoor behaalde. Welke plaats ik daarmee behaal is eigenlijk bijzaak."

Where to watch

 

Fotografie: Coen Schilderman