EK u23 - Dag 4: Smidt wint zilver op de 400 meter horden

14 juli 2019
Topatletiek Vorige

Dag 4, alweer de laatste dag van het Europees Kampioenschap onder de 23 jaar in het Zweedse Gävle. Het Nederlands Team komt met drie medailles naar huis!  Aan de hand van 4 getallen blikken we terug op dag vier.

10.

Dag 4 stond voor een groot gedeelte in het teken van de tweede dag van de tienkamp. Rody de Wolff begon direct goed met 14.68 sec op de 110 meter horden, wat goed was voor een 5e plaats. Rafael Raap (15.03 sec) en Rik Taam (15.25 sec) werden respectievelijk 10e en 13e. Ook bij het discuswerpen wist de Wolff een zeer sterk optreden neer te zetten. In zijn tweede worp kwam hij met 47.51 meter zelfs tot een persoonlijk record. Ook Raap wierp met 44.34 meter een persoonlijk record en werd daarmee 5e. Taam kwam in zijn eerste poging tot 43.99 meter en werd daarmee 6e.

Het 8e onderdeel van de tienkamp, polsstokhoogspringen, liep uit op een drama voor Rik Taam. Hij haalde zijn aanvangshoogte van 4.30 meter niet en kelderde daardoor in het algemeen klassement. Raap kwam met 4.50 meter tot een seizoen best sprong. Polsstokhoogspringen is niet het sterkste onderdeel van De Wolff, toch sprong hij een keurige hoogte van 4.40 meter. Het voorlaatste onderdeel, speerwerpen, leverde voor De Wolff nogmaals een persoonlijk record op. Hij wierp de speer 59.77 meter. Taam herpakte zich na het polsstokhoogspringen en werd met 58.87 meter 6e. Net als De Wolff wierp Raap ook een mooi persoonlijk record bij het speerwerpen, 53.52 meter en werd daarmee 11e.

Op de afsluitende 1500 meter had De Wolff nog kans op een bronzen medaille. Met een uiterste krachtsinspanning kwam hij opnieuw tot een persoonlijk record van 4.37.03 minuten, dat bleek helaas net niet genoeg voor een podium plaats in het eindklassement. “Ik ben enorm tevreden met het afgelopen weekend. In sommige onderdelen heb ik mezelf echt verbaasd. In andere onderdelen liet ik het dan weer afweten. Het is dubbel dat ik vierde word, aangezien ik als zevende geplaatst was en dus hartstikke tevreden moet zijn.” Raap eindigde na een zware 1500 meter (4.54.20 min) op een keurige 6e plaats: “Het was heel gaaf om met drie Nederlanders uit dezelfde trainingsgroep hier te mogen staan. Ik ben ook heel trots op Rody, hij heeft het geweldig gedaan. Vanavond volgt er sowieso wel een feestje.” Voor Rik Taam was het een teleurstellend weekend, hij sloot de meerkamp af met een 3e plaats op de 1500 meter in een tijd van 4.33.18. Uiteindelijk werd Taam 13e in het algemeen klassement. “Ik ben echt wel teleurgesteld. Ik miste het volledige weekend scherpte en kon daardoor niet tonen wat ik eigenlijk waard ben.”

2.

In de finale op de 400 meter horden stonden maar liefst twee Nederlanders. Ramsey Angela en Nick Smidt gingen op jacht naar de medailles. Uiteindelijk wist Nick Smidt met een fantastisch nieuw persoonlijk record van 49.49 sec het zilver te veroveren.

Angela finishte in de finale als 7e in een tijd van 50.51 sec. Angela: Ik had meer verwacht. Ik hoopte toch om onder de 50 seconden te duiken, zeker gezien mijn huidige vorm. Ik blijf gewoon verder werken. Dit is zeker niet het einde.”

Ook in de finale bij het polsstokhoogspringen was Nederland vertegenwoordigd met twee atletes. Marijke Wijnmaalen kwam met een sprong van 4.00 meter niet verder dan een 10e plaats: “Ik ben toch tevreden met het feit dat ik hier mijn mannetje kon staan door in die finale te starten, aangezien het een moeilijk seizoen was. Ik heb hier erg veel van geleerd.” Killiana Heymans had op papier kans op een medaille. Echter eindigde ze met een sprong van 4.20 meter net buiten het podium als vierde: “Het ging niet zoals ik gehoopt had, maar daar kan ik nu niks meer aan veranderen. Ik baal echt wel, want er zat meer in.”

13.

Als 13e kwam zij over de finish: Diane van Es liep in haar 5000 meter een tijd van 16:09,28. “Het ging toch niet zoals ik op voorhand had gehoopt. Het tempo voorin was verschrikkelijk hard. Daardoor hoopte ik stiekem om in de buurt van mijn PR te finishen, maar ik kreeg het vervolgens knap lastig. Het was frustrerend om veel atletes over me heen te zien gaan, maar ik heb toch zo hard mogelijk gestreden. Ik heb echter enorm genoten van de afgelopen dagen hier. Het Nederlandse team is een hechte, aangename groep!

1.

Het enige Nederlandse Record U23 tijdens het weekend werd zondag in de series op de 4x100 meter bij de mannen gelopen. Dominique Zwiep, Roelf Bouwmeester, Joris van Gool en Isayah Boers kwamen in de series tot een fantastische tijd van 39.47 sec. Daarmee kwalificeerden ze zich automatisch voor de finale. Het team had hoge verwachtingen voor de finale en hoopten op een medaille. Helaas ging het bij de laatste wissel tussen Van Gool en Isayah Boers fout. Het stokje viel op de grond dus helaas finishte het team niet.
 

Nederland gaat met drie medailles naar huis. Joris van Gool won brons op de 100 meter, Jasmijn Lau werd derde op de 10.000 meter en Nick Smidt won vandaag het zilver op de 400 meter horden.

 

Kijk voor alle foto’s van vandaag hier.

Foto’s: Coen Schilderman