Esselink beste Nederlandse bij Europacup meerkamp

08 juli 2019
Topatletiek Vorige

Marijke Esselink is in Lutsk derde geworden in de vrouwenwedstrijd van de Europacup meerkamp. Met 5905 punten verpulvert ze niet alleen haar persoonlijk record, het zou ruimschoots voldoende zijn geweest voor deelname aan het EK-23. Helaas voor Esselink komt de score een week te laat. In het spoor van Esselink komt ook Michelle Oud tot een nieuw pr. Oud wordt zesde met 5669 punten. Anne van de Wiel zien we met 5593 punten ook nog terug in de top 10, tweelingzus Myke wordt 13de met 5442 punten.

Als de horde goed gaat……

Ze had het al aangekondigd. Als de horde goed dan gaat de rest van de meerkamp ook wel goed. Was getekend, Marijke Esselink. Dat de horde goed ging is een understatement. Esselink komt tot 13.45 seconden en wint daarmee het onderdeel. Om de klasse van die prestatie te duiden, het is precies de limiet voor het EK-23. Esselink heeft ook na het tweede onderdeel, het hoogspringen, nog de leiding maar moet die na iets minder kogelstoten afstaan. Als er dan toch een onderdeel is waar het iets minder moet gaan, dan maar het kogelstoten. Esselink sluit de eerste dag af met een voortreffelijk pr op de 200 meter en weet die lijn op dag 2 door te trekken. Goed verspringen, stabiel speerwerpen en een 800 meter waarop ze dit keer wel durft te lopen. Het levert haar met 2.20.15 seconden een dik nieuw persoonlijk record op. Met 5905 punten wordt Esselink derde in de wedstrijd en vinden we haar in Nederland terug op plaats 17 van de ranglijst allertijden.

Eén uitschieter voor Michelle Oud

Ze is in alles de ultieme meerkampster. Maar de stabiliteit die daarbij hoort zou je zo nu en dan wel eens willen inruilen voor een lekkere uitschieter. De uitschieter komt voor Michelle Oud meteen op het eerste onderdeel. De 14.57 seconden is een forse verbetering van haar beste tijd ooit en levert haar een vliegende start op. Oud moet het in tegenstelling tot haar collega’s niet hebben van haar snelheid maar compenseert dat met uitstekende technische onderdelen. En als iemand diep kan gaan op de afsluitende 800 meter dan is het Oud wel. Met 2.14.91 seconden noteert ze niet alleen een nieuw pr, de 5669 punten zijn er precies 100 meer dan eerder in dit jaar in Oyonnax

Anne van de Wiel verbijt pijn en wordt negende

Vooral op dag 1 had Anne van de Wiel nog behoorlijk wat last van de blessure aan haar schaambeen. Volgestopt met pijnstillers komt de horderace niet volledig uit de verf. Daarna is Van de Wiel, die op de tweede dag een stuk frisser oogt, niet meer op een mispeer te betrappen. Of het moet het speerwerpen zijn. De speren, meegenomen uit Nederland, overleven helaas de vlucht niet, maar dat zal door Van de Wiel niet snel als excuus worden aangedragen. Ook zij sluit af met een sterk persoonlijk record op de 800 meter en komt tot 5593 punten, haar tweede score ooit. De topscore gaat er komen op het NK, zo klonk het strijdvaardig vanuit Oekraïne.

PR komt er niet voor Myke van de Wiel

Ze was er klaar voor. Klaar voor een nieuw persoonlijk record. Maar dat record komt er net niet voor Myke van de Wiel. Na een stabiele horderace was het afwachten of de goede hoogspringtrainingen van de laatste weken effect zouden sorteren. Met 1.57 meter slaagt ze niet helemaal in die missie. En laat hoogspringen nou net het onderdeel zijn waar de punten je om de oren vliegen. Het grote verschil tussen haar en de andere drie Nederlanders. Van de Wiel laat in het vervolg van de meerkamp prima dingen zien, maar er zit geen onderdeel bij waar ze de opgelopen schade kan herstellen. Met 5442 punten wordt ze dertiende. Positieve noot is dat Van de Wiel met twee degelijke meerkampen al haar puntentotaal benadert waarmee ze in 2018 Nederlands Kampioen werd (5475punten). Sinds die titel heeft Van de Wiel op bijna elk onderdeel progressie geboekt, maar is het binnen de meerkamp nog niet samengevallen. Dat moet over drie weken dan maar in Den Haag gebeuren.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto's: Ingmar Vos