Europese prijs in Amsterdam uitgereikt

15 september 2008
Talentontwikkeling Vorige

In tegenstelling tot vorig jaar - toen tweevoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat uiteindelijk als kandidate werd toegevoegd - staat er geen Nederlandse atleet op de nominatielijsten voor de Europees atleet en atlete van het jaar 2008 (\'Waterford Crystal European Athlete of the Year\'). De Europese Atletiek Associatie publiceerde maandag de namen van de 39 genomineerden (19 mannen en 20 vrouwen).

De stemmen van het publiek, de pers en de nationale atletiekbonden worden gecombineerd voor de uitslag. Prestaties na de stembusdeadline van 25 september (en het laatste kwart van 2008, inclusief de EK cross) tellen niet mee mee voor de \'jaar\'prijs. De trofeeën worden op 18 oktober in Nederland uitgereikt tijdens de Europese Atletiek Conferentie in Amsterdam.

Bij de mannen is Frankrijk met vier genomineerden spekkoper. Niettemin zijn Olympisch kampioen Nelson Évora (Portugal, hinkstapspringen), Tomasz Majewski (Polen, kogelstoten), Gerd Kanter (Estland, discuswerpen), Primoz Kozmus (Slovanië, kogelslingeren), Andreas Thorkildsen (Noorwegen, speerwerpen) en Alex Schwazer (Italië, snelwandelen) favoriet voor de titel.

Bij de vrouwen zijn bij hoge uitzonderingen twee atletes genomineerd bij het hoogspringen. Titelverdedigster Blanka Vlasic vervolgde een lange reeks ongeslagen wedstrijden, maar verloor de twee belangrijkste wedstrijden van het jaar: de slotwedstrijd van de Golden League (waarmee ze een deel van de jackpot van 1 miljoen dollar misliep) en de Olympische Spelen. In Beijing was het de magistrale Belgische Tia Hellebaut die op het juiste moment boven zichzelf uitsteeg.
Geen van beiden is overigens favoriet voor de Europese jaarprijs. Olga Kaniskina (Rusland, 20 km snelwandelen), Nataliya Dobrynska (Oekraïne, zevenkamp), Aksana Miankova (Belarus, kogelslingeren), Constantina Tomescu (Roemenië, marathon) en Christine Ohuruogo (Groot-Brittannië, 400 m) wonnen namelijk ook Olympische titels. Gulnara Samitova-Galkina (Rus, 3000 m steeple chase), Jelena Isinbajeva (Rus, polsstokhoogspringen) en Barbora Špotáková (Tsjechië, speerwerpen) combineerden hun Olympisch goud bovendien met een wereldrecord (2005-winnaar Isinbajeva en Samitova-Galkina deden dat zelfs in Beijing).

Stemmen kan via (klik hier:) de website van de EAA