Favorieten maken rol waar bij CD finale

09 september 2019
Competitie Vorige

De CD ploegen van PAC hebben bij de competitiefinale ongenadig huisgehouden. De Rotterdammers bleven in 2018 nog zonder titel, een zeldzaamheid, maar nemen nu drie van de vier titels mee naar huis. Scorpio maakt bij de jongens C hun favorietenrol waar, ook al is de concurrentie van AC TION en Phanos hevig. Vooral op de estafettes wordt er fantastisch gepresteerd. De C-meiden van PAC verbeteren hun eigen beste prestatie allertijden en zetten het op 38.17 seconden, de D-meiden van Phanos verbeteren zich flink en zijn de nieuwe houders van de beste estafette ooit gelopen in deze leeftijdscategorie. Angelo de Nooijer staat met een afstand van 5.81 meter in de top tien allertijden.

Favoriet Scorpio houdt stand, concurrentie hevig

Er stond in het reguliere seizoen geen maat op Scorpio. Een heerlijke generatie aan atleten bij elkaar in het Brabantse Oosterhout, die allemaal ook nog eens uitblinken op verschillende disciplines. Ideaal dus om het goed te doen in de competitie. Toch heeft de oplettende atletiekvolger ongetwijfeld gezien dat bij de tweede competitiewedstrijd, waarvan de onderdelen corresponderen met die in de finale, Scorpio achter Phanos en AC TION op een derde plaats was geëindigd. Het zorgt in Vught voor een prachtige strijd om de titel. Zowel Phanos als TION moet het verschil maken op de estafette en vooral Phanos slaagt met 45,73 seconden uitstekend in die missie. Toch moeten beide ploegen op bijna alle individuele onderdelen het onderspit delven tegen Scorpio. Alleen op de 800 meter en het kogelstoten moet Scorpio de overwinning laten aan de directe concurrenten, waardoor de eindzege niet meer in gevaar komt. Milan Beuning en Jermaine Kleine loodsen TION voorbij Phanos. Het verschil is slechts 27 punten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C-meiden PAC oppermachtig, spanning voor overige medailles

De uitslag bij de C-meiden zal niemand verbazen.  Met een verschil van bijna 800 punten op de nummer 2 heeft PAC de regie weer stevig in handen. Het komt nog wel eens voor dat de estafette geslachtofferd wordt om de beste atleten individueel optimaal te kunnen gebruiken. Gelukkig is daar bij PAC geen sprake van. Een voorlaatste kans om de beste prestatie zo scherp te zetten dat daar de komende jaren niemand bij in de buurt gaat komen. Met 38.17 seconden slagen Britt de Blaauw, Jessy Gravenbeek, Sara Bossché en Miro Vlasman aardig in die missie. Ama van Bussel kan later tegen haar kinderen zeggen dat ze als 1 van de weinigen Britt de Blaauw een nederlaag heeft toegediend. De atlete van Haag Atletiek doet dat op de 150 meter. Of De Blaauw er ook maar een nacht slechter van slaapt is maar de vraag. Achter PAC is er een mooie strijd om het zilver tussen Altis en De Spartaan. Altis is de laatste jaren steeds vaker in het nieuws door het goede presteren van de jongens junioren, er komt dus duidelijk veel meer aan in Amersfoort. De Spartaan krijgt het jaar in jaar uit voor elkaar om met goede meidenteams op de proppen te komen. 1 Van de hoogtepunten van de dag is de 800 meter waarin Myrte van der Schoot (GAC Hilversum), Michelle Frowijn (PAC) en Suus Altorf (De Spartaan) een prachtige strijd voeren. Alle drie blijven ze onder de 2.18.00, het verschil tussen winnares Van der Schoot en nummer 3 Altorf is zestien honderdste van een seconde. Altorf levert daarmee een uitstekende bijdrage aan de totaalscore. Een score die De Spartaan achter Altis de derde plaats oplevert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D-jongens PAC oppermachtig, Levi de Bruijn grote pechvogel

Bij de jongens D wint PAC zoals verwacht met grote voorsprong. Een voorsprong die nog groter had kunnen uitvallen ware het niet dat Levi de Bruijn een dag had om snel te vergeten. Na de valpartij over de horde is het herstel met de gewonnen 1000 meter uitstekend. In voorbereiding op de sprint komt De Bruijn in botsing met een overgestoken jurylid, met een gebroken ringvinger als gevolg. Het zegt veel over de nummer 3 op beide onderdelen dat het verlies binnen de perken blijft. GAC Hilversum is het hele seizoen al de vaste nummer 2 en in Vught is dat niet anders. Dat Leiden Atletiek het brons pakt mag een verrassing heten. De poppetjes staan duidelijk op de goede plaats en daarmee wordt AV Sprint naar een vierde plaats verwezen. De beste prestatie komt op naam van een atleet die helaas met zijn team geen rol van betekenis speelt. Angelo de Nooijer evenaart op de 80 meter zijn persoonlijk record (9.84) en doet er bij het verspringen nog een schepje bovenop. Met 5.81 meter zien we hem terug op de negende plaats op de ranglijst allertijden tussen Luddrick Berrenstein en Chiel Warners, toch niet de minsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig duel PAC en Phanos, TION goede derde

Voor de meest spannende ontknoping moeten we toch echt bij de D-meiden zijn. Vanaf de estafette staan de ploegen van PAC en Phanos aan. Wat heet. Phanos deelt meteen een behoorlijke tik uit door niet alleen PAC te verslaan, maar ze ook hun beste prestatie allertijden te ontfutselen. Een strijd die bij de Nationale Estafette Kampioenschappen ongetwijfeld wordt vervolgd. In het restant van de wedstrijd ontlopen beide ploegen elkaar weinig. Doordat beide ploegen hun totaalscore anders opbouwen blijft het tot het einde spannend. Je hebt Tess Jack aan de ene kant voor PAC met goed sprint en springwerk, en Milou van de Berg aan de andere kant met opnieuw een uitstekende kogel. Uiteindelijk maken details het verschil en is het PAC dat met 29 punten voorsprong de titel pakt. Verwacht wordt ook dat AC TION lang mee kan strijden om de titel maar de ploeg uit Enschede weet al snel dat brons het hoogst haalbare is. Positief is de ontwikkeling bij TION dat hard op weg is om na wat mindere jaren weer een serieus atletiekbolwerk te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de cd-junioren is het seizoen nog niet ten einde. Over 2 weken in Zoetermeer zien we veel van de hoofdrolspelers van de competitiefinale terug bij de Nationale Meerkampen. Een week later moet er in Amstelveen worden getracht om het stokje zo snel mogelijk over de finish te krijgen. En dan vergeten we de clubkampioenschappen nog!

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Coen Schilderman