Finish Butter en een waterig zonnetje verschijnt

28 januari 2019
Nationaal Crosscircuit Vorige

Michel Butter en Anne Luijten wonnen in Breda de vijftigste editie van de Mastboscross. Butter toonde zich vooral blij over het feit dat – na zijn uitstappen in Egmond – hij weer voluit door de modder kon crossen. Luiten beleefde haar ‘finest moment’ door na een afgrijselijk sportjaar voor het eerst de zege in een nationale wedstrijd te pakken.

Het was spannend voor de organisatie van de 50e Mastboscross. Zou Michel Butter aan de start verschijnen, dat was de grote vraag. Het antwoord kwam halverwege de middag. Samen met zijn teamgenoot Edwin de Vries trok de topper uit Castricum wat sprintjes om de spieren op te warmen. Het was dezelfde Edwin de Vries die na de aanlooprondjes de leiding nam in de sterk bezette wedstrijd. Butter leek geen last te ondervinden van zijn stijve hamstring. Het lichaamsdeel dat hem in Egmond nog noopte om uit de race te stappen. Samen met de winnaar van Egmond en eerdere winnaar in Breda, Ronald Schöer dichtte Butter het gat. Bij de voorlaatste passage over de boomstammen liep het supertrio uit Noord-Holland met ruime voorsprong aan de leiding. De snelste Marathonman van dit gezelschap benutte de laatste omloop van deze 10,8 kilometer lange loop om op inhoud weg te trekken. Net binnen de 34 minuten kwam hij – gespikkeld door de modder - met de armen boven zijn hoofd over de finish. Na een dag vol met regen scheen uitgerekend op dat moment een waterig zonnetje. “Het was een mooie strijd vandaag”, hijgde Butter gezeten op een stoeltje in de finishtent. “Van de stijfheid in mijn been heb ik totaal geen last meer. Dat was eigenlijk een week na Egmond al over. Achteraf denk ik dat er voor deze halve marathon teveel stress in mijn lichaam zat. We waren in afwachting van ons tweede kindje en daar zat wat extra spanning omheen. Het zou nog wat te klein zijn. Uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en maken moeder en kind het goed. Mijn hamstring was voor de bevalling wel het lichaamsdeel waar de spanning zich op vast had gezet. Omdat ik een week later al weer snelheid kon trainen wist ik dat het allemaal mee is gevallen. Ik heb wel de Abdijcross moeten laten lopen, maar vandaag beslis ik hier in Breda toch het Nationaal Crosscircuit. Met drie zeges en een tweede plaats heb ik de eindzege te pakken. Dat komt goed uit, want de NK cross eind februari ga ik niet meedoen. Een dag na Schoorl vertrek ik samen met Edwin de Vries voor vier weken naar Kenya.”
In het seniorenveld viel op dat de eerste drie lopers uit Noord-Holland kwamen, gevolgd door de sterke Zeeuwen, Tim Pleijte en Tim van den Broeke.

‘Yes, eindelijk eerste!’

Bij de lange cross voor de vrouwen ging de winst naar een dolblije Anne Luijten. “Yes, eindelijk eerste”, was haar juichkreet na de bijna acht kilometer lange modderrace. In de eerste omloop werd ze knap bijgehouden door de 17-jarige Roos Blokhuis. Uiteindelijk bedroeg het verschil op de meet 21 tellen in het voordeel van de 24-jarige Luijten. Verleden jaar eindigde de in Arnhem woonachtige loopster van Olympus ’70 nog als vierde in het Mastbos. “Dat was het begin van een afschuwelijk rotjaar. Mijn achillespezen gingen opspelen en ik heb werkelijk gedacht dat het einde oefening was. Pas op de laatste dag van 2018 kon ik in Soest weer crossen. Dat ik nu een kleine maand later mijn eerste grote zege pak maakt me superblij. Als ik heel blijf wil ik gaan toewerken naar wat meer lange afstanden. Ik hoop in Venlo bij de Venloop mijn debuut op de halve marathon te maken.” De korte crossen in Breda werden een prooi voor Britt Ummels en Bram Anderiessen. Bij de A-juinioren ging de winst bij de jongens naar Robin van Riel. Opmerkelijk sterk liepen de tegelijkertijd gestarte B-jongens Noah Baltus en Jesse Fokkenrood. Baltus greep zelfs de derde trede van het ereschavot. Snelste master in zijn eigen bos werd Michiel van Nispen (Sprint). De Haagse politicus hield in de tweede fase van de cross zijn streekgenoot Marcel Laros (Scorpio) achter zich.

Klassement nationaal crosscircuit

De mastboscross was de laatste cross van het crosscircuit voorafgaand aan het NK Cross. Michel Butter, Robin van Riel en Marije Hijman zijn al zeker van de eindzege in hun categorie. Bekijk hier het volledige klassement van het Nationaal Crosscircuit.
Alle atleten kunnen zich nu opmaken voor het NK Cross in Emmeloord op 23&24 februari. Heb jij je nog niet ingeschreven? Dan heb je nog tot 10 februari om je hier te schrijven voor het NK cross en de Open Polderkampioenschappen.

 

Tekst: Wouter Schelvis
Foto: Suzanne Jonkers