Frank Futselaar en Jasmijn Lau Nationaal Kampioen Cross 2019

25 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Afgelopen weekend werd het Nationaal Crosskampioenschap gehouden op het recreatiepark Netl in Kraggenburg (Noordoostpolder). AV NOP tekende voor de eerste van twee jaar crosskampioenschap aldaar met een uitdagend parcours met veel los zand, heuvels, korte bochten en zelfs een passage door een bamboebos. Bovendien was dit kampioenschap de afsluiter van het Nationaal Crosscircuit.

Het kampioenschap bij de jongens en meisjes A leverden een overwinning op voor Illian Martens en Roos Blokhuis. Beiden waren vooraf al de gedoodverfde favorieten. Op de korte cross trok bij de mannen Nick Marsman uit Ommen de goede vorm van de afgelopen weken door. De nummer drie van het NK 800 meter indoor versloeg Lars Gerritsen en Jelmer van der Linden. Bij de dames korte cross zat het bij de finish nog dicht bij elkaar. Elisa de Jong van Team 4 Mijl had daar 6 tellen voorsprong op Jasmijn Bakker en 7 tellen op Karin Nieuwenhuijsen.

Jasmijn Lau deed dit jaar voor het eerst mee bij de senioren, in Schoorl bleek dat de jonge Velpse atlete al goed meekon door achter Susan Krumins en Kim Dillen het brons op de 10 kilometer te winnen. Nu besloot ze vanaf de start van de lange cross het heft in handen te nemen. Na een ronde was ze al 6 seconden los van Andrea Deelstra, Jacelyn Gruppen en Ruth van der Meijden. Aan de finish had ze die voorsprong uitgebreid naar 33 seconden. Ruth van der Meijden werd tweede voor de twee seconden later finishende bronzen Jacelyn Gruppen. Andrea Deelstra werd vierde voor Lotte van der Pol.

Bij de mannen lange cross ging de titel naar de 27-jarige Frank Futselaar uit Arnhem. Futselaar eindigde de afgelopen weken bij het NK 10 kilometer (5e) en de NK 3.000 meter indoor (4e) net naast het podium. Bij de cross was het wel raak. Futselaar kreeg tijdens de cross vooral tegenstand van Stan Niesten en Jorik van Egdom. Het drietal had zich na de eerste ronde al losgemaakt van de achtervolgers Kalid Amin, Niek Blikslager en Tom Hendrikse. Op de finish was het Futselaar die zich tot Nationaal kampioen kroonde. Top triatleet Jorik van Egdom, zoon van oud Nederlands marathonkampioen Peter van Egdom, bekroonde een sterke race met een tweede plaats voor Stan Niesten. Voor zowel Lau als Futselaar was het hun eerste titel bij de senioren.

De Nederlandse Cross kampioenen van 2019 bij de masters:

Masters M 35: Jeroen Kramer, Zaanland

Masters M 40: Erik Driesen, NOP

Masters M 45: Yke Zoetendal, Horror

Masters M 50: Peter van der Velden, Eindhoven Atletiek

Masters M 55: Peter van Zundert, Scorpio

Masters M 60: Johan Neve, KAV Holland

Masters M 65: Cees Stolwijk, Altis

Masters M 70: Dirk Visser, AvVN

Vrouwen 35: Ingid Klaassen, Running Holland

Vrouwen 40: Paddy Herijgers, DJA,

Vrouwen 45: Sandra de Jonge, Ciko ‘66

Vrouwen 50: Renee Ligteringen, Loopgroep Aart Stigter

Vrouwen 55: Petra Hasper, De Sprinter

Overzicht nationaal crosscircuit klassement

Met dit prachtige Netl NK Cross is het crosscircuit seizoen afgesloten. Een jaar waarin het circuit is uitgebreid met de Amsterdamse Boscross, er tussendoor een prachtig EK Cross in ons land is geweest en waar de sterkste atleten hebben gestreden voor de crosscircuitprijzen.

Onderdeel Nationaal Crosscirucit Winnaars
Mannen Lange Cross Michel Butter
Vrouwen Lange Cross Ruth van der Meijden
Mannen Korte Cross Bram Anderiessen
Vrouwen Korte Cross Dagmar Smid
Jongens A Robin van Riel
Meisjes A Marije Hijman
Jongens B Noah Baltus
Meisjes B Amina Maatoug
Jongens C Niels Laros
Meisjes C Tess van Randtwijk
Jongens D Daan van Dessel
Meisjes D Evi Falkena

Tekst: Bert Pessink
Foto's: Erik van Leeuwen

NK