Gaat Belgrado spektakel brengen?

28 februari 2017
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 maart vinden in de Servische hoofdstad Belgrado de Europese Kampioenschappen indoor plaats. Met een ploeg van 13 atleten is de Nederlandse delegatie iets kleiner dan 2 jaar geleden. Hierbij moet wel opgetekend worden dat enkele toppers dit toernooi overslaan met het oog op de zomer. Toch kent Nederland verschillende medaillekansen.

Kanshebbers

Grootste kanshebber op papier is Nadine Broersen. De atlete van AV Sprint Breda werd in 2014 wereldkampioene op het onderdeel vijfkamp en heeft een PR dat 100 punten hoger ligt dan dat van de rest van het veld, maar zij heeft dit seizoen nog geen vijfkamp volbracht. Na een zwaar 2016, waarin ze onder andere van trainer wisselde, zal erop ze gebrand zijn om zich weer in de strijd om de medailles te wikkelen. Een andere dame die ook medaillekansen toegedicht mogen worden is Maureen Koster. In Praag won zij tijdens de vorige editie de bronzen medaille op de 3000 meter en als nummer 4 van de WK in Portland is zijn één van de dames om rekening mee te houden. Wel krijgt zij te maken met kersvers Europees recordhoudster Laura Muir (GBR) en de Europees kampioene cross onder de 23 (Sofia Ennaoui, POL). Belgrado is haar echter wel goed gezind, in 2013 won zij hier met de Nederlandse damesploeg onder de 23 jaar het brons in het teamklassement bij de EK Cross.

Mooie dingen bij de mila’s

Nederland heeft op de middellange afstand nog meer ijzers in het vuur. Bij de mannen komt Thijmen Kupers in actie op de 800 meter. Hij kwalificeerde zich tijdens de NK volledig op eigen kracht, haalde 2 jaar geleden brons en heeft op mondiaal niveau al eens de finale gehaald. Een finaleplek lijkt ook nu zeker tot de mogelijkheden te behoren. Richard Douma komt aan de start van de metrische mijl. Net als voor de EK outdoor van Amsterdam bezet hij qua tijd een plek in de middenmoot, maar getuige zijn 4e plek op de buitenbaan kunnen er op de 1500 altijd mooie dingen gebeuren. Op de 800 meter voor vrouwen start Sanne Verstegen. Ook zij verbeterde zich dit indoorseizoen al en ze is net als Douma terug te vinden halverwege de deelnemerslijst.

Vijf Nederlanders op de 400 meter

Het onderdeel met de meeste Nederlandse starters is de 400 meter. In totaal starten er 2 dames en 3 heren in het oranje op deze afstand. Lisanne de Witte won vorig jaar de IAAF World Indoor Tour en werd in 2014 wegens een diskwalificatie uit de finale van de WK gehouden. De andere dame op dit onderdeel is de Nederlands Kampioene op dit onderdeel, Madiea Ghafoor. Bij haar vorige 2 deelnames aan de EK indoor haalde zij de halve finale en uiteraard wil ze deze traditie minimaal in stand houden. Bij de mannen kent de Nederlandse ploeg een volledige bezetting. Kopman is de nummer 3 van Amsterdam, Liemarvin Bonevacia. In de hal kwam hij echter nog nooit verder dan de series op een internationaal titeltoernooi. Terrence Agard is voor het eerst weer op een individueel onderdeel terug na zijn blessureperiode van vorig jaar. AA Drink Talent Tony van Diepen debuteert op internationaal niveau bij de senioren.  

De grens van 8 seconden en één technische dame

Ook de 60 meter horden voor dames is dubbel bezet. Nadine Visser doorbrak dit jaar de grens van 8 seconden en hoopt verder te komen dan 2 jaar geleden. Toen schopte zij het daar al tot de halve finale. Sharona Bakker was dit jaar ook sneller dan ooit en komt mede vanwege blessures voor het eerst sinds 2014 weer in actie op een internationaal titeltoernooi. De Nederlandse ploeg kent slechts één technische atlete in de vorm van Melissa Boekelman. Zij is één van de 9 dames die ooit over de 18 meter heeft gestoten en maakt zeker kans op een finaleplaats. Op een indoortoernooi is haar dat sinds 2009 niet meer gelukt.

Team NL is onderweg!
 

 

De Europese Kampioenschappen volgen?

 

Vrijdag 03-03

  • 09.30 - 13.45 Eurosport 2
  • 16.30 - 20.00 nos.nl
  • 18.00 - 20.00 Eurosport 1

Zaterdag 04-03

  • 09.30 - 12.15 Eurosport 2
  • 16.30 - 20.00 nos.nl
  • 21.30 - 23.00 Eurosport 2 (herhaling)

Zondag 05-03

  • 16.00 - 19.15 nos.nl
  • 17.00 - 19.15 Eurosport 1