Gastheer Leiden Atletiek met mannen en vrouwen naar NK teams

10 september 2019
Competitie Vorige

Leiden Atletiek heeft optimaal gebruik gemaakt van het thuisvoordeel. Zowel de mannen als de vrouwenploeg zien we volgend jaar terug bij het NK teams. De mannen doen dat in stijl door de wedstrijd te winnen, de vrouwen worden vierde na een verbeten strijd met Ilion en Haag Atletiek. Lycurgus promoveert bij de mannen als enige ploeg en neemt de plek van PAC in. Groningen Atletiek, PAC en Leiden promoveren bij de vrouwen. Het gaat ten koste van Ilion, Haag Atletiek en Lycurgus.

Loopnummers basis voor overtuigende zege Leiden Atletiek

Dat ze in Leiden hard kunnen lopen is al langer bekend. Toch moet je altijd maar even afwachten of elk lid van de ploeg in september nog in een goede vorm steekt. Met 5 overwinningen en 4 tweede plaatsen is van een vormcrisis absoluut geen sprake. De teruggekeerde Noah Schutte hoeft nog eens in actie te komen op zijn favoriete steeple aangezien Roeland van der Harst die discipline uitstekend beheerst. Schutte wordt zelf tweede op de 1500 meter, achter Yorben Ruiter. Met een zege op de afsluitende 4x400 meter wordt een perfecte dag perfect afgesloten. Achter Leiden Atletiek zijn ook Unitas en Lycurgus geen moment in de problemen.  Leiden Atletiek mag dan superieur zijn op de looponderdelen, kom niet aan de werponderdelen bij Unitas. Die worden dan ook alle vier gewonnen. Nederlands Kampioen 800 meter Maarten Plaum is goed voor de vijfde overwinning. Lycurgus bouwt het puntentotaal anders op. 1 Zege kunnen we noteren, op naam van Dave Brandhoff, maar misschien nog wel belangrijker, Lycurgus is de enige ploeg bij de mannen die bij geen enkel onderdeel laatste worden. Na een jaar afwezigheid keert Lycurgus terug op het hoogste niveau.

De spanning zit hem vooral in de strijd om de vierde plek. Nu komt elke ploeg op een dag wel iets tegen, het ziek worden van de steepleloper van AV Sprint is een lelijke streep door de rekening. Roy van Eekelen neemt de steeple voor zijn rekening, maar komt op zijn geliefde 1500 meter niet verder dan 1 punt. Toch begint Sprint met een minimale voorsprong op Daventria 1906 aan de afsluitende estafettes. Na de 4x100 meter is die voorsprong verdwenen waardoor Sprint niet alleen de 4x400 van Daventria 1906 moet winnen, er moet ook nog een ploeg tussen beiden finishen. Dat is teveel gevraagd waardoor de Deventenaren behouden blijven voor de hoogste divisie. PAC kan het gemis van Papendalgangers Shaquille Emanuelson, Rafael Raap en Ramsey Angela niet voldoende opvangen en degradeert als enige ploeg bij de mannen.

Groningen Atletiek soeverein naar zege, spanning om vierde plek

Een team waarvan wordt verwacht dat het de komende jaar een stabiele factor wordt bij het NK teams is Groningen Atletiek. Misschien wel meer dan dat. Met vijf zeges en geen enkele laatste plaats domineert Groningen Atletiek zoals Leiden Atletiek dat bij de mannen doet. Louise Taatgen steekt na een lang seizoen nog altijd in een uitstekende vorm en springt 12.72 meter bij het hinkstapspringen. Jorinde van Klinken werpt zich in de laatste poging bij het discuswerpen voorbij aan Alida van Daalen en lijkt klaar voor het WK. De Groningers kunnen zich het zelfs veroorloven om Britt Weerman en Sofie Dokter buiten de ploeg te houden. Die krijgen volgende week de kans om Groningen Atletiek opnieuw een overwinning te bezorgen. Na overwinningen bij de A-junioren en de senioren behoren ze ook bij de B-junioren tot de favorieten.

Achter Groningen Atletiek kost het Unitas en PAC weinig moeite om bij de beste vier te komen. Unitas doet dat met Nora Ritzen als winnares op de 400 meter horden maar vooral door een brede basis. Slechts 1 onderdeel wordt op de laatste plaats afgesloten. Bij PAC zijn de zusjes Van Es opnieuw goud waard en halen juniores Alida van Daalen en Femke Frijters de broodnodige punten binnen. Net als bij de mannen is de vierde plaats moeilijker te voorspellen. De vrouwen van Leiden Atletiek beginnen moeizaam aan het reguliere competitieseizoen maar door de laatste wedstrijd te winnen wordt deelname aan de promotie/degradatiewedstrijd veilig gesteld. Met Tessa van Schagen, Amina Maatoug en Veerle Bakker pakt Leiden de volle buit op vier onderdelen. Een DNF op de 100 meter horde lijkt nog roet in het eten te gooien, maar Leiden Atletiek begint met een geruststellende voorsprong aan de estafettes. Haag Atletiek moet op de afsluitende 4x400 meter drie plaatsen hoger eindigen en gezien de opstellingen is dat een bijna onmogelijke opgave.

Het betekent dat met Groningen Atletiek, PAC en Leiden Atletiek we drie nieuwe verenigingen mogen verwelkomen bij het NK teams. Ilion, Haag Atletiek en Lycurgus degraderen.

Volgend jaar zijn er 6 van de 8 teams die bij zowel de mannen als vrouwen uitkomen in de hoogste divisie. Rotterdam Atletiek, PH, Unitas, Leiden Atletiek, Phanos en Daventria. PAC en Groningen Atletiek zien we alleen bij de vrouwen, terwijl de mannen van Haag Atletiek en Lycurgus het zonder hun vrouwelijke collega’s moeten doen.

Bijltjesdag in strijd om plek in de eerste divisie

In de strijd om een plek in de eerste divisie is er slechts 1 team in staat om degradatie te voorkomen. De vrouwen van GAC worden op de eigen baan tweede maar nemen wel afscheid van de mannen die enigszins verrassend degraderen. Op Eindhoven Atletiek staat geen maat en ook Altis is al snel zeker van promotie. Tot 2 onderdelen voor het einde is het verschil tussen de nummer 3 en 6 slechts 2 punten. Rotterdam Atletiek en KAV Holland maken het verschil op de 5000 meter waardoor de Zweedse Estafette een formaliteit wordt. Rotterdam Atletiek is nu de enige ploeg bij de mannen die zowel bij het NK teams als in de eerste divisie vertegenwoordigd is. De promotie van KAV Holland komt als een grote verrassing aangezien zij 2 jaar geleden eigenlijk degradeerden naar de derde klasse maar door het uitvallen van een ploeg in de tweede klasse toch hun plek behielden. Het betekent dat alle vier de ploegen degraderen uit de eerste divisie. AC TION had het bij voorbaat al opgegeven, Ilion en AAV’36 zien we volgend jaar terug in de tweede divisie, net als GAC.

Bij de vrouwen is Phanos vanaf volgend jaar te zien bij het NK teams en in de eerste divisie. De Spartaan wordt herenigd met hun mannen en AV Hera beloont een uitstekend seizoen met promotie. Het gaat ten koste van AAC, Altis en AAV’36

CAV Energie op eigen baan naar tweede divisie     

In de strijd om een plek in de tweede divisie valt op dat bij de mannen drie ploegen op voorbaat geen ploeg op de been weten te krijgen. Jammer, want bij op tijd afmelden had dat andere ploegen de gelegenheid gegeven om de plek in te nemen. CAV Energie zal het een zorg zijn. Voor het thuispubliek in Barendrecht weten zij promotie af te dwingen, net als Haag Atletiek. Ciko’66, Phanos en Isala’96 houden stand. Dat doen de vrouwen van Ciko’66 ook. Niet zo heel gek als je de beschikking hebt over Lianne Holtermann en Benthe König. Van het meerkampbolwerk AV Zaanland kan alleen Michelle Oud een bijdrage leveren in de finale. Het is ruimschoots voldoende voor promotie. Promoveren doen ook AV’47, DJA en De Gemzen.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Coen Schilderman (NK Teams 2019)