Geweldig startveld voor het NK 10 kilometer in Schoorl komende zondag

07 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Komende zondagmiddag om 14.30 uur valt het startschot voor het Mizuno NK 10 kilometer op de weg, inmiddels voor de tiende keer onderdeel van de Groet uit Schoorl Run.

De Groet uit Schoorl Run met haar parcours door bos en duin heeft ook dit jaar weer een enorme aantrekkingskracht op de Nederlandse toppers die in alle leeftijdsklassen gaan strijden voor de Nationale titel. Zo staat er bij de mannen senioren dit jaar weer een indrukwekkend topveld. Weliswaar zonder Abdi Nageeye, die afgelopen weekend het Nationale record op de halve marathon in Japan verpulverde, maar de rest is op de afspraak onder leiding van regerend kampioen 10 kilometer Michel Butter. Naast Butter, ook winnaar van het Nationale crosscircuit, starten Edwin de Vries (tweede in 2018), Ronald Schröer, Khalid Choukoud, maar ook Frank Futselaar, Mahadi Abdi Ali (derde in 2018) en Jesper van der Wielen. Ook Bart van Nunen en Stan Niesten hebben in de 8 van Apeldoorn van afgelopen zondag laten zien dat er met hen rekening moet worden gehouden voor de ereplaatsen.

Bij de dames is Susan Krumins de grote favoriete. Krumins werd in 2018 tweede bij het EK 10.000 meter in Berlijn en in 2017 voor de eerste maal winnares van het NK in Schoorl. Ze krijgt tegenstand van Ruth van der Meijden (twee keer brons in 2016 en 2017) en de jonge Jasmijn Lau die debuteert bij de senioren. Verdere kanshebbers zijn Anne Luijten, Kim Dillen, Bo Ummels en de Drentse atlete Jacelyn Gruppen. Jip Vastenburg, kampioene in 2014 en 2015, ontbreekt door de voorbereiding op haar debuut marathon van Sevilla komende week. Ook in de verschillende masters klassen bij de mannen en de vrouwen zal er zondag zoals altijd een felle strijd zijn om het eremetaal.

De start van het NK 10 kilometer is in Schoorl op de Voorweg. Na de start zal het parcours eerst een kleine ronde door het dorp Schoorl maken om hierna via de Zeeweg het bos en duingebied in te gaan. Via de Nieuweweg en Groet wordt via de Koningsweg en de Heereweg de drukbevolkte finish voor sporthal de Blinkerd bereikt waar later die middag in de theaterzaal de prijsuitreiking is. De start van de mannen senioren is om 14.30 uur, om 14.35 uur starten de vrouwen senioren. De organisatie is ook dit jaar weer in de vertrouwde handen van Le Champion.

www.groetuitschoorlrun.nl

Tekst: Bert Pessink
Foto: Le Champion

NK