Gisteren in Lille

24 juni 2017
Topatletiek Vorige

De Nederlandse equipe kende een moeizame start van het EK Landenteams in Lille. Voor het eerst werden er op vrijdag voorronden gehouden voor de korte loopnummers. De beste acht gaan dan door naar deĀ finale die op zaterdag of zondag wordt gelopen. De andere drie landen moeten het doen met 3, 2 of 1 punt. Het EK telt maar elf landen omdat Rusland nog altijd niet toegelaten wordt.
Van de 10 onderdelen wist Nederland er slechts op 5 een finaleplaats in de wacht te slepen. Churandy Martina ging safe door als derde op de 100 meter met 10.39. Naomi Sedney had aan 11.61 ook genoeg om als 5e door te gaan naar de finale die morgen wordt gelopen.

De 200 meter was een compleet ander verhaal. Vechtend tegen een onstuimige wind in de eerste bocht bleven zowel Solomon Bockarie als Tessa van Schagen steken op de ondankbare 9e plaats. Beiden zijn nog niet in de vorm die ze vorig jaar hadden. Voor Tessa was het extra zuur omdat ze 0.002 tekort kwam voor de achtste tijd.

De 400 meter leverde zoals verwacht wel twee finaleplaatsen op. Liemarvin Bonevacia noteerde 46.36, de vierde tijd. Lisanne de Witte gaat als 7e door met een tijd van 52.67

Veel emoties bij de hordensprints. Sharona Bakker finishte niet, opnieuw geplaagd door een pijnlijke achillespees. Bij Koen Smet waren de tranen van heel andere aard. Na jaren kwakkelen leverde hij eindelijk weer een race af om trots op te zijn. Naast de voor Spanje uitkomende Orlando Ortega kwam hij tot 13.65, de 6e tijd overall. Zondag mag hij terugkomen voor de finale.

Geen finaleplaatsen op de 400 meter horden. Die werd niet zozeer verwacht van Nick Smidt, maar Anna Sjoukje Runia werd daar wel op ingeschat. Beide eindigden op de 9e plaats, Smidt met 51.32, Runia finishte na een moeizame 8e horde in 59.43.

Bekijk de foto's van gisteren op onze Facebook.

Het programma komt gedurende de dag langs op onze Twitter.

Voor de live results kan je terecht op de website van European Athletics.

Vanaf 16:03 kan je het EK Landenteams live kijken op Eurosport1.

EK