GOUD Dafne Schippers en BRONS Hensley Paulina

12 juli 2013
Toernooien Vorige

Dafne Schippers maakte haar favorietenrol volledig waar in de finale 100m. Met maar liefst 29/100e sec. voorsprong op de Britse Jodie Williams deklasseerde ze het volledige deelnemersveld en kwam tot 11.13 sec. met -0,7 m/s. Hensley Paulina verraste met een bronzen medaille op de 100m in een nieuw persoonlijk record (10.48, -0,3 m/s). Bram Peters miste op de 400m met 1/100e brons (46.05), Jurgen Wielart werd daarbij vijfde (46.35). Thijmen Kupers werd zesde in de finale 800m in een beste seizoenstijd (1.47.15). Eerder op de tweede wedstrijddag in Tampere hadden 400m hordeloopster Bianca Baak, hoogspringer Douwe Amels en 110 meter hordeloper Koen Smet zich geplaatst voor de finale. Tienkamper Pieter Braun beleefde een goede tweede dag en werd uiteindelijk elfde met een pr-score. Bij het kogelstoten haalden Corinne Nugter en Pamela Kiel de eindronde niet. Ook Robin Wingbermühle (4,05m) en Rutger Koppelaar (5,20m) kwamen net tekort bij het polsstokhoogspringen. Jesper Arts miste de finale 400 meter horden.

\"\"
Dafne Schippers op weg naar goud

100 meter finales
Dafne Schippers heerste van start tot finish in de 100 meter finale. Schippers: \"Ik lag meteen voor en dat gaf mij extra kracht. Met tegenwind (-0,7 m/s) 11.13 sec. lopen is dan extra mooi.\" Schippers lag maar liefst 29/100e seconde voor op de Britse Jodie Williams. Hensley Paulina had na zijn finale-kwalificatie geroepen dat in de finale alles mogelijk is en dat bewees hij eens temeer. Zijn beste race ooit (10.48 / -0,3 m/s) leverde hem een verrassende bronzen medaille op.

\"\"
Hensley Paulina dipt naar brons

400 meter finale mannen
Het werd een razendspannende finale met twee Nederlanders die mee streden om de bronzen medaille. Bram Peters en Jurgen Wielart lagen halverwege vrijwel gelijk met twee Russen en een Oekraïner. Op de finish moest Peters 1/100e toegeven op de bronzen Rus Uglov. Wielart verzuurde de laatste 50m en werd vijfde in 46.35 sec. Peters: \"Dubbel zuur dit, op de 400m en de uitslag.\" Wielart: \"Toen de Russen mij voorbij kwamen verzuurde ik, jammer.\" Beide mannen liepen wel hun tweede tijd ooit, Peters vorige week in Oordegem (45.94 sec.), Wielart gisteren in Tampere (46.26 sec.).

\"\"
De laatste meters voor Bram Peters en Jurgen Wielart

110 meter horden

Koen Smet werd tweede in zijn halve finale met een tijd van 13.86 sec. (-1,1 m/s), ruim voldoende voor een finaleplaats. Smet: \"Ik voelde mij vooraf al goed en maakte een lekker start. Op het laatste stuk kon ik nog versnellen en deze tijd neerzetten. Vorige week besloot ik te elfder ure deel te nemen in Hilversum, en dat ging weliswaar moeilijk (na een blessureperiode, red.) maar daardoor voelde ik wel dat het hier beter zou kunnen gaan. Ik heb geen last meer van mijn voetblessure en ben fit. In de finale kan alles gebeuren.\"

\"\"
Koen Smet

400 meter horden
Bianca Baak schitterde op de 400 meter horden door een gigantisch persoonlijk record neer te zetten: 57.58 sec., goed voor een tweede plaats in haar halve finale en een derde tijd overall. Ze maakte haar uitzending (ze miste vele keren nipt de limiet) meer dan waar en lijkt zelfs aanspraak te maken op een podiumplaats. Baak: \"Eindelijk tegenstand en mooi weer, is ben erin blijven geloven.\" Jesper Arts startte in zijn halve finale vanuit de krappe baan 1 en kwam uiteindelijk tekort voor een finaleplaats (11e tijd 50.95 sec.).

\"\"
Bianca Baak op weg naar een pr en de finale

Hoogspringen
Douwe Amels sprong in de kwalificatieronde een prachtige reeks: 2,05 - 2,09 - 2,13 (2) - 2,17 - 2,20m. Het was zijn seizoensbeste en maar één centimeter onder zijn persoonlijk record. Amels: \"Hier in Tampere wil ik pieken, en de eerste stap daarbij is het behalen van de finale. In dit schitterende weer werd goed gesprongen. In de finale hoop ik mijn persoonlijk record verder te kunnen aanscherpen. Ik ben fit en voel mij goed.\"

\"\"
Douwe Amels

Tienkamp
Pieter Braun presteerde goed op de tweede dag van de tienkamp. Hij startte met 14.81 sec. (-1,3 m/s) op de 110 meter horden, wierp de discus naar pr-afstand (40,99m), vloog als nooit tevoren over de lat bij het polsstokhoogspringen (4,70m) en wierp de speer naar 42,99m in zijn tweede poging, waarna hij de derde worp aan zich liet voorbijgaan vanwege een pijnlijke werparm. Op de 1500 meter zocht hij de aanval bij het ingaan van de laatste ronde en werd beloond met een persoonlijk record van 4.29.21. In totaal behaalde hij 7540 punten, ook al een persoonlijk record.

\"\"
Pieter Braun

De Atletiekunie twittert live vanuit Tampere, inclusief quotes van de atleten.
Op Facebook staan alle foto\'s van dag 2.
Uitgebreide verslagen van Tampere vind je op Atletiek Week en Losse Veter.
De uitslagensite vind je hier.
Ook is er een livestream.
Het herziene Dutch Athletics Teambook vind je hier.


Tekst: Eric Roeske
Foto\'s: Coen Schilderman