GOUD Douwe Amels en BRONS Dafne Schippers

14 juli 2013
Toernooien Vorige

Douwe Amels zorgde op een bewogen slotdag in Tampere voor een prachtige apotheose door goud te winnen bij het hoogspringen met 2,28 meter. Dafne Schippers schitterde andermaal, nu tussen de verspringspecialisten met brons en een persoonlijk record van 6,59m (+1,6 m/s).

\"\"

Hoogspringen
Douwe Amels kwam, zag en overwon. Hij leefde helemaal toe naar dit toernooi. Amels: \"Het was mijn eerste finale en meteen goud. Mijn indoor-pr staat op 2,22m en outdoor kwam ik nog nooit hoger dan 2,12m. Pas toen ik 2,21m overwon (in zijn derde poging, red.) ging het echt goed. 2,24m in twee keer, 2,26m in één keer en ook 2,28m ineens. Ik zag bij 2,24m dat ik steeds op plek vier bleef staan en dacht \'dat nooit\'. Rini (van Leeuwen, zijn coach, red.) zei dat ik ontspannen moest springen. Best lastig in een finale, maar het lukte. Ik voelde dat ik steeds op een goede manier kon versnellen voor de lat. Het klinkt raar, maar ik heb geen last gehad van de regen op het eind. Na Tampere ben ik klaar voor meer.\"

\"\"

Verspringen
Dafne Schippers startte haar verspringfinale net als de kwalificatie meteen met een reuzensprong, 6,58m (+1,7 m/s). In haar 5e poging kwam ze nóg één centimeter verder, 6,59m. Beide keer een persoonlijk record. Uiteindelijk kwamen er nog twee vrouwen iets verder, maar de bronzen medaille was binnen. Schippers: \"Ik heb veel op 1 gestaan, tussen de specialisten brons halen, fantastisch. Er zit nog veel meer in, en dat komt nog wel. Jammer dat die twee keren 1 cm foutsprongen waren, ik heb twee pr\'s gesprongen vandaag.\"

Zevenkamp
Zevenkampster Anouk Vetter verbeterde haar persoonlijk record verspringen met 26cm en bracht het op 5,88m (-0,1 m/s). Na 5 van de 7 disciplines stond ze op \'brons\' en op WK-kwalificatiekoers. Bondscoach meerkamp Ronald Vetter kwam voorafgaand aan het speerwerpen met de onheilstijding dat Anouk Vetter\'s bovenblessure bij het verspringen verergerd was en het onverantwoord was om de zevenkamp te vervolgen.

\"\"
Anouk Vetter


1500 meter
Een van de grootste teleurstellingen beleefde Maureen Koster in haar finale. Soeverein en slim lopend wilde ze voor het ingaan van de laatste ronde naar voren snellen en dat ging gepaatd met een valpartij. Gedesillusioneerd bleef ze op de grond liggen. Haar rest gelukkig nog wel een WK in Moskou, maar ze had in Tampere willen pieken en oogsten. Richard Douma moest veel prijsgeven in de laatste ronde. Hij gaf aan dat het vandaag helemaal niet lukte. Met 3.54.62 werd hij twaalfde.

\"\"
Drama voor Maureen Koster


5000 meter
Drie Nederlandse atletes op de 5000 meter moesten een stortbui (de enige in vier dagen) trotseren in hun wedstrijd. Jamie van Lieshout werd zevende, Irene van Lieshout negende (in een persoonlijk record) en Marlin van Hal veertiende. Hun tijden waren 16.14.48, 16.19.30 en 16.40.98.

Estafettes 4x100 meter
Het estafetteteam 4x100m vrouwen werd vierde in 44.18 sec. De vrouwen liepen in de opstelling Loreanne Kuhurima, Dafne Schippers, Madiea Ghafoor en Jamile Samuel. Bij de mannen ging de tweede wissel tussen Koen van Erve en Erik Stevens de mist in; Van Erve haalde Stevens niet en het stokje viel. Startloper was Jonathan Mutebwa en slotloper Hensley Paulina.

Estafette 4x400 meter
De mannen liepen in de opstelling Bram Peters, Thijmen Kupers, Jesper Arts en Jelle Venema (Jurgen Wielart had wat last van zijn hamstrings en moest verstek laten gaan). Het team kwam tot een zevende plek in 3.07.47.

Discuswerpen
Corinne Nugter werd elfde bij het discuswerpen. Haar 49,26 meter uit poging 3 was de beste.


De Atletiekunie twittert live vanuit Tampere, inclusief quotes van de atleten.
Op Facebook staan alle foto\'s van dag 3.
Uitgebreide verslagen van Tampere vind je op Atletiek Week en Losse Veter.
De uitslagensite vind je hier.
Ook is er een livestream.
Het herziene Dutch Athletics Teambook vind je hier.
Alles over de EK onder 23 jaar in Tampere vind je hier


Tekst: Eric Roeske
Foto\'s: Coen Schilderman