Goud, zilver en brons op slotdag Rieti

21 juli 2013
Toernooien Vorige

Op vrouwendag in Rieti was er goud, zilver en brons voor Nederland. Het bracht de medaillestand op vier.

Het hoogste podium was voor Jip Vastenburg op de 5000 meter. Zij kwam, zag en overwon. Met overmacht won ze haar afstand, het had ook niets anders kunnen zijn dan goud. De AV\'34-atlete had de 3000 meter laten schieten voor de hoofdprijs op de laatste dag van het toernooi.

\"\"

Vastenburg liep haar race berekenend. Continu als tweede, waarbij ze de atlete voor haar goed in de gaten hield. \'Ik had eigenlijk gepland om pas de laatste meters te gaan, maar de Finse vertraagde. Mijn snelheid was toen te hoog om te pareren, dus liep ik maar door. En toen gaf ik het natuurlijk niet meer af.\' De loopster had met coach Voogd van Atletiekschool SOTRA naar deze wedstrijd toe getraind. \'Ik wist dat ik ging winnen.\' Vond de atlete het niet lastig om pas op de laatste dag in actie te komen? \'Nee, ik heb met heel relaxed kunnen voorbereiden op de race. Ben zelfs nog met mijn moeder naar watervallen geweest\'.

De onbevangene
Niet verwacht was de zilveren plak van polsstokhoogspringster Femke Pluim. Op haar eerste internationale toernooi genoot zij van alles wat er gebeurde. Ze sprong onbevangen en kwam in de finale tot een hoogte van 4.25m, 5 cm onder haar pr. \'Ik ging open de wedstrijd in en had geen idee wat ik kon verwachten. Ben superblij met zilver.\' Pluim had in de kwalificatie maar twee sprongen nodig om de finale te halen. Niet echt veel voorbereiding dus bij een internationaal debuut. Vervolgens moest ze een paar dagen wachten op die finale. Met alle afleiding om haar heen geen makkelijke taak. Maar de atlete van AAV\'36 ondervond er geen last van. Integendeel: het leidde tot zilver.

\"\"

Met stokjes
Het 4x100 meter vrouwenteam sleepte het brons in de wacht. Sacha van Agt, Tessa van Schagen, Naomi Sedney en Eefje Boons moesten Groot-Brittannië en Frankrijk voor laten gaan, maar pakten de derde hoofdprijs in een tijd van 44.22.

In de ochtendwedstrijd kwam Nederland als eerste over de finish. De tijd was 44.75. Volgens de vrouwen gingen ze in die race op safe. Daarvan was echter in de finale geen sprake. Geholpen door regen en onweer was het alles of niets. Het werd alles: een medaille. Ondanks een tweede chaotische voorbereiding in de callroom. Waren het \'s ochtends de startnummers die voor vertraging zorgden (land voor op het topje, naam achterop, maar het werd twee keer de naam), in de middag was het de regen die voor onrust zorgde. Wel of niet, niet of wel. Het werd wel, waarop een aantal tegenstanders begon te klagen. De Nederlandse toppers gingen ervoor en lieten zich door niets of niemand tegenhouden. En kwamen met brons de baan af, waar ze werden opgewacht door trotse teamgenoten Eva Hovenkamp en Laura de Witte.

\"\"

De baas
Hoofdcoach Grete Koens uiterst kijkt tevreden terug op het toernooi. \'We gaan met meer medailles naar huis dan ik van tevoren had bedacht, hebben boven verwachting gepresteerd en ik ben dan ook supertrots. Jip was een zekerheidje en je hoopt op een verrassing op de estafette, maar op de individuele medailles van Tessa en Femke had ik niet gerekend. Prachtig natuurlijk.\'

Wat Koens is opgevallen, is het succes van de tweedejaars A-atleten die al eens op het internationale toneel hadden geacteerd, de atleten uit geboortejaar 1994. \'De medailles van Jip en Tessa en natuurlijk ook de keurige vierde plek van Nadine bewijzen dat het loont om atleten ervaring op te laten doen. We hebben hier een groep gezien met het oog op de toekomst. Het is een jonge groep die vooruit kan. Er waren zelfs vijf B-junioren bij. Voor hen was het natuurlijk best spannend, zij zijn toch onder de indruk van wat er allemaal gebeurt. Maar zij hebben het goed gedaan. Ik hoop dat de atleten die hier hun debuut hebben gehad deze ervaring meenemen in hun verdere carriere. En nu ga ik pasta eten. Voor de vijftigste keer deze week.\'

\"\"

Nederland haalt vier medailles: 1 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons. Het team bestond uit 23 atleten, 16 vrouwen en 7 mannen en het behaalde de zesde beste prestatie sinds 1970. Er was een 1e, 2e, twee 3e, een 4e, 5e, 6e, 7e, 9e en 11e plek en er waren negen finales.

Uitslagen zijn hier te vinden.
Meer nieuws, foto\'s en video\'s staan op www.facebook.com/Atletiekunie. www.losseveter.nl en www.atletiekweek.nl

Foto\'s: Erik van Leeuwen