Groningen Atletiek en PAC winnen NK teams

02 september 2019
Competitie Vorige

De meiden van Groningen Atletiek en de jongens van PAC hebben in Emmeloord het NK teams gewonnen. Voor de Groningers betekent het de eerste titel sinds 2012, de Rotterdammers verdedigen met succes hun titel.  De prestatie van de dag komt op naam van Britt Weerman die bij het hoogspringen tot 1.85 meter komt.

Ploegen graag in de rol van underdog

Een favoriet aanwijzen bij de jongens is gezien het reguliere seizoen haast niet te doen. De vragen zijn elk jaar hetzelfde in september. Wie heeft er serieus doorgetraind, hoe zijn de introweken verteerd en wie is er überhaupt fit genoeg om van start te gaan. Bij PAC is het gemis van Mark Heiden en Daan Spiljard reden om de favorietenrol aan een ander te laten, Haag Atletiek moet het doen zonder Jaden Bernabela en de uit voorzorg aan de kant gehouden Gabriel Emmanuel. Bij het bekendmaken van de finaleonderdelen leek het kogelslingeren op voorhand een einde te maken aan enige vorm van spanning. PAC heeft daarvoor sinds dit jaar Joris Pals en Haag Atletiek gelegenheidsslingeraar Dario Podda. Een reis naar het Belgische Mol, op zoek naar kennis over het technisch lastige onderdeel, leverde enigszins onverwacht de gewenste kogelslingeraar op voor de Hagenaren. B-junior Orry Willems acteert alsof hij al jaren het geel/groen draagt en zorgt ervoor dat Haag Atletiek in plaats van een onoverbrugbare achterstand na 1 onderdeel zelfs de leiding heeft. Voordeel Haag Atletiek maar in het restant van de dag blijven de meeste prestaties net achter bij de verwachtingen. Doordat de tussenstand op tijd uit de lucht wordt gehaald blijft het in Emmeloord lang spannend, maar het verschil aan het einde van de rit bedraagt 325 punten. Mattijs Mols levert met 18.12 meter een uitstekende bijdrage, Max Polak kan op de 3000 meter Tim Verbaandert lang bijbenen maar belangrijker, hij zet de loper van Haag Atletiek op een minuut. De afsluitende serie van de 4x100 meter wordt ondanks een moeizame wissel gewonnen, ook al is de snelste tijd van de dag voor ARV Ilion. PAC verdedigt met succes de titel maar hoeft zich in 2020 niet op te maken voor een Europees avontuur, aangezien de Europese atletiekfederatie bezig is met hervormingen om atletiek in een nieuw jasje te steken. Die informatie is op de dag zelf nog niet bij iedereen bekend en dat zorgt toch wel voor een domper op de feestvreugde.

De strijd om het brons is spannend. Bij Sven Jansons en Sven Roosen is het op de 10-kamp al jaren stuivertje wisselen wie er als winnaar uit de bus komt, voor hun teams Altis en Eindhoven Atletiek is het niet anders. Voor Altis begint de dag bijna dramatisch nadat Nederlands Kampioen kogelslingeren Daan Schade drie ongeldige pogingen noteert. Schade houdt zijn hoofd koel en met een draai minder zet hij zichzelf op het scorebord. De hele dag wisselen de kansen waardoor de estafette het verschil moet maken. Eindhoven Atletiek, met een uitstekende Riq de Wit, verslaat daarin Altis maar komt 18 punten tekort om het brons mee naar Brabant te nemen. Beide ploegen ontmoeten elkaar aanstaande zondag opnieuw om promotie naar de eerste divisie af te dwingen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weergaloze Weerman helpt Groningen Atletiek aan titel

Groningen Atletiek is voor het eerst sinds 2012 de beste bij de meiden. Geen verrassend resultaat gezien het seizoen en als de toppers dan ook nog eens leveren dan weet je dat het voor de andere ploegen een lastig verhaal wordt. En leveren doen de toppers. Jorinde van Klinken maakt nog een kans op de WK en dat is te merken. Met 17.48 meter blijft ze niet ver verwijderd van haar seizoens beste prestatie. Het zegt veel over Van Klinken dat het niet alleen bij het kogelstoten blijft maar dat ze ook bij het kogelslingeren en het verspringen de punten scoort voor haar team. Qua punten is de bijdrage van Van Klinken ongeëvenaard, toch gaat de aandacht vooral uit naar Britt Weerman. Je kan het seizoen van de B1 in drieën splitsen. Het succesvolle begin waarin de limiet voor het EK-20 wordt gesprongen (1.81 meter), het deel waarin een gebroken sleutelbeen deelname aan het EK verhindert en de waanzinnige comeback. Trainen deed Weerman al een tijdje, door het sleutelbeen bleef floppen lang een onhaalbare kaart. In Emmeloord springt ze zonder problemen 1.85 meter, wat maar 1cm onder het Nederlands record van Marije Langen is. Tel daarbij op de optredens van Sofie Dokter en Danara Stoppels en het succes is verklaard. Van goeden huize komt PAC al jaren, het gemis van Marije Hijman op de middellange afstand is net een brug te ver. EK gangers Femke Frijters, Janine Verhaar en Alida van Daalen leveren een prima bijdrage aan het totaalresultaat en voor het uitreiken van de medailles is er nog wel degelijk sprake van spanning. Het verschil is uiteindelijk 129 punten in het voordeel van Groningen Atletiek.  Het is altijd gevaarlijk om teamsucces toe te schrijven aan 1 atleet, bij ARV Ilion is die conclusie bijna een juiste. Ilion had zich slechts als tiende geplaatst voor de finale, maar moest het in de voorronde twee keer doen zonder Zoë Sedney. Sedney wordt in Emmeloord optimaal gebruikt en met drie overwinningen op individuele onderdelen is ze goed voor ruim een derde van het totale puntentotaal. De ploeg, die in 2018 nog ontbrak in de finale, heeft 77 punten voorsprong op Prins Hendrik en pakt het brons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2020 dus geen Europacup, over twee weken staan beide ploegen van PAC wel aan de start in Leiria om het tegen de beste Europese clubteams op te nemen.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto's: Coen Schilderman