Hassan en Bol gekroond bij Golden Tracks gala in Lausanne

16 oktober 2021
Atletiekfan Vorige

Het Golden Tracks atletiekgala in het Zwitserse Lausanne kleurt oranje deze zaterdagavond. Sifan Hassan en Femke Bol bemachtigen de meest prestigieuze awards in de Europese atletiek.

Sifan Hassan is verkozen tot Europees atlete van het jaar. Helaas kon zij niet aanwezig zijn in Lausanne voor dit bijzondere moment maar in een videoboodschap laat ze het volgende weten: "ik ben heel erg trots en dankbaar met deze erkenning. Ik wil graag iedereen bedanken die me heeft gesteund: mijn coaches en team, mijn familie en alle fans!" Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie, neemt de award namens Hassan in ontvangst. 

Hassan werd door European Athletics genomineerd vanwege haar ijzersterke prestaties tijdens de Olympische Spelen. Ze schreef geschiedenis door op de Olympische Spelen in Tokio een medaille te pakken op drie individuele onderdelen: goud op de 10.000 meter, goud op de 5000 meter en brons op de 1500 meter. Sinds 1988 lukte het niemand dat te bewerkstelligen.

De Russische hoogspringster Mariya Lasitskene en de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk waren de overige twee genomineerden. Beiden wonnen in Tokio eveneens goud in hun discipline.

Rising star award voor Femke Bol

Femke Bol is vanavond in Lausanne verkozen tot talent van het jaar. Ze laat hiermee de twee andere genomineerden, de Ierse sprintster Rhasidat Adeleke en de Britse Keely Hodgkinson (800 meter loopster), achter zich. Nooit eerder werd een Nederlandse atleet tot Europees talent van het jaar verkozen.

“Het is echt een bijzonder succesvol jaar voor mij geweest, ik kan het soms zelf nog niet geloven en ik verras mezelf nog steeds met wat ik presteer. Ik train keihard met mijn coaches en trainingsgroep op Papendal en we brengen elkaar elke dag naar een hoger niveau. Mijn goede resultaten gedurende het hele jaar hielpen om rustig te blijven en vertrouwen te houden naar de volgende wedstrijden”, aldus een trotse Femke Bol op het podium in Lausanne.

Femke Bol wist in Tokio iets te presteren wat nog nooit werd gedaan door een Nederlandse atleet: een bronzen medaille winnen op de 400 meter horden in een Europees record. Ze gaf haar seizoen daarna nog meer glans door in september als eerste te eindigen in de prestigieuze Diamond League.


Beeld: Getty Images / European Athletics