Hoog niveau op dag 1 van de AA Drink NK indoor!

20 februari 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De eerste Nederlandse kampioenen zijn gekroond tijdens dag 1 van de AA Drink NK Indoor. Hoewel de voorbereiding door het gebrek aan wedstrijden voor veel atleten niet optimaal was, waren de prestaties er niet minder om.

De polsstokspringers beten vanmorgen het spits af. Zoals verwacht wist Menno Vloon dit onderdeel op zijn naam te schrijven, al maakte hij het nog even spannend door de aanvangshoogte pas in de derde poging te overbruggen. Uiteindelijk bereikte Vloon een hoogte van 5,72 meter wat hem de nationale titel opleverde. Ook Koen van der Wijst had moeite met zijn aanvangshoogte (5.00 m) en maakte zelfs helemaal geen geldige sprong. Daardoor wist Sam Kranse, die zonder foutsprongen een hoogte van 4,77 meter bereikte, op te schuiven naar de tweede plaats. Ook Owen Beuckens ging over de lat op 4,77 meter, wat hem de bronzen medaille opleverde.

Met ruime voorsprong sleepte Douwe Amels bij het hoogspringen zijn veertiende nationale titel in de wacht. Hij bleef steken op een hoogte van 2,20 meter, wat niet voldoende was voor de EK-kwalificatie waar hij op hoopte. In het oog sprongen ook de prestaties van junioren Ridzerd Punt en Jamie Sesay, die zich met een hoogte van 2,07 meter niet alleen wisten te verzekeren van het zilver en brons, maar zich beiden ook kwalificeerden voor de EK junioren.

Het verspringen werd gewonnen door Anouk Vetter met 6,42 meter. Slechts één centimeter daarachter eindigde Pauline Hondema, die een behoorlijk constante serie neerzette. Hondema wist zich met deze afstand tevens te plaatsen voor de EK junioren. Tara Yoro maakte één geldige sprong (6,23), moest daarna de wedstrijd helaas vroegtijdig staken, maar pakte daarmee wel het brons. Voor de mannen stond vandaag geen verspringen, maar hinkstapspringen op het programma. Het deelnemersveld was behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk kon Daan Hoomoedt met een uitschieter van 14,94 meter de gouden medaille veiligstellen. Tarik Tahiri pakte het zilver met een sprong van 14,40 meter en Winjaris Windster ging naar huis met het brons (14,17 meter).

Bij het kogelstoten was Jessica Schilder vandaag veruit de sterkste. Met een afstand van 18,19 meter liet ze de rest van het veld ruim achter zich. Melissa Boekelman kwam tot 17,00 meter en pakt de zilveren medaille, net voor Benthe König (16,98) die derde werd.

Verwachte winnaars, verrassende winnaressen

De spannendste race van de dag was misschien wel de 1500 meter bij de vrouwen, waar Anne Knijnenburg verrassend de winst pakte. Na een tactische race in het kielzog van Jetske van Kampen versnelde Knijnenburg in de laatste meters naar het goud in 4.26,49. Kampen moest genoegen nemen met het zilver (4.26,65). De strijd om het brons werd gewonnen door Lotte Krause in 4.27,89, die Irene van der Reijken één honderste voor wist te blijven.

De mannenrace werd gedomineerd door Bram Anderiessen, die van kop af aan de leiding in de wedstrijd nam en er een snelle race van maakte. Samen met Mahadi Abdi Ali en Valentijn Weinans liep hij weg van het veld en niemand kwam daar meer aan te pas. Anderiessen won in 3.41,20, Abdi Ali werd tweede (3.41,71) en Weinans eindigde derde (3.42,79).

De dag werd afgesloten met de 60 meter finales. Joris van Gool deed wat er van hem verwacht werd en snelde naar de winst in 6,62 seconden. Raphael Bouju moest de strijd helaas staken waardoor Christopher Garia er met het zilver vandoor ging in 6,71. Keitharo Oosterwolde pakte het brons in 6,81 vlak voor Churandy Martina (6,82).

De 60 meter bij de vrouwen werd een spannende tweestrijd tussen Naomi Sedney en Jamile Samuel, die nagenoeg tegelijk over de finish kwamen in 7,28 seconden. Een fotofinish besliste in het voordeel van Sedney, die zich met deze seizoensbeste prestatie tevens kwalificeert voor het EK indoor. Jamile Samuel moest genoegen nemen met het zilver en Marije van Hunenstijn maakt het podium compleet (7,38).

Kijk voor alle foto's van dag 1 van de AA Drink NK indoor hier. Wil jij niks missen van de wedstrijd? Houd dan ons YouTube-kanaal in de gaten! 

Livestream dag 2: looponderdelen en hoogspringen
Livestream dag 2: technische onderdelen

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK