Hoogstaand deelnemersveld bij de NK meerkamp

06 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Met een uitstekend bezet NK meerkamp wordt atletiekmaand februari afgetrapt. Bijna iedereen die bij de mannen iets voorstelt op meerkampgebied is in Apeldoorn aanwezig. Emma Oosterwegel begint bij de vrouwen als favoriet maar voelt de hete adem van Marijke Esselink in haar nek. Sven Jansons en Sven Roosen gaan op voor hun zoveelste tweestrijd, terwijl Amy Hasselton alle zeilen bij zal moeten zetten om de sterke A1 lichting voor te blijven. Yoram Vriezen heeft al een 5000 plus score achter zijn naam staan en begint als favoriet aan de B-meerkamp terwijl Marleen Baas bij de meiden moeilijk te kloppen zal zijn.

Sterk deelnemersveld bij de mannen, Braun wellicht op volledige meerkamp

Een blik op de deelnemerslijst leert ons dat iedereen, op Rody de Wolff na, aanwezig is bij de mannen. Een zeldzaam gegeven, aangezien de laatste jaren er altijd wel iemand uit voorzorg ontbrak. Voor Pieter Braun stond de NK in eerste instantie in het teken van de WK indoor maar nu deze niet doorgaat is de kans aanwezig dat Braun de volledige 7-kamp voor zijn rekening neemt. De vorm is aanwezig want bij PEC Indoor noteerde Braun zowel een pr op de 60 meter als het kogelstoten (7.16/15.32). Mocht dat het geval zijn, dan moet hij, naast zijn trainingsmaatjes Rafael Raap en Rik Taam, ook af zien te rekenen met Eelco Sintnicolaas. Sintnicolaas, die in Spanje de puntjes op de i heeft gezet, had gehoopt eerder aan het indoorseizoen te kunnen beginnen, maar problemen met de adductor en de kuit maakt dat de NK meerkamp in zijn Apeldoorn de eerste wedstrijd wordt. De week voor de meerkamp zal Sintnicolaas nog gebruiken voor een snelheidstest en het controleren van zijn hele polsstokaanloop.

Beiden kunnen zich geen misstap veroorloven want daarachter is het dringen geblazen. Het moet heerlijk werken zijn voor Ronald Vetter met zo’n trainingsgroep. Op instagram berucht vanwege de hilarische Q&A, gelukkig leiden de sportprestaties er niet onder. Rik Taam maakte dit indoorseizoen vooral indruk met zijn 4.80 meter bij het polsstokhoogspringen, Rafael Raap slechtte op de 60 meter bijna de magische 7 seconden grens. Alleen Rody de Wolff ontbreekt. De nummer 4 van het EK-23 is niet fit genoeg om zijn titel te verdedigen. Als beloning voor hun progressie staan ze eind mei alle drie in Götzis aan de start. Het zegt veel over het niveau dat Leon Mak, vorig jaar tweede bij de EK-20, Martijn Hoogewerf, tweede op de NK meerkamp outdoor en Steven Eleonora, de nummer 3, niet worden geschaard onder het rijtje favorieten.

Oosterwegel favoriet bij de vrouwen, Esselink en Oud al vroeg in vorm

Ondanks de afwezigheid van Anouk Vetter en Nadine Broersen mag ook het deelnemersveld bij de vrouwen er zijn. De favorietenrol van Emma Oosterwegel is vooral gebaseerd op haar uitstekende outdoorseizoen, met de zevende plaats op het WK als voornaamste wapenfeit. Oosterwegel zal tijdens de generale repetitie vooral tevreden terugkijken op het persoonlijke record bij het kogelstoten(14.00 meter). Wel weten we dat de score waarmee ze vorig jaar de titel pakte (4149), niet voldoende gaat zijn om haar titel met succes te prolongeren. Dat is vooral te danken aan Marijke Esselink, die in Lyon tot 4264 punten kwam. Esselink kende een uitstekend 2019 en heeft die lijn doorgetrokken. Gevraagd naar de verbeterpunten hoopt Esselink vooral dat de betere vorm haar net iets scherper maakt. Het verspringen in Lyon bood ruimte voor verbetering. In het spoor van Esselink draaide ook Michelle Oud een prima meerkamp. Het toonbeeld van onverzettelijkheid wat vooral blijkt aan de constantheid waarmee Oud haar meerkampen afwerkt. De hordenrace moet sneller en verder is het hopen op een uitschieter, aldus Oud. Voor Oud geldt dat ze zich geen misser kan permitteren want met Melissa de Haan en de zusjes Van de Wiel is het niveau in de breedte ijzersterk. De Haan kwam dit seizoen al tot 3999 punten, maar heeft sindsdien te maken met kleine pijntjes. Fit of niet, als het aan De Haan ligt komt ze hoe dan ook in actie. Bij zowel Anne als Myke is het gemis van de 200 meter voelbaar op de indoorbaan en moeten ze vooral bij het hoogspringen de schade beperken om uitzicht te houden op het podium.

Jansons, of toch Roosen? Hasselton tegenover sterke A1 lichting

Sven Jansons en Sven Roosen waren al onafscheidelijk, de definitieve overstap naar Papendal heeft zo mogelijk de vriendschap alleen maar versterkt. Komend weekeinde kruisen beiden voor de zoveelste keer de degens in hun nog korte carrière. Jansons won vorig jaar met 63 punten verschil en is ook dit jaar weer favoriet. De kortere afstanden liggen Jansons beter en rouwig om het feit dat het bij de meeste indooraccomodaties onmogelijk speerwerpen is, zal hij niet zijn. Het filmpje waarop te zien is hoe Jansons de 60 meter in 6.85 seconden afraffelt ging nog net niet viral, het is voor een junior een absolute bazentijd. In een weekend waarin alles op zijn plaats valt moet trainingsgenoot Rik Taam (5867 punten) serieus vrezen voor zijn record. Roosen zal hem tot en met het laatste onderdeel opjagen. Achter Jansons en Roosen heeft Youri Fransen de beste papieren om het podium te halen. Goed nieuws is er voor Marnix Kolkman die zijn gebroken enkel van afgelopen seizoen eindelijk weer voorzichtig mag gaan belasten.

Amy Hasselton staat er als A 2de jaars bijna helemaal alleen voor. Zoë Sedney heeft de meerkamp vaarwel gezegd, Nanah Fung-Loy voorlopig ook en Nikki Boon zit in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Hasselton ook nog eens te maken met een talentvolle A1 lichting, van wie Sofie Dokter als favoriete van start gaat. Dokter kon vorig jaar indoor als B-juniore nog geen potten breken maar eenmaal fit stond er op de atlete van Groningen Atletiek geen maat. De topvorm die ze in Amersfoort had resulteerde in een uitstekende score tijdens de NK meerkamp. Het wordt interessant om te zien hoeveel punten de hogere horde en zwaardere kogel Dokter gaan kosten, ook al kregen we daar bij PEC indoor al voorzichtig een antwoord op (9.01/11.37). Voor Robina Negenman viel vorig jaar alles samen toen ze bij de B-junioren de indoortitel pakte. Een zelfde scenario lijkt onwaarschijnlijk, aangezien Negenman met licht blessureleed te maken heeft. Overige kanshebbers voor het eremetaal zijn Sarah van Beilen, Puck Harms en Sophia Mulder.

Vriezen en Baas favoriet bij B-junioren

Wie stopt Yoram Vriezen en Marleen Baas bij de B-junioren. Vriezen had het ongetwijfeld graag opgenomen tegen Gabriel Emmanuel, maar de regerend kampioen is hard bezig om fit te worden voor het outdoorseizoen. Een seizoen met als hoogtepunt de EK-18 in Rieti. Vriezen werkte eerder dit seizoen al een meerkamp af in Assendelft en scoorde daar meer dan 5000 punten, wat uitstekend is voor een B-junior. De 1000 meter werd weliswaar in de buitenlucht afgewerkt, in het winderige Assendelft is dat niet echt een voordeel. Vriezen is op geen zwak onderdeel te betrappen en heeft vooral een uitstekende tweede dag met de 60 meter horden en het polsstokhoogspringen. Achter Vriezen is het dringen geblazen met Daan Roosenschoon, Twan van Rijn, Rens de Graauw en het Haag Atletiek duo Jonathan Pronk en Mark van der Linden. Atleten die stuk voor stuk een andere discipline als puntenpakker hebben waardoor het wel eens tot het einde spannend kan blijven.

Atletiek in Enschede zit in de lift. Marleen Baas is één van de gezichten van de wederopstanding. Regionaal trainingscentrum Atletiek Oost is officieel erkend en de talenten zijn niet meer op één hand te tellen. Baas, vorig jaar als C-juniore al tweede, zal de titel niet cadeau krijgen. Fenna Achterberg heeft deze winter de overstap gemaakt naar de groep van Michel Knobbe in Deventer en haar prestaties dit indoorseizoen zijn op meerdere onderdelen vergelijkbaar met die van Baas.

Kijk voor meer informatie over het tijdschema, live uitslagen en het deelnemersveld op de website van de NK Meerkamp.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK