"Ik had het EK eigenlijk al uit mijn hoofd gezet"

09 juli 2017
Topatletiek Vorige

Als aller-, allerlaatste kreeg Marije van Hunenstijn afgelopen week een plek in de selectie voor het EK-23 in Bydgoszcz. Een plotse reis naar Zwitserland leverde haar pardoes een ticket op voor Polen.

Op 29 juni werd de Nederlandse selectie voor het EK in de Poolse stad bekendgemaakt. Daar zat Van Hunenstijn niet bij, zij had de limiet niet gehaald. Hopend op een piepkleine kans om toch nog mee te doen aan de 100 meter vertrok de Apeldoornse vorig weekend naar Zwitserland, waar in La Chaux-des-Fonds nog een wedstrijd op het menu stond.

"Ik hoopte dat ik de week daarvoor de limiet zou halen", blikt Van Hunenstijn terug. "Ik deed mee met Nederland op het EK voor landenteams in Lille. Daar wilde ik een goede tijd neerzetten. Maar ik had de wind behoorlijk tegen en liep slecht."

"Daarna hebben we nog geprobeerd om in België de limiet te bereiken. Daar zijn we na Lille redelijk last minute heengegaan. Maar ik bleek nogal vermoeid van die drie dagen op het EK voor landenteams. Omdat het in Lille niet goed ging, lag er in België extra druk op. Het lukte daar niet. Erg jammer. Daardoor had ik het EK eigenlijk al uit mijn hoofd gezet."

Allerlaatste strohalm
De allerlaatste strohalm was de 100 meter in La Chaux-de-Fonds. Als Van Hunenstijn daar goed zou lopen, wist zij dat een ticket voor Polen, met enige moeite, nog mogelijk was. "Vrijdag heb ik alles geregeld, zaterdag ben ik erheen gevlogen en zondag moest ik lopen. Dave Klink, die zulke zaken regelt voor een aantal andere atleten, heeft mij daar erg bij geholpen."

En daar in het westen van Zwitserland, dicht tegen de Franse grens, lukte het dus wél voor Van Hunenstijn. Waarom ging het daar wel goed? "Ik ging daar eigenlijk zonder verwachtingen heen. Ik had vooral veel zin om te lopen. Dus ja, het had te maken met onbevangenheid. De baan was snel, de wind zat mee en misschien had ik ook een beetje mazzel. Ik voelde bij een aantal races al dat ik zoveel harder kon. En nu gebeurde dat ook."

Van Hunenstijn, die met een pr van 11,63 seconden naar Zwitserland kwam, verbeterde zichzelf zondag zelfs twee keer op de 100 meter. Eerst liep ze 11,54, een tijd waar ze later op de dag nog zevenhonderdste vanaf snoepte. Haar eerste poging was al genoeg om de limiet voor het EK-23 te halen.

Alsnog toegevoegd
Natuurlijk zorgde het voor blijdschap en ontlading. Maar nog steeds was zij nog niet in Polen. "Na die wedstrijd heeft mijn coach de resultaten met Ad Roskam (technisch directeur Atletiekunie, red.) besproken. En dinsdag hoorde ik van Ad zelf dat ik alsnog ben toegevoegd aan het team. Ik kwam 'm toevallig tegen, op Papendal."

Van Hunenstijn, afgelopen week nog een van de estafettelopers op de Diamond League in Lausanne, wacht dus opnieuw een reis. Maandag stapt zij met de Nederlandse equipe het vliegtuig in naar Polen.

"Ik hoop goede tijden te lopen. Misschien is het wat ambitieus, maar ik wil heel graag de finale halen. Als ik kijk naar de tijden van de rest, sta ik rond de top tien. Beetje eng om te zeggen, maar de finale lijkt dan wel een realistisch doel."

Het EK-23 wordt van 13 tot en met 16 juli gehouden. In totaal komen er twintig Nederlanders in actie.

EK