Indrukwekkende Sifan Hassan bij Warandeloop

22 november 2015
Nationaal Crosscircuit Vorige

Drie weken voor de Europese Kampioenschappen Cross in het Franse Hyères mochten de Nederlandse lopers in de Internationale loket.nl Warandeloop hun kandidatuur stellen. Sifan Hassan deed dat zeer overtuigend met haar derde zege op rij in Tilburg. In de aanloopronde van de eerste wedstrijd van het Lotto Crosscircuit liet ze bijna iedereen nog voorgaan, maar in de eerste van vier grote ronden door de Oude Warande liet Sifan er geen misverstand over bestaan. Ze nam afstand van haar concurrenten om ze pas weer na de finish terug te zien. Als eerste zag ze daar Maureen Koster terug die de Belgische Louise Carton naar de derde plaats verwees. Andrea Deelstra was op de 12e plaats de derde Nederlandse.

Op de lange cross bij de mannen overtuigde Khalid Choukoud na een wat mindere Zevenheuvelenloop. In een veld van 100 lopers meldde hij zich direct voorin om daar niet meer uit te verdwijnen. In de slotronde was de Duitser Richard Ringer een maatje te groot, maar tevreden high-fivend finishte Choukoud als tweede en mag zich opmaken voor de EK half december. Achter de als derde finishende Belg Isaac Kimeli finishte Jurjen Polderman als de grootste verrassing van de dag, op enkele tellen gevolgd door Gert-Jan Wassink die koud terug van een hoogtestage andermaal een hoofdrol wist te spelen in Tilburg. Met Roy Hoornweg op de 8ste en Michel Butter op de 13e plaats presteerden de Nederlanders collectief sterk op dit 'kleine EK'.

Op de korte cross hadden de Nederlandse atleten minder in te brengen. Bij de mannen was Sjoerd Weijers op plaats zes de beste landgenoot achter vijf Belgen waarvan Thomas de Bock de snelste was. Bij de vrouwen verstapte Manon Kruiver zich in de voorlaatste bocht waardoor ze het podium van zich weg zag lopen. De in Nederland wonende Duitse Stella Kubasch won hier. Bij de A-junioren was er een derde plaats voor Mike Foppen en een vierde voor Veerle Bakker.
Begin komende week maakt de Atletiekunie de selectie voor de Europese Kampioenschappen bekend.


Tekst en foto: Erik van Leeuwen