'Jones geeft dopinggebruik toe'

05 oktober 2007
Talentontwikkeling Vorige

Als een donderslag bij heldere hemel is de atletiekwereld donderdag opgeschrikt door nieuws uit Amerika. De Washington Post meldt dat drievoudig Olympisch kampioene Marion Jones vrijdag in een New Yorkse rechtbank zal bekennen dat ze gelogen heeft over dopinggebruik.

De Washington Post zegt zich te baseren op een toelichtingsbrief die Jones aan familie en bekenden heeft gestuurd en waarin ze zich excuseert. De nu 31-jarige atlete zou nog steeds volhouden destijds niet te hebben geweten dat ze een verboden middel gebruikte. Het zou trainer Trevor Graham zijn geweest die het haar gaf als lijnzaad olie. De bekentenis waar het nu om gaat betreft de ontkenning in 2003, tegenover gerechtelijke onderzoekers, dat ze in het bekende BALCO dopingonderzoek het betreffende middel zou hebben erkend als \'The Clear\', een naam voor het verboden middel THG.

Jones zou het steroïde hebben gebruik vanaf 1999 twee of drie jaar hebben gebruikt, tot ze bij Graham wegging. In 2000 won ze vijf olympische medailles: goud op de 100 en 200 meter, brons bij het verspringen en twee estafettemedailles. In het geval van een bekentenis zou Jones (en haar estafettecollega’s) die medailles kwijt kunnen raken. Tot dusver ontkende Jones, wier naam vaak in verband is gebracht met dopingverdenkingen, altijd nadrukkelijk ooit verboden middelen te hebben gebruikt. Overigens dateren haar voornaamste persoonlijke records (10,65 op de 100 meter, 21,62 op de 200 meter en 7,31 meter verspringen) van voor de genoemde periode.

De Washington Post meldt verder dat Jones in een ongerelateerde zaak ook zou erkennen te hebben gelogen in een fraude-onderzoek waarin Tim Montgomery, haar ex-partner en zoon van haar zoontje, enige maanden geleden schuld bekende. Montgomery verbeterde in 2002 het wereldrecord op de 100 meter tot 9,78, maar dat record is hem afgenomen nadat hij in 2005 geschorst werd vanwege betrokkenheid bij Balco.

Klik voor het volledige verhaal in de Washington Post op deze link

Update 6 oktober: Marion Jones bekende vrijdagmiddag in New York inderdaad schuld aan het liegen tegenover officiele gerechtsambtenaren, een overtreding die kan leiden tot gevangenisstraf. Vervolgens stond ze de verzamelde pers te woord. Terwijl de tranen over haar wangen stroomden bood ze familie, vrienden, bekenden en al haar fans verontschuldigingen aan en smeekte ze om vergiffenis. Ook neemt stopt ze per onmiddelijk met atletiek (\'een sport waar ik ongelofelijk veel van houd\').
De internationale sportautoriteiten blijken echter niet bereid de zaak daarmee te laten rusten (zoals bijvoorbeeld ook ex-echtgenoot CJ Hunter nog een dopingschorsing kreeg opgelegd nadat hij zijn afscheid had aangekondigd). Het IOC heeft duidelijk gemaakt dat Jones mogelijk haar Olympiche medailles van de Spelen in 2000 kwijtraakt. Dat zou tot veel nieuwe medaillewinnaars leiden, want Jones stond in Sydney vijf keer op het podium: drie keer met goud en twee keer met brons (een van beide met haar Amerikaanse estafettecollega\'s). Gegeven het feit dat Jones toegaf vanaf 1999 of 2000 (verslagen verschillen op dit punt) t/m 2001 steroiden te hebben gebruikt, verliest ze mogelijk ook de WK-medailles uit 2001 (goud op de 200 meter, zilver op de 100 meter en goud op de 4x100 meter) en 1999 (goud op de 100 meter, verspringbrons). De IAAF ging vrijdag echter nog niet verder dan een summiere verklaring (lees hier)