Jongens Haag Atletiek en meiden PAC met beste score naar competitiefinale

14 mei 2019
Competitie Vorige

De jongens van Haag Atletiek en de meiden van PAC hebben zich met de beste totaalscore geplaatst voor de competitiefinale bij de A-junioren. De dagwinst bij de jongens gaat naar PAC, met een uitstekende Mathijs Mols, die met de kogel net de limiet voor het ek-20 mist. Dat doet Alida van Daalen bij de meiden wel. Zij is mede verantwoordelijk voor het dominante optreden van de Rotterdammers.

Kogelslingeren maakt het verschil

Een dag na de overwinning van Haag Atletiek bij het NK teams is het met een enigszins aangepaste opstelling actief bij de A-junioren. De niveauverschillen bij de A-junioren zijn zo groot dat het in het klassement nauwelijks tot verschuivingen leidt. Aangezien de onderdelen uit de tweede wedstrijd corresponderen met die in de finale kunnen er toch voorzichtig conclusies worden getrokken. Een verzoek met een knipoog van ploegleider Hans Coolen om het kogelslingeren te schrappen zal hoogstwaarschijnlijk tot niets leiden. Wellicht iets voor in de toekomst, een schrapresultaat, in september tellen alle onderdelen dubbel en dwars mee. Voor PAC een gunstig scenario want zij hebben in aanwinst Joris Pals een uitstekende slingeraar binnen de gelederen. Om het verschil in punten uit te drukken. Pals en Mols, die indruk maakt met 18.46 meter bij het kogelstoten (limiet ek-20 18.70) scoren maar liefst 745 punten meer dan Podda en Emmanuel aan Haagse zijde. Er zal een spoedcursus aan te pas moeten komen om het verschil bij het kogelslingeren tot een minimum te beperken.

Moet Jansons op zoek naar een nieuwe club?

Door de grote verschillen in het klassement gaan we vooral op zoek naar ludieke prestaties. Het verhaal van de dag is dan ook de 0 punten die Sven Jansons bijdraagt aan de totaalscore van Altis. Jansons komt door een lichte irritatie aan de enkel alleen bij het kogelstoten en speerwerpen in actie en wordt door zijn teamgenoten op zijn nummer gezet. Iets wat hij de komende maanden vooral van zijn maten bij Haag Atletiek nog wel even te horen zal krijgen. Voor Jansons moet het over 3 weken op zijn eigen baan gebeuren als hij bij het NK meerkamp de limiet voor het EK-20 hoopt te scoren. In Sittard zijn het de hordemaatjes van Jansons die een mooi duel uitvechten. Sven Roosen en Guus Nijkamp maken er een boeiend duel van die net in het voordeel van Roosen wordt beslist. Voor Roosen, die tijdens de eerste wedstrijd wegens ziekte nog ontbrak bij Eindhoven Atletiek, is vooral de 4.30 meter bij pols een opsteker richting de meerkamp.  

AV NOP en Ilion met stip de finale in bij jongens. Edam en Unitas doen hetzelfde bij de vrouwen

Gebeurde er dan helemaal niets in het klassement? Daar zullen ze bij AV NOP en Ilion heel anders over denken. Door een prima tweede wedstrijd verdringen zij Phanos en AV PEC 1910 uit de finale. Voor de ploeg uit Zwolle geen verrassing, aangezien zij slechts met vier atleten aan de start staan, bij Phanos worden er bij polsstok en het kogelslingeren teveel punten ingeleverd om bij de beste twaalf te blijven. Ilion maakt in een wedstrijd zonder uitschieters een reuzensprong van 18 naar 12. Ook bij de meiden valt Phanos net buiten de boot. De DNF op de 400 meter is in deze cruciaal. Naast Phanos kan ook Daventria de top 12 positie na de eerste wedstrijd niet vasthouden. Niet geheel toevallig de twee ploegen die een dag eerder ook in actie komen bij het NK teams. Unitas en Edam profiteren. Het maakt dat we zowel bij de jongens als de meiden 9 van de 12 ploegen terugzien die in 2018 ook de finale wisten te halen

PAC op schema voor titelprolongatie

Bij de meiden ligt PAC op schema om de titel met succes te verdedigen. De Rotterdammers missen de nodige atleten vanwege examens maar kunnen dat het beste van allemaal opvangen. Alida van Daalen stoot 14.85 meter en mag daarmee naar het EK-20. Lotte Smink slingert de kogel naar 47.38 meter en Janine Verhaar sprint met forse wind tegen (-3.4) naar 12.40 seconden. PAC noteert de beste dagscore en gaat Haag Atletiek voorbij in het algemeen klassement. Ook Haag Atletiek heeft een geïmproviseerde opstelling maar zullen net als bij de jongens een oplossing  moeten vinden op het kogelslingervraagstuk. Met de sterkst denkbare opstellingen blijven de Hagenaren medaillekandidaat. Dat geldt ook voor Groningen Atletiek, dat de tweede score van de dag noteert. Een bijna volledige B-ploeg plus Jorinde van Klinken. Die begint met 15.66 meter bij kogel nog bescheiden, de 57.89 meter bij het kogelslingeren is ongeëvenaard en levert bijna een ek-20 limiet (59.00) op. Tel daarbij op de talentvolle B-lichting en Groningen Atletiek wordt de voornaamste concurrent van PAC om de titel.

Examenperiode nekt ploegen

Op de wedstrijd in Zoetermeer na levert de 2de A-competitie een troosteloos beeld op. Nu is dit al decennia lang de leeftijd waarin de terugloop het meest zichtbaar is. Een A-competitie houden in de examenperiode versterkt dat beeld alleen maar. Groepen met soms maar 2 atleten levert een weinig vermakelijke wedstrijd op.  Aan het einde van het seizoen vindt een grootschalige enquête plaats en zal dit ongetwijfeld een discussiepunt zijn.

De finale wordt op zondag 1 september gehouden.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Erik van Leeuwen (NK Teams 2018)

Masterscompetitie: Haag Atletiek mannen en Isala ’96 behouden koppositie

De heren van Haag Atletiek tonen dit jaar aan in meerdere categorieën bij de beste ploegen van Nederland te horen. Ook bij de masters gaan ze aan de leiding. Ze winnen de tweede voorronde met overmacht en handhaven daarmee hun koppositie. Met een puntenverschil van meer dan 800 punten op de nummer twee, lijkt nu al duidelijk te zijn wie er in september het meeste kans maakt op de gouden plak.

De tweede ronde bracht meer verschuivingen teweeg in de rest van de top 10. AV ’34 stijgt een plekje en gaat als tweede ploeg naar de finale. AV Sprint en Altis tonen aan betere papieren te hebben dan Prins Hendrik en doen ook nog steeds mee om het eremetaal. Uiteraard beginnen alle ploegen in september weer op 0. Dan is alles weer mogelijk.

De vrouwen van Isala ’96 bewijzen dat hun goede prestaties tijdens de eerste voorronde geen toevalstreffers waren. Zij winnen in poule 21, waar overigens de meeste finalisten uit voort komen, en staan nog steeds aan kop.  Dat zij nog steeds rekening moeten houden met GAC Hilversum en Hellas Utrecht blijkt echter wel uit het feit dat ook deze twee ploegen 7000+ punten scoorden tijdens de tweede wedstrijd. Met die resultaten in de voorrondes, lijkt duidelijk te worden tussen wie in september het goud, zilver en brons verdeeld gaat worden. De volgorde ligt echter nog volledig open. Nu ook de dames in september weer blanco zullen beginnen, belooft de finale een heus spektakel te worden.

De finale vindt plaats op 22 september.