Junioren gaan in Amersfoort strijden om de nationale titels

10 september 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Amersfoort is komend weekeinde decor voor het NK onder 18 en 20. Voor een aantal atleten de afsluiting van hun juniorentijd. Zoë Sedney hoopt die tijd af te sluiten met drie titels, Sven Roosen komt na zijn fantastische prestatie bij de meerkamp in actie op zijn oude liefde, de 400 meter horden. Alida van Daalen krijgt bij het discuswerpen opnieuw een kans om haar moeder voorbij te streven op de ranglijst aller tijden. Wie stopt Djoao Lobles op de 800 meter? Volg de ASICS NK U20 & U18 live via YouTube.

Veel medaillewinnaars van NK senioren in Amersfoort

Dat de junioren niet stil hebben gezeten zagen we in Utrecht waar opvallend veel medailles naar de atleten onder 20 jaar gingen. Keitharo Oosterwolde pakte achter Joris van Gool het zilver maar zal toch flink aan de bak moeten voor de titel. Raphael Bouju ontbrak nog in Utrecht, maar staat in Amersfoort wel op de startlijst. Beide sprinters ontlopen elkaar nauwelijks iets. Voor Xavi Joy Mo-Ajok is het een uitgelezen kans om revanche te nemen op Riq de Wit. In de finale van de 200 meter, geteisterd door teveel rugwind, pakte De Wit het brons, net voor Mo-Ajok. Concurrentie komt er van Brett Duff en Mark Heiden. Van Heiden zijn we vooral benieuwd of het weer een stapje harder kan op de 110 meter horden. Zijn 13.58 seconden, gelopen in het Zweedse Borås, waar hij als B-junior zilver pakte bij het EK-20, werd in Lisse al benaderd (13.62). Ook Timme Koster en Sven Jansons liepen al onder de 14 seconden maar zijn normaal gesproken geen partij.

De junioren domineerden in Utrecht het verspringen en keren allemaal terug op de aanloop. Nederlands kampioen Antonny Ediagbonya kan het jaar afsluiten met vier titels. Bij winst in Amersfoort heeft hij zowel indoor en outdoor alle vier de verspringtitels die hij op zijn naam kan schrijven binnen. Concurrentie komt er opnieuw van David Cairo, goed voor brons in Utrecht. Voor Djoao Lobles geldt hetzelfde als Ediagbonya alleen liep hij indoor een 400 meter bij de NK onder 20. Nadat hij in Utrecht op de 800 meter precies op tijd het gaatje vond om de titel te pakken, kwam de echte klapper in Heusden-Zolder met een sensationele 1.45.96 seconden, de derde tijd ooit gelopen in Nederland in zijn leeftijdscategorie. Ludo van Nieuwenhuizen moet met een meesterplan komen om Lobles de titel te ontfutselen.

Zoë Sedney gaat een druk weekeinde tegemoet maar is bij alle drie de onderdelen huizenhoog favoriet. Voor Sedney, in Utrecht goed voor brons op de 100 meter horden, is het chronologisch overzicht haar gunstig gezind. Op zaterdag staat alleen de 100 meter op het programma, de 100 meter horden is in zijn geheel gepland voor het begin van de series 200 meter. Wellicht dat ze op de horden nog in de buurt kan komen bij de 13.27 seconden waarmee Dafne Schippers tweede staat op de ranglijst allertijden.

Alida van Daalen moest bij het NK senioren achter Jorinde van Klinken nog genoegen nemen met het zilver, in Amersfoort is het vooral kijken naar de afstand. Het verschil tussen het persoonlijk record Van Daalen en moeder/coach Jacqueline Goormachtigh, 7 cm (59.15 om 59.22), in het voordeel van Goormachtigh. Janneke Pluimes, in Utrecht goed voor het brons, is de enige uitdager.

Kan Roosen nog een keer stunten? Veel potentiële dubbelwinnaars.

Wat zit er nog in de tank van Sven Roosen? Zijn puike prestatie in Emmeloord kan een vervolg krijgen op de 400 meter horden. Een onderdeel waaraan hij een aantal extra trainingen heeft gewijd. Als we de kenners mogen geloven dan staat het Nederlands record van Ramsey Angela serieus onder druk. In het rijtje dubbelwinnaars vinden we hem niet terug. Dan richten we ons vooral op de werponderdelen. Ruben Rolvink is favoriet op zowel het kogelstoten en het discuswerpen. Bij de categorie onder 18 zitten Sebastiaan Bonte en Matyas Kerekgyarto elkaar serieus in de weg. Kerekgyarto heeft de beste papieren bij het kogelstoten, Bonte heeft na Erik de Bruin de beste worp ooit bij het discuswerpen op zijn naam staan. De kans dat Kerekgyarto de dubbel pakt is groter, want die is ook nog favoriet bij het kogelslingeren. Britt de Blaauw had zich voor de spanning beter kunnen inschrijven in de categorie onder 20 jaar. In haar eigen categorie staat ze op de 100 en 200 meter op eenzame hoogte. Dat kunnen we ook zeggen van Nsikak Ekpo die dezelfde onderdelen voor zijn rekening neemt. Ekpo is nog een tiende verwijderd van de beste prestatie van Bouju op de 100 meter (10.58/10.69). Of hij de dubbel winnend af gaat sluiten is lastig te zeggen, de 400 meter/ 110 meter horden combinatie van Isaya Klein Ikkink is hoe dan ook het vermelden waard. Dat kan ook gezegd worden van het programma van Yasmine Abbes. Voorlopig zien we haar naam terug op de 800,1500 en 5000 meter! Een nagenoeg onmogelijke combinatie als we naar het tijdschema kijken dus de verwachting is dat Abbes nog een onderdeel moet schrappen. Britt Weerman combineert het hoogspringen met de 100 meter horden. We hadden Weerman graag in actie gezien tegen Sarah van Beilen en Fay Witte, maar die zijn een jaar ouder. Op de 100 meter horden is Ruth Vogels op basis van de ranglijst favoriet. Van Daalen start naast het discuswerpen ook nog bij het kogelstoten als favoriete.

Drukte van belang bij steeple jongens, spanning bij werponderdelen meiden onder 18

Om de regels goed na te kunnen leven is er op de technische onderdelen, behalve het hoogspringen bij de meiden, besloten om maximaal 8 atleten toe te laten. Een onderdeel waarop een schifting vaak niet nodig is, de steeplechase. Hoe anders is het dit jaar bij de jongens onder 18 jaar! Maar liefst 17 jongens staan daar aan de start. In tegenstelling tot de meiden onder 20, waar door een gebrek aan inschrijving de steeplechase is geschrapt. Een titeltoernooi kenmerkt zich vaak door spanning. Nu zijn er deze jaargang veel onderdelen waar het verschil tussen de gedoodverfde winnaar en de rest van het veld te groot is om van spanning te kunnen spreken.  De strijd tussen Noah Baltus en Rick van Riel op de 1500 meter is op voorhand boeiend, dat geldt ook voor de 800 meter bij de meiden onder 20, met Amina Maatoug en Anne Knijnenburg als belangrijkste gegadigden. Als je het voor elkaar krijgt om de juiste winnaars te voorspelen bij het kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen bij de meiden onder 18 dan ben je een echte klasbak. Danara Stoppels heeft zich op alle vier de werponderdelen ingeschreven, kan met vier medailles vertrekken uit Amersfoort, maar met een mindere dag ook zonder. Zo dicht ligt het veld bij elkaar.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Erik van Leeuwen, Odile Verzantfoort, Coen Schilderman

NK