Koplopers houden stand in tweede ronde CD-competitie

27 mei 2019
Competitie Vorige

De tweede ronde van de CD-competitie bracht op 25 mei geen grote aardverschuivingen tot stand, zéker niet aan de kop van de tussenstand. Na de tweede wedstrijd zijn het dezelfde vier teams die aan de leiding gaan als na de openingswedstrijd op 6 april. Dat betekent dat drie teams van PAC (meisjes C, jongens D én meisjes D) hun koppositie consolideerden. Datzelfde deden de verrassend sterke jongens C van Scorpio.

Onder prima weersomstandigheden werd er door het hele land heen weer fanatiek gestreden om de punten. Na de tweede ronde zijn er twee verenigingen die in alle vier de categorieën een team bij de beste 12 hebben staan. Dat zijn het opmerkelijke Altis én PAC. Daar maakten de jongens C met een prima tweede wedstrijd de sprong naar de zevende plek in de tussenstand. PAC heeft zelfs nog een vijfde team in de top 12: het tweede team bij de C-meisjes. Met de derde wedstrijd nog voor de boeg zijn de verschillen veelal klein, al hebben de topteams overal hun visitekaartjes wel afgegeven.

Jongens C: Scorpio vóór Phanos

Ook na twee wedstrijden staat bij de jongens C het Brabantse Scorpio nog altijd aan de leiding. De beste dagscore was voor de ploeg van Phanos (8500 punten). Dat waren er 51 méér dan het sterke TION, dat zich op de vijfde plek in de tussenstand nestelde. Scorpio scoorde met 8329 punten opnieuw prima en verder wist alleen PAC (8080) nog boven de 8000-puntengrens uit te komen. Daarmee maakten de Rotterdamse jongens een sprong naar de zevende plek in de tussenstand. De verrassende nummer 12 – en dus op koers voor een finaleplek – is het team van Tempo.

Meisjes C: PAC loopt uit

Bij de meisjes C verstevigde PAC de leiding, door in Delft verreweg de beste dagscore neer te zetten: 7470 punten. Er waren maar twee andere teams die – nét – boven de 7000 punten scoorden. Dat waren GAC Hilversum (7074, tweede in de tussenstand) en Altis (7045, vierde na twee wedstrijden). De meiden van het Limburgse Scopias wisten zich prima te handhaven en staan keurig vijfde. De tweede ploeg van PAC sloop dus naar de voorlopig laatste plek in de finalestand. AV Haarlemmermeer zit vooralsnog op het vinkentouw en staat dertiende.

Jongens D: PAC tegen GAC

De verschillen bij de jongens D waren het kleinst. Ook hier blijft de ploeg van PAC aan de leiding, met bovendien de beste dagscore: 6375 punten. Dat waren er echter maar 60 meer dan de ploeg van GAC, die dan ook stevig op de tweede plek in de tussenstand staat. Ook in deze categorie gooit Scopias hoge ogen. Het was buiten de top 2 de enige andere ploeg die boven de 6000 punten scoorde. Met in Weert 6042 punten erbij vinden de Limburgse jongens zich terug op een vijfde plek.

Meisjes D:  PAC ongenaakbaar

De D-meisjes van PAC bouwden hun voorsprong verder uit en wisten met 6458 punten ook in de tweede wedstrijden de beste score van allemaal neer te zetten. Slechts drie andere teams scoorden ook boven de 6000 punten. Met 6116 punten handhaafde de ploeg van Almere ’81 zich op de tweede plaats. Phanos scoorde zelfs nog 9 punten méér en staat nu derde. Ook nummer 6 Altis kwam tot een 6000+ score, zij het nipt (6003).

Topprestatie

De meest opvallende prestatie van de dag kwam van de estafetteploeg van PAC bij de meisjes C. In Delft liepen Jessy Gravenbeek, Britt de Blaauw, Miro Vlasman en Sara Bossché de 4 x 80 meter in een pijlsnelle 38,19. Dat was de snelste tijd ooit, ruim een halve seconde sneller dan de oude toptijd uit 2004. Die stond overigens óók al op naam van een kwartet van PAC: Evita Breeman, Nikki van Leeuwen, Gemma de Schepper en Jill Prins.

De derde en laatste competitieronde vindt plaats op 22 juni. De landelijke finale staat voor 7 september op de kalender.

Tekst: Ton de Kort
Foto: CD competitie finale 2018