EKu23 dag 1: Luuk Maas loopt naar vijfde plaats

08 juli 2021
Topatletiek Vorige

Van donderdag 8 juli tot en met zondag 11 juli vinden de Europese Kampioenschappen onder 23 plaats in Tallinn. In de Estse hoofdstad komen 29 Nederlandse atleten in actie. Op de eerste dag wist Luuk Maas te verrassen met een vijfde plaats op de 10.000 meter. 

Vooraf durfde hij niet te zeggen dat hij in goede vorm was, maar zelf hoopte Luuk Maas al op een goede klassering op de 10.000 meter. Met een vijfde plaats in een tijd van 29:29.02 liet Maas inderdaad zien in goede vorm te zijn. De andere twee Nederlanders in de finale van de 10.000 meter, Max Polak en Maikel Peeman, moesten de strijd helaas vroegtijdig staken en bereikten de finish niet. Bekijk de reactie van Maas op zijn succesvolle race bij het EK onder 23: 


Overtuigende kwalificaties Angela en Van Klinken

Met een tijd van 50.26 seconden was Ramsey Angela de snelste atleet in de series van de 400 meter horden. We zien hem vrijdag terug op de baan voor de halve finales. In de mixed zone liet Angela weten: “Het ging makkelijk. Ik heb gedaan wat ik moest doen, het belooft iets moois te worden. Ik denk niet aan tijden of plaatsen in die halve finales. Ik wil me gewoon kwalificeren voor de finale. Van de regenpauze heb ik geen last ondervonden. Je moet op zo’n moment je ervaring uitspelen en rustig blijven.” 

Jorinde van Klinken liet bij het discuswerpen zien dat ze niet voor niets als favoriet voor de titel gezien kan worden. Met een worp van 61.97m zette Van Klinken ruimschoots de verste afstand op het scorebord in de kwalificatie. Ook Janneke Pluimes wist zich te kwalificeren voor de finale bij het discuswerpen. Beide vrouwen maken vrijdagavond hun opwachting in de strijd om het eremetaal. Voor Enid Duut eindigde het toernooi in de kwalificaties.

 

Ook finales op 1500 meter en kogelslingeren

Meer finaleplekken zijn er voor Job IJtsma en Robin van Riel op de 1500 meter. IJtsma kwalificeerde zich rechtstreeks voor de finale door bij de beste vier in zijn serie te eindigen:  “De finale op het EK was een droom, maar ik had het echt niet verwacht. Toen ik de startlijsten zag wist ik dat het moeilijk zou worden. In een goede race is er echter veel mogelijk en dat is gebleken. Nu heb ik niks meer te verliezen. Ik ga strijden voor elke plaats.” Van Riel werd gehinderd door zijn concurrenten en kwam daardoor ten val. Uiteindelijk heeft de jury besloten om Van Riel toch toe te voegen aan de finale die zaterdag gelopen gaat worden. Eén van de favorieten voor de Europese titel, Bram Anderiessen, kwam helaas tekort in de series van en wist zich niet te kwalificeren voor de finale. 

Bij de kwalificatie van het kogelslingeren liet Judith Essemiah het aankomen op haar laatste worp, maar ze slaagde erin om een plek in de finale af te dwingen. De finale van het kogelslingeren staat gepland op zaterdagavond.

 

Dorothea plaatst zich voor halve finale 400 meter

Netanel Dorothea kwalificeerde zich rechtstreeks voor de halve finale op de 400 meter. In de series kwam hij tot een tijd van 46.91 seconden. “Het was niet mijn beste race. Ik blijf optimistisch, want ik wil het beter doen in de halve finales. Het doel morgen is om een finaleplaats af te dwingen”, aldus Dorothea. 

 

18e plaats voor Mols, Sloot uitgeschakeld in series

In de kwalificatie van het kogelstoten bij de mannen kwam Matthijs Mols niet verder dan 17.65 meter. Hij eindigde hiermee op de achttiende plaats. Ook Bregje Sloot kon niet doordringen tot de volgende ronde bij de 800 meter. Haar avontuur eindigde in de series met een tijd van 2:05.07 minuten.

 

Where to watch


Fotografie: Coen Schilderman