Lycurgus en PAC houden NK Teams in het vizier

17 juni 2019
Competitie Vorige

De derde ronde van de seniorencompetitie, afgewerkt op een doorgaans zonnige Vaderdag, bracht geen grote aardverschuivingen te weeg. In de eerste divisie hielden de mannen van Lycurgus en de vrouwen van PAC hun kopposities vast. Zij houden het NK Teams in het vizier. Ook in de tweede en derde divisie bleef rangorde in grote lijnen zoals die na de 26 mei al was. De diverse promotie/degradatiewedstrijden staan voor 8 september op de kalender.

Eerste divisie: Lycurgus en PAC weer sterk

Op de thuisbaan van Sprint in Breda streden de 12 mannen- en vrouwenteams in de eerste divisie om vier plekken in de promotie/degradatiewedstrijd voor het NK Teams. Zij krijgen daar in september gezelschap van de ploegen die op 11 mei in Vught op de onderste vier plaatsen eindigden. De mannen van Lycurgus vinden zichzelf na drie wedstrijden fier aan kop terug. Zij zetten in Brabant verreweg het hoogste totaal neer, waarbij eigenlijk alleen Sprint wat in de buurt wist te blijven. AV 1923 en Spado zijn de andere teams die nog aanspraak op promotie mogen maken. AAC en Hellas eindigden als vijfde en zesde en komen dus óók in 2020 uit op het tweede niveau van de vaderlandse atletiekcompetitie. Voor Lycurgus wipte Menno Vloon met zijn polsstok over 5,40 (Rutger Koppelaar kwam voor Ilion tot 5.20) en pakten ook de sprinters Jonathan Mutebwa (100) en Gino van Wijk (200) de maximale 12 punten. Pieter Braun kwam voor Sprint uit bij het kogelstoten (tweede) en discuswerpen (vierde). GAC Hilversum, AAV’36, TION en Ilion moeten in september proberen in de eerste divisie te blijven.

Bij de vrouwen handhaafde PAC zich als sterkste, al was de beste dagscore voor Leiden Atletiek. Ook Groningen Atletiek en AV 1923 mogen nog dromen van een plek bij de beste acht ploegen van het land. De vrouwen van Sprint misten op hun eigen baan de boot. Daar kon ook de sterke meerkamptandem Vetter/Broersen geen verandering in brengen. Wendy Koolhaas (39 inmiddels) was voor Groningen nog altijd met afstand de beste bij het kogelslingeren, haar veel jongere clubgenote Jorinde van Klinken weer een klasse apart bij het kogelstoten. Tessa van Schagen pakte voor Leiden Atletiek een dubbel op de 100 en 200 meter en Diana van Es maakte namens PAC indruk met een sterke 3000 meter. Voor GAC Hilversum, AAC, AAV’36 en Altis wordt het in september vól aan de bak voor lijfsbehoud.

Tweede divisie: Rotterdam en Eindhoven blijven aan kop

De tweede mannenploeg van Rotterdam Atletiek én de vrouwen van Eindhoven Atletiek leiden de dans na drie ronden in de tweede divisie. Daarvoor werden de poules afgewerkt in Veenendaal, Zwolle en Den Haag. De beide koplopers kwamen in Den Haag in actie: de beste scores vielen bij de mannen echter te noteren in Zwolle, waar Altis tot 8795 punten kwam, en in Veenendaal, waar AV Haarlem 8702 punten vergaarde. De beste acht ploegen kruisen in september de degens met de onderste vier van de eerste divisie. Inzet: vier plekken in de eerste divisie van volgend jaar. Wat opvallende resultaten uit de uitslagenlijsten: Sawa Bezelev won voor Athlos zowel de 100, 200 als 400 meter in Veenendaal. Daar liep Jurgen Wielart voor AV Haarlem solo 1.49,79 op de 800 meter. Alleskunner én junior Sven Jansons won voor Altis in Zwolle zowel het hoog- als polsstokhoogspringen.

Bij de vrouwen was Eindhoven Atletiek de enige club die boven de 8000 punten scoorde. ’t Haasje consolideerde knap de tweede plek, voor De Spartaan en Hera. Sacha van Agt won voor de koploopsters in Den Haag de 100 en 200 meter en clubgenote Silke Peeters sloeg een dubbelslag op de 400 meter én de 100 meter horden. In Zwolle won Carlijn ter Laak voor TION de 100 en 200 meter én het verspringen. In Veenendaal was N’ketia Seedo (nog altijd maar 16) voor U-Track goed voor 11,71 op de 100 meter.

Derde divisie: opnieuw Haag en Zaanland

De vijf poules in de derde divisie werden afgewerkt in Santpoort-Noord, Boskoop, Barendrecht, Kerkrade en Emmeloord. De mannen van Haag Atletiek en de vrouwen van Zaanland toonden zich in deze ronde wederom met overmacht de sterksten en lijken rijp voor promotie. De Hagenezen wonnen in Boskoop zes individuele onderdelen én de 4 x 400 meter (met 24 seconden voorsprong!).

Ook de overmacht van de vrouwen van Zaanland (als enige boven de 7000 punten) was enorm, met veelzijdige atletes als Sophie Klumper en Michelle Oud in het team. Die laatste won maar liefst drie onderdelen: de 100 meter horden, het kogelstoten en verspringen. Dat kunstje flikte in Emmeloord ook Mabel Korporaal (AV Zeelwolde). Zij was de beste op de 100 en 200 meter én sprong met 1.70 verreweg het hoogst van iedereen.

Tekst: Ton de Kort
Foto: NK teams 2017