Maarten Stuivenberg ondergaat behandeling voor kanker

03 januari 2018
Topatletiek Vorige

Atleet Maarten Stuivenberg (VAV Veenendaal) heeft zijn atletiekseizoen noodgedwongen onderbroken om een behandeltraject voor kanker te ondergaan. De ziekte werd ontdekt na een aantal dopingcontroles met afwijkende waarden in het achterliggende seizoen.

Maarten: “Bij mij is in de loop van 2017 een hoge waarde van het HCG hormoon (humaan choriongonadotrofine) in mijn bloed gevonden. Dit is naar voren gekomen bij een dopingcontrole. De Dopingautoriteit heeft mij geadviseerd onderzoeken te laten doen, voordat ik de verboden grens zou overschrijden, omdat deze hoge waarden ook zouden kunnen wijzen op medische klachten (in plaats van op dopinggebruik). Vervolgens ben ik naar het ziekenhuis gegaan om een eerste echo te laten maken en zo zijn de medische onderzoeken begonnen. Diezelfde week nog werd ik gebeld dat ik bij een test (van eind juni) wel de verboden grens van het hcg hormoon had overschreden. 

Dat kon twee dingen betekenen; óf ik had doping gebruikt óf het kon een teken zijn dat ik een vorm van kanker zou hebben. Doping was sowieso uitgesloten en uit een lange reeks onderzoeken kwam uiteindelijk naar voren dat ik kiemceltumoren in mijn lichaam heb; een vorm van zaadbalkanker. Alleen zit het niet bij m'n testikels maar is het op andere plekken in mijn lichaam tot uiting gekomen. Ik ben 27 december direct opgenomen en de volgende ochtend begonnen met de eerste chemo kuur. Ik ben 6 dagen in het ziekenhuis gebleven om vervolgens gisteren, 2 januari, weer thuis te komen. Nu staan mij nog drie opnames in het ziekenhuis te wachten waarin ik dezelfde chemokuren krijg.”

 

Maarten Stuivenberg maakte afgelopen zomer deel uit van het 4x400 estafetteteam dat in Lille tijdens het EK voor landenteams op spectaculaire wijze het Nederlandse Record verbrak in een tijd van 3.02.37. We wensen Maarten heel veel sterkte tijdens de behandelingen en een spoedig herstel.

Foto's: Erik van Leeuwen