Marathonlopers strijden om nationale titels in Amsterdam

14 oktober 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Vandaag is in de TCS Pace Port Amsterdam het deelnemersveld van de TCS Amsterdam Marathon gepresenteerd tijdens de persconferentie. Bij de marathon die zondag 17 oktober gelopen wordt gaat Tamirat Tola een aanval doen op het parcoursrecord van 2:04.06 (Lawrence Cherono, 2018). Hij werd op de bank vergezeld door een Nederlands marathongezelschap met Khalid Choukoud, Michel Butter, Frank Futselaar, Björn Koreman en Bo Ummels. Zij gaan met elkaar uitmaken wie de Nederlandse titel pakt. 

Spannende strijd verwacht bij de mannen

Het Nederlands kampioenschap zal de TCS Amsterdam Marathon extra cachet geven. “Gelukkig is het eindelijk zover dat we weer mogen lopen, ik ben erg blij dat het nu kan in Amsterdam”, begint Michel Butter, die zijn marathoncarrière een doorstart heeft gegeven door fietstrainingen aan zijn programma toe te voegen. “Ik heb nog veel meer gefietst en ben enorm fitter geworden.” Alle vier de mannen kijken uit naar het onderlinge gevecht. Als Michel Butter wordt gevraagd of hij het Nederlands podium kan inschatten, is hij resoluut: “Khalid is huizenhoog favoriet. Maar een marathon blijft een marathon en is meedogenloos. Na een snelle tien kilometer in Manchester staat Khalid er beter voor. Daarachter wordt het erg spannend. Voor die tweede plek achter Khalid, daar ga ik wel voor.”

Khalid Choukoud staat zondag ook topfit aan de start. “Dit is een top jaar met deelname aan de Spelen en de komst van een hele mooie dochter vorige maand”, vertelt de Hagenaar. “En of ik de favorietenrol kan waarmaken, kun je pas zien na de finish. Er kan nog van alles gebeuren tijdens een marathon. Als je het verschil per kilometer ziet op de persoonlijke records, is dat heel erg weinig. Dus volgens mij zijn we allemaal favoriet.” Choukoud zal weggaan op een tijd van 2:09 hoog of 2:10 laag. Met zijn tijd van 2:09.55 in Siena in april dit jaar voldeed Choukoud al aan de limieten voor het EK en WK in 2022.

Butter en Futselaar hebben de hazen als opdracht gegeven om halverwege door te komen op 65.45 minuten. Futselaar: “Ik zou heel erg graag de limiet van de EK van 2:12.30 willen lopen. Het zou fantastisch zijn om daar met een sterk team aan de start te zijn. De TCS Amsterdam Marathon kan een mooie opstap daarvoor zijn. Twee jaar geleden was ik tweede en hoop zeker weer op het podium te staan.”

Ook Koreman kijkt enorm uit naar zondag. “Ik ben super gretig om te knallen met deze jongens. Ik zal iets harder met mijn haas vertrekken dan Michel en Frank, dat zal op 65 minuten zijn. Ik heb er veel vertrouwen uit geput dat ik ook solo naar de finish kan lopen en ik trek mijn eigen plan.”

Bo Ummels titelverdedigster bij de vrouwen

Bo Ummels gaat zondag haar Nederlandse titel verdedigen. “Ik wil heel graag een persoonlijk record lopen. Daarmee kijk ik ook naar de EK limiet en de Nederlandse titel. Ik ben tevreden over mijn voorbereiding en ik sta er goed voor”, aldus Ummels. Toen ze twee jaar geleden de titel pakte tijdens haar debuut klokte ze 2:32.34 uur. De limiet van het EK in München staat op 2:31.30 uur. Haar voornaamste concurrent zal Ruth van der Meijden zijn. Van der Meijden liep eerder dit jaar in Enschede 2:29.30 uur en voldeed daarmee al aan de limiet voor de Europese kampioenschappen. Klik hier voor de actuele startlijst.

Livestream en limieten

De start van de TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, is zondag om 9.00 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is live te volgen op NOS.nl, via de NOS-app en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl. Naast de verdeling van de nationale titels, hebben de marathonlopers ook de kans om te voldoen aan de kwalificatie-eisen voor de wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen atletiek in 2022. De limieten om in de gaten te houden zijn:

Mannen: 2:10.00 uur (WK) en 2:12.30 uur (EK)
Vrouwen: 2:28.00 uur (WK) en 2:31.30 uur (EK)

Bron: TCS Amsterdam Marathon / Le Champion 
 

NK