Meerkampers trappen atletiekmaand februari af

31 januari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Traditioneel zijn het de meerkampers die de maand februari aftrappen met hun Nederlands Kampioenschap.

Door de afwezigheid van Eelco Sintnicolaas komt er bij de mannen hoe dan ook een nieuwe kampioen in Apeldoorn. Emma Oosterwegel verdedigt bij de vrouwen haar titel maar krijgt geduchte tegenstand van Nadine Broersen, die haar rentree maakt op de vijfkamp. Pieter Braun en Anouk Vetter zijn al geselecteerd voor het EK in Glasgow en komen het weekend van 16 en 17 februari in actie.

Rentree Broersen, Oosterwegel in vorm van haar leven

Nadine Broersen zien we voor het eerst sinds twee jaar in actie op de vijfkamp. Een periode vol blessureleed maakte dat ze na die tijd nog 1 volledige 7-kamp kon afwerken. Broersen is inmiddels volledig hersteld en na een succesvolle trainingsstage in Zuid Afrika gaf ze tijdens PEC Indoor meteen haar visitekaartje af met prestaties die al gevaarlijk dicht in de buurt komen van haar beste prestaties in de meerkamp. Broersen is dus in vorm en kan bij een regelmatige 5-kamp zonder negatieve uitschieters de titel bijna niet mislopen. Daarnaast is de kans op een ticket voor het EK indoor groot aangezien er dit jaar in Europa nog niet bijzonder goed gescoord is.

Broersen kan tegenstand verwachten van Emma Oosterwegel, de titelverdedigster. Oosterwegel heeft deze winter flinke stappen gemaakt. Vooral de 6.07 meter bij het verspringen maakte indruk. Daarmee is de score waarmee ze vorig jaar won, de 4064 punten, rijp voor de slacht. Oosterwegel heeft de limiet voor het EK-23 al op zak en maakt eind mei voor het eerst haar opwachting in Götzis.

Achter Broersen en Oosterwegel wordt een mooie strijd verwacht om het brons. Michelle Oud is volledig hersteld van haar knieblessure en verdedigt een tweede plek van de afgelopen editie. Voornaamste uitdaagsters zijn nieuwbakken seniore Marijke Esselink en Chanté Samuel, de nummer drie van vorig jaar, met Anne van de Wiel als outsider, gezien de progressie die ze dit indoorseizoen heeft gemaakt.

Taam klaar voor topscore, Wardenburg neemt afscheid van meerkamp

Voor Eelco Sintnicolaas komt het indoorseizoen net iets te vroeg. Fit, maar nog niet klaar voor een goede score, zo klinkt het vanuit Zweden, waar hij zich voorbereidt op Götzis. We kronen hoe dan ook een nieuwe kampioen. Voor die titel heeft Rik Taam de beste papieren. Ook Taam is net terug uit Zuid Afrika waar hij, op een klein probleempje met de adductor na, uitstekend heeft kunnen trainen. Er is weliswaar nog geen tastbaar bewijs in de vorm van wedstrijduitslagen, de filmpjes op Instagram doen vermoeden dat Taam in grootse vorm steekt. Een vorm die hem wellicht richting de 5900 punten brengt, iets wat slechts vijf mannen in Nederland tot dusverre is gelukt.

Uiteraard krijgt Taam weer te maken met Rody de Wolff. Een tweestrijd die al bestaat sinds de D-junioren en prachtige duels opleverde. De Wolff heeft niet specifiek getraind voor een indoorpiek,  de 7.18 seconde op de 60 meter in Amsterdam betekende een verpulvering van zijn pr. Vlak hem dus niet uit.

Net als bij de vrouwen is de strijd om het brons het moeilijkst te voorspellen. Nout Wardenburg gaat voor eigen publiek beginnen aan zijn laatste meerkamp voordat hij zich volledig richt op de 400 meter/400 meter horden. De atleet van AV’34 treft in Lauri Hulleman een voormalig clubgenoot die hem het vuur aan de schenen gaat leggen. Hulleman heeft er al een sloot wedstrijden op zitten en doet het liefst elk weekend een meerkamp. Vooral de 7.32 meter bij het verspringen moet gezien worden als potentiele puntenpakker. Beiden hebben een groot wapen, de afsluitende 1000 meter. Paul Groen is er als de kippen bij om te profiteren van een eventuele mispeer.

Welke Sven gaat er met de titel vandoor, Sedney torenhoog favoriet bij A-junioren

Het is wellicht het duel waar door de liefhebbers het meest naar uit wordt gekeken. Sven Roosen en Sven Jansons zijn niet alleen beste vrienden maar ook bijzonder aan elkaar gewaagd op de meerkamp. Hartverwarmend en meeslepend was het gevecht bij het EK-18, waarin het voor de afsluitende 1500 meter duidelijk werd dat slechts 1 van beiden op het podium terecht zou komen. Dat werd Jansons, die in Apeldoorn licht als favoriet van start gaat. Gebaseerd op zijn betere springen en de explosiviteit die hem op de korte sprint en hordeafstand een klein voordeel geeft. Roosen heeft zich echter spectaculair verbeterd op de springonderdelen en je moet er als concurrent toch niet aan denken dat hij voor de afsluitende 1000 meter nog in de buurt staat. Dan heb je namelijk een serieus probleem. Voor het brons zijn meerdere gegadigden maar wordt de naam van David Cairo vaak genoemd. Het zou een volledig 1e jaars podium betekenen. Leon Mak ontbreekt vanwege een kuitblessure.

De vijfkamp is op het lijf geschreven van Zoë Sedney, die moeiteloos de hogere hordes onder de knie heeft gekregen. Sterker nog, de 8.36 seconden is de tweede tijd ooit gelopen. Alleen Nadine Visser liep ooit sneller. Tel daarbij op het goede springen waar Sedney op terug kan vallen en je mag concluderen dat, mits er geen gekke dingen gebeuren, de titel haar bijna niet kan ontgaan. Ook bij de meiden is een volledig 1e jaars podium meer dan realistisch. Degene die de meeste kans heeft om daar een stokje voor te steken is Lisanne Schoonebeek.

Hoe dicht komt Kolkman bij het Nederlands record? Open strijd bij de B-meiden

Luddrick Berrenstein moet zich serieus zorgen gaan maken. Al 20 jaar overleeft zijn score van 5327 punten de schifting, dit jaar zou het record bij de B-junioren zo maar eens kunnen sneuvelen. Marnix Kolkman scoorde als 1e jaars B al 7000 punten op de 10-kamp, maar doordat Jansons en Roosen beiden kozen voor de meerkamp bij het EK-18, moest Kolkman genoegen met een plek in het polsstokveld, die andere grote liefde. Het zegt voldoende over de kwaliteiten van Kolkman dat hij op meerdere onderdelen de limiet binnensleepte. Polsstok mag dan wellicht zijn beste onderdeel zijn, Kolkman is een meerkamper en absoluut favoriet voor de titel, een titel die hij als B1 ook al won. Achter hem is het interessant om de verrichtingen van een drietal atleten te volgen. Mark van der Linden, Jonathan Pronk en Gabriel Emmanuel  verbeterde bij de C-junioren het ene na het andere record. Een talentvol trio waar Haag Atletiek nog veel plezier aan gaat beleven.

Rest ons de B-meiden. Een compleet open strijd waar vijf verschillende atleten de titel kunnen winnen. Het thuispubliek kijkt vooral uit naar de verrichtingen van Sophia Mulder. De atlete van av’34 kan uitstekend springen en heeft een dijk van een 800 meter in huis. Tegenstand komt er van Sarah van Beilen, Robina Negenman en Sofie Dokter. Marleen van Baas is nog C-juniore maar haar prestaties deze winter maken haar een kanshebster voor eremetaal.

Het NK meerkamp in Apeldoorn is op zaterdag 2 en zondag 3 februari gratis bij te wonen.

Tekst: Ivo van Haaren

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK