Michel Butter na de EK Cross naar de Amsterdamse Boscross

13 december 2018
Nationaal Crosscircuit Vorige

Op 16 december 2018 is het weer zover: de Boscross! Na twee succesvolle NK’s is de organisatie er trots op dat de Boscross dit jaar onderdeel is van het Nationaal Crosscircuit. De Boscross is daarmee toegevoegd een mooie reeks van de belangrijkste en grootste crosswedstrijden in Nederland. Het circuit waar de vaderlandse hardlooptoppers met elkaar strijden om de titel van beste crosser van Nederland.

Met de Boscross is het nationale crosscircuit aangevuld met een cross in de randstad. En op een van de mooiste locaties in deze regio voor een cross: het Amsterdamse bos. Toppers en recreanten strijden om de winst op de bekende heuvel in het bos, waar zo vele sporters hun voor gingen, zoals de voetballers van Ajax en de tophockeyers van de nabijgelegen hockeyvelden.

Michel Butter, de pureliefhebber van de cross

Als liefhebber van de cross staat Michel Butter aanstaande zondag aan de start van de lange cross. Hij is natuurlijk de favoriet, waarmee hij de cross promoot op het uitdagende parcours van 9 km. Een verrassende deelnemer bij de mannen Korte Cross is Edwin de Vries. In oktober werd hij nog tweede op het NK Marathon achter Michel Buter. Wellicht kiest hij op het laatste moment toch voor de lange cross? Andere podiumkandidaten zijn Bram Anderiessen de nummer 11 bij de EK Cross onder 20 jaar, Richard Douma, Nick Marsman en Luuk Wagenaar van organiserende vereniging Phanos.

Bij de mannen Lange Cross wordt veel verwacht van Lucas Nieuweboer, Jelmer van der Linden en Tim van den Broeke. Laatstgenoemde heeft ook ervaring als trailrunner en zou het dus wel eens goed kunnen gaan doen. Bij de vrouwen Lange Cross is de verwachting dat Diane van Es er met de winst vandoor zal gaan. Zij stond vorige week nog aan de start van de EK Cross en eindigde met het team onder 20 jaar als tweede. Andere belangrijke kanshebbers in dit sterke veld zijn Brit Ummels, Bo Ummels en Lotte Kraus. Bij de vrouwen Korte Cross zijn Dagmar Smid en Corinde van Es de belangrijkste kanshebbers.

Parcours en finish Arena

Het prachtige en zeer uitdagende parcours van deze cross in het Amsterdamse bos voert over diverse soorten onverharde ondergrond en je beklimt meerdere keren de onder hardlopers zeer bekende heuvel. Omgevallen bomen en kniediepe plassen maken het verhaal compleet; een forse uitdaging met volop spektakel en gegarandeerd een uniek loopavontuur! De finish is zoals elk jaar in de Arena van het Amsterdamse Bos. Een prachtige finishlocatie. Dit jaar vindt de Boscross plaats in het weekend voor de kerstvakantie. Koud en vroeg donker, maar ook de perfecte gelegenheid om je na jouw finish op te warmen aan een kop warme chocolademelk om zo vast in de kerstsferen te komen! H

Regionale crosscircuits

De Boscross maakt niet alleen onderdeel uit van het nationale crosscircuit, maar heeft zijn wortels in de regio. Het maakt ook deel uit van het regionale RunX Cross Circuit en het Mokums Crosscircuit. De Boscross biedt daarmee een divers programma voor iedere sporter: recreanten én topatleten, junioren, senioren én masters.

Marlou van Rhijn Foundation

De Boscross steunt dit jaar de Marlou van Rhijn Foundation. Het maakt niet uit of je als kind grote ambities hebt of graag mee wil kunnen doen aan de gymles. Sport moet voor ieder kind leuk en toegankelijk zijn. Daar staat de Marlou van Rhijn Foundation voor! De Marlou van Rhijn Foundation organiseert projecten voor kinderen met bijvoorbeeld een amputatie, waarvoor sport niet zo leuk en vanzelfsprekend is als dat zou moeten zijn.

 

Tekst: Organisatie Amsterdamse Boscross
Foto: Coen Schilderman