Mijn prestaties moeten in 2018 vanuit plezier komen

02 januari 2018
Talentontwikkeling Vorige

De komende weken zullen de atleten van het AA Drink Talententeam 2018 aan je worden voorgesteld. Atleet Jochem Dobber (20 jaar), gespecialiseerd op de 400 meter, is als eerste aan de beurt.

Kickstart in 2016

In 2016 verbaasde hij niet alleen zichzelf maar ook de atletiekwereld met zijn eerste plaats op het NK junioren (46.67). ‘Ik heb door gebeukt tot de finish, en toen bleek die tijd naast een gouden plak, ook goed te zijn voor de Nationale record JA en de limiet voor de WJK. Het was allemaal totaal onverwachts, een enorme boost en kick tegelijk. Ik kreeg ook ideeën over het jaar daarna: ik zou sneller en constanter worden.’ Maar dat pakte anders uit.

Prestatiedruk in 2017

In 2017 werd Jochem geteisterd door een kleine hamstring blessure. Maar volgens hem was dat ‘maar een klein dingetje’ en niet de enige of voornaamste oorzaak van het uitblijven van progressie. ‘In 2017 werd ik geselecteerd voor het AA Drink Talententeam. Heel cool natuurlijk. Maar ik legde mezelf ook direct druk op. Ik vond dat ik moest laten zien dat ik de investering en plaats waard was. Daarbij maakte ik dat jaar de overstap van junior naar senior, ook dat zorgde ervoor dat ik écht wat wilde laten zien. Ik liep veel wedstrijden, maar had moeite om in de buurt van mijn tijd van het jaar daarvoor te komen. Ik heb in 2017 gewoon heel veel gegeven, maar kreeg er voor mijn gevoel weinig voor terug.’ Toch kijkt Jochem niet geheel ontevreden terug op het seizoen. ‘Op het NK werd ik toch 4e met een goede tijd (46.93).’ En.. hij is dus weer geselecteerd voor het AA Drink Talententeam.

Plezier in 2018

‘Afgelopen jaar zat ik echt wel even in een dip. Ik was te veel gefocust op tijden, en had te weinig plezier. In 2018 draai ik het om. Plezier staat voorop. En als daar mooie prestaties en kwalificaties uit voortkomen, is dat heel fijn. Ik wil ook meer variatie in mijn wedstrijden. Vooral indoor ga ik niet alleen maar 400 meter lopen, twee rondjes op een kleine binnenbaan in de droge lucht zijn niet echt mijn ding.’ Naast zijn sportcarrière studeert Jochem voor het 2e jaar Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. ‘M’n studie gaat oké. Het blijft zoeken naar de juiste balans van studie en sport. Maar ik wil het zeker allebei blijven doen. Het zou niets voor mij zijn om nu alleen maar met sport bezig te zijn. Aan de andere kant wil en kan ik niet zonder m’n sport. Ik ben een echte loper en voel me er goed door.’

Trainer trouw

Jochem heeft zich ook als doel gesteld om een kamer in Amsterdam te vinden. ‘Maar ik blijf dan zeker in Santpoort trainen bij AV Suomi. Ik heb een hele fijne trainer, Tom Metselaar, en ook de groep waarin ik train, voelt goed. Voorheen was Tom de assistent van mijn trainer Piet Boogaart, zijn trainingen zijn op dezelfde methode gebaseerd. De grote lijnen van mijn trainingen zijn nu dus al zo’n 7 jaar gelijk, en dat bevalt goed. Al voegt Tom wel eigen aspecten aan de trainingen toe. Hij leert onder andere veel van trainers op Papendal.’ 

Tekst: Esther Vliege
Foto: Coen Schilderman