"Mijn tweede plaats in Bydgoszcz zorgde voor gemengde gevoelens"

12 juli 2017
Wedstrijden Vorige

Als er iemand weet hoe je successen boekt in Bydgoszcz, dan is het Yvonne van Langen wel. De voormalige topatlete reisde maandag als teambegeleider met de Nederlandse onder 23-ploeg naar de Poolse stad, die een speciaal plekje in haar hart heeft.

In 2003 werd Van Langen, toen nog onder haar meisjesnaam Wisse, in Bydgoszcz tweede op de zevenkamp op het EK onder 23 jaar. Twee jaar later lag er opnieuw een zilveren plak voor haar klaar in het Zdzislaw Krzyszkowiak Stadium, bij de Europacup meerkamp.

"Heel goede herinneringen", blikt Van Langen terug. "Op die Europacup belandde ik voor de eerste keer boven de magische grens van 6000 punten. En op dat EK stond ik voor het laatste onderdeel, de 800 meter, vierde. Dan is zilver een winst. Al zorgde die uiteindelijke tweede plaats daar wel voor gemengde gevoelens."

Het had namelijk niet veel gescheeld of Van Langen had Polen met een gouden plak verlaten. "Het gat met de winnares (de Duitse Jennifer Oeser, red.) was na alle onderdelen maar zes punten. Heel weinig op een totaal van ongeveer 6000. Maar achteraf is het wel een hoogtepunt in mijn carrière geweest."

Van Langen veroverde haar zilver al op de twee dag van het toernooi. "We hadden destijds een vrij kleine ploeg, maar haalden wel meerdere goede resultaten. Zo herinner ik mij nog twee medailles van Rutger Smith en eentje van Gregory Sedoc. Vroeg in het toernooi een medaille halen, dat doet wat met de teamsfeer. Daar hoop ik nu natuurlijk ook op."

Bydgoszcz mag volgens Van Langen worden beschouwd als de atletiekhoofdstad van Polen. "Het zegt misschien genoeg dat vrijwel niemand van de plaats gehoord heeft, maar dat ik er twee keer ben geweest voor wedstrijden. De stad is ervaren in het houden van dit soort evenementen en de organisatie staat als een huis."

Dat klinkt goed. Maar hoe spreek je de naam van de speelstad nou eigenlijk uit? "Ha, het is: 'Biedgodsj'. Die vier medeklinkers op het einde kan je samenvoegen tot één of twee."

Het EK onder 23 jaar duurt van 13 tot en met 16 juli. De uitslagen, resultaten, terugblikken en mooiste beelden zijn te zien via onze site, Twitter-kanalen, Facebook en Instagram.

 

EK