Mike Foppen wint de Warandeloop in Tilburg

24 november 2019
Nationaal Crosscircuit Vorige

Na een tweejarige uitstap naar de Beekse Bergen is de Warandeloop weer terug op de Oude Warande nabij de Universiteit Tilburg. Een jaar na de organisatie van het EK Cross was er dit jaar weer een uitgebreid programma voor de liefhebbers van de veldloop en bij de mannen en de vrouwen stond er in de crossgala’s traditiegetrouw een zeer sterk internationaal veld aan de start.

Bij de mannen, die 10.000 meter moesten lopen, was het Stan Niesten die meteen na de start het tempo hoog opschroefde en 20 meter voorsprong nam. De internationale toplopers Rinas Akhmadeev (Rus), Nekagenet Crippa (Ita) en Napoleon Salomon (Zwe) liepen het gat samen met Nijmegenaar Mike Foppen (22) dicht. In de volgende ronden met de bekende berekuil en de boomstammen bleef het viertal bijeen, op 1500 meter voor de finish verloor Foppen de aansluiting doordat het tempo almaar werd opgevoerd. Op wonderbaarlijke wijze kon hij het leidende drietal bijhalen en ze met een machtige sprint verslaan.

Foppen: “Mijn trainingsstage in Zuid-Afrika is heel goed verlopen, ik wilde me in de Warandeloop plaatsen voor het EK Cross over twee weken in Lissabon. Ik had geen echt plan, maar heb tot 5.000 meter tempo gemaakt. Na 8500 meter moest ik de leiders laten gaan, maar ik kon me herpakken in het laatste bochtige stuk. Daarna kon ik de jongens lossen in de sprint.” Foppen won met zijn tijd van 30.01 ook in de klasse tot 23 jaar. Tweede werd net als afgelopen jaar Rinas Akhmedeev (30.02) en derde Crippa (Ita) 30.04. Als achtste kwam Stan Niesten over de finish, Richard Douma werd tiende. De elfde plaats was voor Noah Schutte, plaats dertien voor Khalid Choukoud.

Galavoorstelling dames door Anna Emilie Moller

De race bij de dames ging over 8.000 meter. Hier stak de Deense Anna Emilie Moller met kop en schouders boven het internationale veld uit. Ze liep met soepele tred haar ronden op het prachtige cross parcours en bouwde elke ronde haar voorsprong uit. De Europees kampioene cross onder 23 jaar had aan de finish met 26.48 ruim 30 seconden voorsprong op Valeriya Zhandarova uit Tbilisi. Samarat Mengsteab uit Zweden werd derde.

Bij de Nederlandse dames waren de ogen vooral gericht op Julia van Velthoven. De atlete van Cifla had eveneens een goede trainingsstage in Zuid-Afrika doorgemaakt. Het was echter niet Van Velthoven die als eerste Nederlandse binnenkwam, maar de talentvolle Diane van Es. Van Es was kortgeleden nog de snelste Nederlandse in de 4 Mijl van Groningen en had aan de finish 19 seconden voorsprong op Van Velthoven (27.57). Jill Holterman werd derde Nederlandse, Jasmijn Bakker vierde en Britt Ummels vijfde.

Korte Cross mannen voor Thijmen Kupers

Bij de mannen korte cross stond er geen maat op Thijmen Kupers, met grote passen legde hij de 2400 meter af in 6.25. Tweede werd Kevin Vizee (6.34), derde Yorben Ruiter (6.35)

Korte Cross vrouwen voor Jetske van Kampen

Ook de vrouwen liepen op de Oude Warande 2400 meter. Hier was het Jetske van Kampen, net als Kupers lid van Groningen atletiek, die de winst naar zich toehaalde in 7.22. Karin Nieuwenhuijsen won de sprint van de achtervolgers voor Dagmar Smid en Aline Kootstra.

Vlak voor de start van het Crossgala bij de mannen ontving Frans Heffels van de gemeente Tilburg de zilveren legpenning, hij stopt na 60 jaar als bestuurslid van de organisatie.

Op 15 december is de Amsterdamse Boscross, de tweede van een reeks van vijf wedstrijden plus het NK Cross in het Nationaal Crosscircuit. Komende week maakt de Atletiekunie de namen bekend van de atleten die geselecteerd zijn voor de EK Cross in Lissabon op 8 december.

www.warandeloop.nl

Tekst: Bert Pessink
Foto: Warandeloop 2019