Mooie resultaten tijdens de EK Cross in Samorin

10 december 2017
Topatletiek Vorige

De Nederlandse ploeg werd vandaag tijdens de EK Cross in Samorin door acht atleten vertegenwoordigd.

Allereerst was het de beurt aan de meisjes U20. Naast het individuele klassement streden de meiden ook mee voor het teamklassement. Het team, bestaande uit Jasmijn Lau, Roos Blokhuis en Jasmijn Bakker eindigde als vierde. Lau wist, net als vorig jaar, indruk te maken in dit sterke deelnemersveld. Waar ze vorig jaar nog als vijfde eindigde, ging ze er dit jaar met een vierde plek vandoor op slechts twee seconden afstand van de nummer drie. Teamlid Blokhuis was vorig jaar nog te jong om deel te nemen aan de EK Cross. In Samorin heeft ze laten zien dat ze hier wel thuis hoort. In haar eerste internationale toernooi finishte zij op een zestiende plaats. Bakker eindigde als veertigste. Helaas heeft Floor Doornwaard, ook deel van het team, voor de EK Cross moeten afzeggen vanwege een blessure.

Bij de jongens U20 stond alleen Bram Anderiessen van atletiekvereniging AKU aan de start. Afgelopen zomer liep hij in Grosseto de 1500 meter op de EK U20, in Samorin nam hij voor het eerst deel aan de EK Cross. Een leerzame ervaring voor dit nog jonge talent. Hij eindigde in Samorin als veertigste waar de winst ging naar de Noor Jakob Ingebrigtsen.

Naast de vierde plek voor de meisjes U20 werd er bij de jongens U23 ook voor het teamklassement gelopen.  Bart van Nunen bleek de snelste oranje atleet te zijn en eindigde als negenentwintigste. Manuel de Backer en Noah Schutte maakten het team compleet en eindigden respectievelijk als vierendertigste en drieënveertigste. In het teamklassement leverde dit een achtste plek op.

Khalid Choukoud had de taak om de mannen senioren te vertegenwoordigen in Samorin. Tijdens zijn schitterende optreden bij de Warandeloop in Tilburg liet hij al zien in vorm te zijn. Waar hij in Tilburg nog als derde eindigde in een sterk internationaal deelnemersveld, moest hij in Samorin genoegen nemen met een tweeëntwintigste plek. ''In Tilburg was ik sterk, een échte cross. Hier op het gras mis ik snelheid,'' aldus Choukoud.

Met het oog op de Europese Kampioenschappen Cross in eigen land volgend jaar, was het LOC van Tilburg 2018 dit weekend aanwezig om het stokje over te nemen.

Foto: Erik van Leeuwen

EK