Nadine Visser: "Spullen in de was en daarna weer richting WK"

23 augustus 2017
Topatletiek Vorige

Het is bijna weer voorbij, die mooie atletiekzomer. Maar nog niet helemaal! De komende weken blikken we terug op de hoogtepunten van de vijf belangrijkste internationale toernooien.

Deze week staat het EK onder 23 in Bydgoszcz centraal. In de Poolse stad zorgde Nadine Visser voor de mooiste medaille, door goud te pakken op de 100 meter horden.

Als ik terugdenk aan Bydgoszcz ...

"Dan is het alsof het een hele tijd geleden is. Het voelt voor mij niet als een lang toernooi, omdat ik later aankwam. Ik ben eerst nog bij mijn trainer (Bart Bennema,red.) gebleven. Het WK was het belangrijkste voor mij. Maar ik vond het supergaaf dat dit toernooi in mijn voorbereiding op Londen paste. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het is natuurlijk ook belangrijk om titels te behalen.''

Was je verrast door eindresultaat?

"Ik kwam daar als favoriet, dus ik moest het waarmaken. Maar ik wist ook dat er meiden zouden zijn die tegenstand zouden bieden, zoals Elvira Herman uit Wit-Rusland (die tweede werd, red.). Ik had dus wel wat te verliezen, maar het was ook niet zo dat ik het goud 'even' kwam ophalen. Ik heb gewonnen en dat moest ik ook doen."

Wat is het eerste wat je deed toen je thuis kwam?

"Nou, de trainingen gingen daarna gewoon door. We hadden een aardige lange reisdag. Daarna gingen de spullen in de was, kon ik wat uitrusten en ging ik de volgende dag weer naar Papendal om mij voor te bereiden op het WK."

Waar is je medaille nu?

"Ha, volgens mij heb ik die aan mijn moeder meegegeven. Zij bergt alles mooi op."

Wat je is belangrijkste les die je meeneemt uit deze zomer?

"Ik ben beter naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik heb vorig jaar veel blessures gehad en vroeg mij dan af hoe dat zo kwam. Dit jaar ben ik wat bewuster met mijn lichaam omgegaan. Bijvoorbeeld door de dag na een zware training wat rustiger aan te doen. Of het zekere voor het onzekere te nemen, op het moment dat ik 'iets' voel."

"Op de toernooien zitten de belangrijkste lessen vooral in de ervaring. Ik heb nu meegemaakt hoe het is om een favorietenrol waar te maken, op het EK onder 23. En op het WK bereikte ik juist heel onverwachts de finale. Die ervaring kan ik weer meenemen."

Welk cijfer geef jij je sportzomer?

"Uhm. Das een moeilijke. Een 8,5? Op de meerkamp deed ik het goed, maar ik was nog wel wat puntjes verwijderd van mijn persoonlijk record uit 2015. Als ik daar dichterbij was gekomen of dat had verbeterd, was het cijfer hoger geweest."

Van welke andere atleet/atlete was je deze zomer het meest onder de indruk?

"Ik vond het heel apart dat er zoveel onverwachte winnaars waren, vooral op de sprintonderdelen. En de estafette van de mannen (4x100 meter, red.) was bijzonder. Aan ene kant de blessure van Usain Bolt tijdens zijn afscheid en aan de andere kant de Britten die geweldig liepen. Heel bijzonder om te zien en daar in het stadion bij te zijn geweest."

Foto's: Coen Schilderman

EK