Nationale top twijfelachtig voor Abdijcross Kerkrade

17 januari 2019
Nationaal Crosscircuit Vorige

De 55ste editie van de internationale Abdijcross in Kerkrade komende zondag, belooft een mooi crossspektakel te worden. Het is na Tilburg, Amsterdam en Soest de vierde cross binnen het nationaal crosscircuit. De organisatie heeft een sterk deelnemersveld weten samen te stellen.

Internationaal sterk deelnemerveld lange cross mannen

Bij de mannen lange cross probeert de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Chakib Lachgar, zijn zege te prolongeren. Onlangs liep hij in Zuid-Spanje een sterkte cross. Ook de winnaar van 2017, de Zweed David Nilsson, is van de partij. Hij liep recent de halve marathon 1.02 uur en lijkt goed in vorm te zijn. Ook de Duitser Samuel Fitwi is een sterke crosser. Hij werd tijdens het EK Cross in de Beekse Bergen tweede in de categorie onder 23 jaar. Ook twee sterke lopers uit Saudi-Arabië, Tarik Ahmed el Amri en Shaween Mohammed, maken hun opwachting.

De nationale toppers Michel Butter, Khalid Choukoud en Edwin de Vries hebben ook ingeschreven. Michel en Khalid stapten echter tijdens de Halve marathon in Egmond aan Zee licht geblesseerd uit. Khalid had problemen met zijn maag. Zij beslissen pas in de loop van deze week of ze de strijd in Kerkrade met de buitenlanders aangaan. Choukoud heeft goede herinneringen aan Kerkrade en eindigde daar regelmatig in de top drie. Hij zal er daarom alles aan doen om te starten.

De top van het crosscircuit bij alle categoriën aan de start

Bij de vrouwen lange cross is de winnares van vorig jaar, de Deense Sylvia Medugu, opnieuw favoriet. Zij krijgt geduchte tegenstand van Ruth van der Meijden, zij liep een sterke halve marathon in Egmond aan Zee. Ook Britt Ummels en Diane van Es verschijnen aan de start.

Bij de A-jongens is de top drie van het nationaal crosscircuit aanwezig. Robin van Riel, Ilias el Khabbati en Almane Bechellal zullen strijden om de eindzege. Bij de meisjes A zijn favoriet Marije Hijman en Ynte Biemans. Op de korte cross vrouwen is Dagmad Smid favoriet, samen met Nikita van Lierop, Bo Ummels en Sabine Rutten. Bij de korte cross mannen strijden onder meer lopers als Wouter Ploeger, Bram Anderiessen, Tom Gelder en Jeroen Bakker voor de hoogste eer.

Zoals bekend start het crossevenement vrijdagavond om 19.00 uur met een Ladies Night Fun Run. De zaterdag staat geheel in het teken van de Eurode Trail Runs over 10,5 en 21 km door de natuurgebieden van Kerkrade en omgeving. Zondag vanaf 11.30 uur start het hoofdprogramma met om 13.00 uur de lange cross voor mannen over 10,5 km, gevolgd door de lange cross vrouwen over 7,4 km. De Abdijcross wordt vanaf 15.45 uur afgesloten met de korte crossen voor vrouwen en mannen.

 

Teskt & Foto: Abdijcross Kerkrade