Nederland degradeert uit de Super League

26 juni 2017
Topatletiek Vorige

Vooraf was duidelijk dat handhaving in de Super League een loodzware opgave zou worden, zeker ook doordat een aantal toppers om verschillende redenen ontbrak. Ook op de slotdag bleek dat Nederland een maatje te klein is in de breedte op het hoogste niveau in Europa. Toch waren er wederom lichtpuntjes met een overwinning van Thijmen Kupers en een Nederlands record op de 4 x 400 meter mannen.

Bij het ingaan van de laatste bocht zag het er allerminst naar uit dat Thijmen Kupers nog kansen had op de winst op de 800 meter. Hij werd enkele malen serieus gehinderd en verloor de aansluiting met de koplopers. Eenmaal uit de bocht verraste hij toch weer met het eindschot waarmee hij onlangs in Hengelo en Stockholm wist te winnen. De Pool Adam Ksczcot kreeg hij net niet meer te pakken, maar na bestudering van de beelden werd die gediskwalificeerd en waren de 11 punten alsnog voor Thijmen.

Het afsluitende vuurwerk kwam van de mannen op de 4 x 400 meter. Er stond veel wind het stadion en dat leek niet gunstig voor snelle tijden. In zijn enthousiasme moest Liemarvin Bonevacia flink op de rem toen hij het stokje overnam van Maarten Stuivenberg. Hij had toen wel de Spanjaarden en Tsjechen voor zich lopen en er ontstond een duel waarvoor het oranjevak op de banken ging. Terrence Agard en Bjorn Blauwhof liepen de laatste twee ronden. Toen volgde er een ontlading omdat er 3.02.37 op de klok verscheen, een verbetering van het Nederlands record! Helaas waren de Spanjaarden net een fractie sneller, zodat het niet 11 maar 10 punten opleverde. De vrouwen werden met Anna Sjoukje Runia, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Eva Hovenkamp 7e in 3.31.79.

De ervaren Melissa Boekelman zorgde voor 10 punten met een degelijke 17.79 meter op kogel. Ervaring heeft Erik Cadee ook in dergelijke wedstrijden. Hij wierp de discus 62.22 meter ver, een beste seizoenprestatie en goed voor de 4e plaats en 8 punten. Voor Menno Vloon is springen op dit niveau nog relatief nieuw. In een door wind en massaal opgekomen Frans publiek kolkende arena bleef hij steken op 5.30 meter, goed voor 6 punten.

Maureen Koster had op de 1500 meter geen antwoord op de versnelling van het Duitse loopwonder Konstanze Klosterhalfen. In de slotronde moest ze nog een paar plaatsen prijsgeven en finishte als 6e. Richard Douma hoopte op een tactische race op de 3000 meter, zodat hij zijn eindschot goed uit kon spelen. Die race kreeg hij helaas niet. Het tempo lag hoog waardoor hij niet verder kwam dan de 8e plaats. Diezelfde plaats was er voor Noah Schutte die in het oranje debuteerde op de 3000 meter steeple chase. Koen Smet liep met 13.66 vrijwel dezelfde tijd als vrijdag in de series. Hij werd er 8e mee, goed voor 4 punten.

Na drie dagen en 40 onderdelen heeft Nederland 175 punten verzameld en daarmee een 11e plaats in de eindstand. Samen met Wit-Rusland en het afwezige Rusland zullen ze over twee jaar aantreden in de First League.

Op onze Facebook vind je een overzicht van alle foto's, gemaakt door Erik van Leeuwen.

EK