Nederland kandidaat EK Cross 2018

16 oktober 2015
Toernooien Vorige

De Atletiekunie wil samen met de provincie Noord Brabant en de gemeente Tilburg de Europese Kampioenschappen Cross 2018 in Safaripark Beekse Bergen organiseren.

Eén van de strategische doelen van de Atletiekunie is de kandidaatstelling voor internationale evenementen in Nederland. Doel daarvan is de atletiek en loopsport in eigen land te promoten. Daartoe investeert de Atletiekunie in de relatie met European Athletics, de Internationale Atletiekfederatie IAAF en het Internationaal Paralympisch Comité. In juli 2016 worden de Europese Kampioenschappen Atletiek in het Olympisch Stadion van Amsterdam gehouden. Onlangs kandideerde de Atletiekunie zich ook al voor de EK Indoor in 2019 in Omnisport Apeldoorn.

In maart 2016 dienen de organisatieplannen in een bidprocedure officieel bekend te worden gemaakt aan de Europese Atletiekfederatie. In november 2016 beslist de Europese Federatie aan welk land de organisatie van de EK Cross 2018 wordt toegewezen.

De Atletiekunie en Tilburg organiseerden in 2005 reeds de EK Cross. Het werd een succesvolle Oranje editie met goud voor Lornah Kiplagat en brons voor - toen nog - juniore Susan Kuijken. In Tilburg wordt jaarlijks de internationale loket.nl Warandeloop gehouden, steevast de eerste wedstrijd van het Lotto Crosscircuit. Deze crosswedstrijd heeft zich, mede dankzij een ervaren Organisatiecomité bewezen als een van de meest aansprekende Europese crosswedstrijden.

Jan Willem Landré, algemeen directeur Atletiekunie: “Nederland heeft een prachtige historie op crossgebied en door een internationaal evenement als de EK Cross te organiseren in eigen land bieden we onze Oranje topatleten op de midden en lange afstand een geweldig podium. Natuurlijk heeft een dergelijk kampioenschap ook een belangrijke uitstraling voor Tilburg en Noord Brabant. En last but not least is het een belangrijke aanjager voor de Nederlandse atletiek en loopsport in haar volle breedte.”

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: "We zijn ontzettend blij dat de Atletiekunie er voor gekozen heeft Tilburg, en daarmee Brabant, voor te dragen als een ideale locatie voor dit evenement! Sport verbindt, leert mensen samenwerken, en inspireert ze. Sport zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen, ook de mensen met een handicap. Daarmee is sport behalve leuk en gezond ook belangrijk voor de sociale veerkracht van Brabant. Het bijzondere aan dit evenement, is dat het top en breedte met elkaar verbindt."

Hans Kokke, wethouder Sport van de gemeente Tilburg: “Er is hard gewerkt om de Nederlandse kandidaatstelling naar Tilburg te halen. Ik ben dan ook trots dat we die binnen hebben. Het is een toonaangevend evenement waar de beste hardlopers van Europa aan deelnemen. Tilburg is een echte sportstad! We gaan samen met de provincie en Atletiekunie nu alles op alles zetten een overtuigend bid te vervaardigen om de EK Cross ook daadwerkelijk te mogen organiseren in 2018.”

EK