Nederlands Record 4x100 meter vrouwen in Lausanne

04 juli 2014
Talentontwikkeling Vorige

Na de overwinning van de Oranje vrouwen 4x100m tijdens de EK Landenteams Super League in Braunschweig heeft Nederland bij de Diamond League wedstrijd in Lausanne andermaal grote indruk gemaakt: wederom winst én een razendknap nieuw Nederlands Record: 42.40 sec. De race kun je hier zien (met BBC-commentaar).

In de opstelling Madiea Ghafoor, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Jamile Samuel liep Oranje een verbluffend snelle tijd van 42.40 sec. Verreweg de beste Europese tijd van 2014 én in de wereld na USA en Jamaica de derde jaarprestatie. Het oude Nederlandse record dateert van de Olympische Spelen van 2012 (42.45 sec.). Schippers tweette na afloop: "Ik moest het goedmaken na mijn mislukte 100m-race."

Individueel kwamen Schippers en Samuel aan de start in de A-serie 100m. Schippers' blok schoot weg waardoor ze inhield (reactietijd 0.303) en meteen kansloos was voor een toptijd. Haar reactie na afloop: "Zo klote en zo frustrerend! Mijn voet gleed weg uit blok en stopte met lopen. Wachtte op het tweede startschot die niet kwam! Baal enorm. Had zin om te knallen! Op naar het volgende moment het schijnt je scherp te houden dit soort fouten. Volgende keer tweede deel combineren met redelijke start en dan gaat het goed komen." Samuel kwam evenmin goed uit de verf met een tijd van 11.37 sec. In een eerdere race liet Madiea Ghafoor, die in de estafette dit keer de voorkeur kreeg boven Naomi Sedney, een tijd noteren van 11.72 sec. Zaterdag jl. liep ze 11.50 tijdens de NK Teams in Breda.

In Lausanne kwamen ook Erik Cadée (discuswerpen) en Ignisious Gaisah (verspringen) in actie voor Nederland. Cadée werd andermaal vierde in een evenaring van zijn beste seizoensprestatie van Breda: 64,61m. Cadée tweette: "Evenaring SB in Lausanne met 64.61m. Goed, maar helaas net 4e (al voor de 6e x tijdens een Diamond League)! Zondag werpen in Brussel." De winst ging naar de Pool Piotr Malachowski (66,63m). Gaisah stelde teleur met een tiende plaats en 7,64m. De Amerikaan Jeff Henderson won met 8,31m.

Er werden nog veel meer topprestaties geleverd in Lausanne, zoals door Bondarenko bij het hoogspringen: 2,40m en drie pogingen op wereldrecordhoogte 2,46m. In het veld waren nog vijf atleten in de strijd op 2,40m. De 400 meter werd gewonnen door Kirani James in een toptijd van 43.74. Beste sprinter was andermaal Justin Gatlin die met 9.80 sec. ook een beste jaarprestatie liet noteren. Tweede werd Tyson Gay, juist terug van een ingekorte dopingschorsing. Verrassend was de overwinning van Panamees Alonso Edward op de 200 meter: 19.84 sec. Hij troefde daarbij de Jamaicanen Ashmeade en Blake af, en Christophe Lemaitre.

Tekst: Eric Roeske
Video: Erik van Leeuwen