Nederlands record voor Fabian Florant

02 mei 2016
Topatletiek Vorige

Afgelopen weekend zijn er weer Nederlandse atleten in actie gekomen op verschillende plaatsen in de wereld. Waar veel trainingsstages op dit moment af lopen beginnen de limieten voor de Europese Kampioenschappen in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen te druppelen. Uitblinker dit weekend was toch wel de fenomenale hinkstapsprong van Fabian Florant.
In het Amerikaanse Clermont sprong hij een afstand van 16.92m, een verbetering van zijn eigen Nederlands record en tevens de limiet voor de Olympische spelen deze zomer in Rio de Janeiro. Hij schreef hiermee ook nog eens geschiedenis. De laatste Nederlandse hinkstapspringer op de Olympische Spelen dateert namelijk uit 1936. 
Deze winter werd hij nog gewoon Nederlands kampioen indoor maar werd steeds geteisterd door blessureleed. Des te knapper zijn prestatie op zijn eerste buitenwedstrijd. Bij de NOS geeft hij aan dat dit pas het begin is en hij over de 17 meter wil. Hopen dat hij deze goede ontwikkeling door kan zetten. 

Hij was zeker niet de enige Nederlander die in actie kwam in Amerika. In Stanford op de Payton Jordan Invitational wedstrijden verschenen verschillende Nederlanders, met onder andere Maureen Koster en Dennis Licht aan de start. Maureen, uitkomend op de 5000m, liep in een knappe race naar een derde plaats in een tijd van 15:07.20. Deze tijd is goed voor een EK limiet en een Olympisch ticket, wat ze al op zak had. 
Ook Dennis Licht was in Stanford en liep op de 5000m naar een tijd van 13:39.26. Hij werd hiermee veertiende. Deze tijd is helaas niet voldoende voor een afvaardiging naar de EK of Olympische Spelen van komende zomer. Roy Hoornweg deed een limietpoging op de 10.000 meter, maar ook zijn tijd van 29:19.93 was niet voldoende om in aanmerking te komen voor deelname aan een internationaal toernooi. 
Tot slot kwam Jamie van Lieshout nog in actie. Met de limiet op zak testte de in Engeland trainende atlete zich op de 10.000 meter. Dit resulteerde voor haar in 34:18.73. Ook dit leverde geen limiet op, maar bovenstaande atleten zullen vast nog vaker een poging gaan wagen in de loop van dit seizoen.

Op de weg verscheen Ruth van der Meijden aan de start van de halve marathon van Salzburg. Onder goede omstandigheden met weinig wind wist ze deze wedstrijd te winnen in een tijd van 1:13,01. Dit levert haar ook een kwalificatie op voor de Europese Kampioenschappen in Amsterdam deze zomer, waar voor het eerst ook een EK halve marathon zal worden gelopen.