Nederlands team klaar voor het EK Cross in Tilburg

07 december 2018
Topatletiek Vorige

Zondag is het eindelijk zover en mogen de Nederlandse toppers zich op het terrein van Beekse Bergen nabij Tilburg meten met de absolute Europese cross top in het SPAR Europees Kampioenschap. Na de openingsceremonie staan er vanaf 10.45 uur 7 mooie onderdelen op het programma met in totaal 26 Nederlandse deelnemers.

10.45 uur Atleten onder de 20 jaar lopen een afstand van 4.300 meter (v) of 6.300 meter (m)

Als eerste starten de meisjes onder 20 jaar met al meteen kans op eremetaal. Roos Blokhuis en, kampioen van 2017 Jasmijn Lau, komen in vorm uit de Warandeloop en willen graag goed presteren in Nederland. Samen met Famke Heinst, Anna Hightower, Jasmijn Bakker en Diane van Es staat er bovendien een prima team voor het teamklassement.

Bij de jongens valt het startschot om 11.05 uur. Tilburger Luuk Maas wil natuurlijk voor eigen publiek schitteren. Bram Andriessen (tweede in de warandeloop kort achter Maas), Robin van Riel, Tim Verbaandert, Illian Martens en Ryan Oosting completeren de Nederlandse deelname in dit onderdeel. Torenhoge favoriet voor de winst is Jakob Ingebrichtsen uit Noorwegen.

11.35 uur Atleten onder de 23 jaar lopen een afstand van 6.300 meter (v) of 8.300 meter (m)

Ellen van der Kolk is bij de vrouwen onder 23 jaar de enige Nederlandse deelneemster. Bij de mannen komen Stan Niesten, Tom Hendrikse, Mike Foppen en Manuel de Backer in de baan om te strijden om een topklassering. Niesten, 3e onder 23 in de recente Warandeloop weet wat goed presteren is op de cross getuige zijn 6e plaats bij het EK Cross voor junioren in 2015. Jimmy Gressier uit Frankrijk is op dit onderdeel na zijn winst in Samorin afgelopen jaar de te kloppen man.

13.35 uur Vrouwen Senioren over 8.300 meter

Ook hier zijn medaillekansen door de deelname van Susan Krumins, zij stond al eerder op het podium bij het EK Cross en dit jaar bijvoorbeeld ook bij het EK in Berlijn op de 10.000 meter. Met een goede generale bij de Zevenheuvelenloop in de benen gaat ze voor een medaille. Met bekende toploopsters als Maureen Koster, Jip Vastenburg (2018: Nationaal kampioen 5.000 en 10.000 meter alsmede tweede in de Warandeloop), Jill Holterman en thuisloopster Julia van Velthoven (2e bij het NK Cross 2018) gaat Nederland ook hier meestrijden voor een medaille in het landenklassement.

14.10 uur Mannen Senioren over 10.300 meter

Veel strijd wordt er ook verwacht bij de mannenrace, maar of de Nederlandse mannen een rol van betekenis kunnen spelen in hun thuiswedstrijd is nog maar afwachten. Waar marathontopper Michel Butter de snelste Nederlander was in de Warandeloop staat zesvoudig Nationaal Kampioen cross Khalid Choukoud natuurlijk niet voor niets op de Tilburgse affiche. Roy Hoornweg en Ronald Schröer completeren het Nederlandse team. De strijd om het goud zal naar verwachting gaan tussen de jeugdige Italiaan Yemaneberhan Crippa en de Turkse toploper Kaan Kigen Ozbilen.

Genoeg topsport met medaillekansen dus zondag in de Beekse Bergen waarbij de Nederlandse toppers natuurlijk hopen op de steun van het publiek. Tickets zijn nog te koop via www.tilburg2018.nl/tickets.

EK