Nederlandse ploeg klaar voor de EK indooratletiek in Torun!

02 maart 2021
Topatletiek Vorige

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Het Nederlandse team reist met 35 atleten af naar Polen: zeventien vrouwen en achttien mannen. Met een kwalitatief goede ploeg zijn de verwachtingen hooggespannen.

35 atleten

De Nederlandse ploeg die afreist naar Polen is opvallend groot met 35 atleten. Ook op de 4x400 meter estafette staat TeamNL met twee sterke teams aan de start.

Op vijf onderdelen doet de Nederlandse ploeg zelfs met het maximale aantal van drie deelnemers mee: de 400 meter bij de mannen en de vrouwen, de 800 meter bij de mannen en de vrouwen en de 1500 meter bij de mannen. Er waren zelfs acht atleten die hadden voldaan aan de EK limiet op de 800 meter bij de mannen. Djoao Lobles, Thijmen Kupers en Jurgen Wielart kregen de tickets.

6 nationale recordhouders

Dit jaar wisten maar liefst 6 atleten, uit de ploeg die aan de start verschijnt in Torún, het Nederlandse indoorrecord op hun onderdeel te verbeteren. Zo scherpte Femke Bol dit indoorseizoen al vier keer het Nederlandse indoorrecord op de 400 meter aan. Ze dook onder de oude recordtijd van Ester Goossens, die 23 jaar geleden (1998) het indoorrecord op 51,82 zette. Inmiddels staat het record van Bol nu op 50,64 sec.

Menno Vloon komt dicht in de buurt van de magische grens van 6 meter nadat hij zijn eigen Nederlandse record naar 5,96 meter verbeterde. Een spectaculaire sprong waarmee hij grote indruk heeft gemaakt.

Nadine Visser verdedigt in Torún de Europese titel die ze twee jaar geleden veroverde in Glasgow. Dit seizoen scherpte Visser haar nationale record aan met een tijd van 7,81, waarmee ze de topfavoriet is voor het goud. Ook Joris van Gool wist zijn eigen nationale record aan te scherpen. Hij verbeterde zijn toptijd naar 6,58 sec. op de 60 meter.

Liemarvin Bonevacia wist dit seizoen zijn oude Nederlandse indoorrecord weer te heroveren op Tony van Diepen, die het in 2019 van hem overnam. Met een nieuw Nederlands record van 45.99 heeft Bonevacia de snelste tijd van Europa dit seizoen in handen.

Mike Foppen verbrak het achttien jaar oude Nederlands indoorrecord op de 3000 meter, dat op naam stond van Gert-Jan Liefers. Foppen liep een tijd van 7.42.55 waarmee hij bijna twee seconden sneller was dan Liefers in 2003.

4 dagen topatletiek

Bekijk in dit schema wanneer de atleten van TeamNL in actie komen. Klik hier om het schema als pdf te downloaden.

De finalesessies bij de EK indooratletiek zijn live te volgen via een livestream op NOS.nl en NOS-app. Vrijdag vanaf 19.00 uur, zaterdag vanaf 18.50 uur en zondag vanaf 17.00 uur.

Wil je het hele toernooi live volgen? Kijk dan hier! Op de website van European Athletics worden de uitslagen getoond.