Nienke Brinkman en Richard Douma treden toe tot het NN Running Team

17 januari 2022
Atletiekfan Vorige

Het NN Running Team wordt uitgebreid met twee zeer talentvolle Nederlandse atleten: Nienke Brinkman en Richard Douma.

Het NN Running Team is ervan overtuigd dat beiden een belangrijke versterking zijn voor de Nederlandse en Europese vertegenwoordiging.  Zo voldeed Brinkman onlangs tijdens haar eerste officiële marathon direct aan de limieten voor de wereld- en Europese kampioenschappen atletiek in 2022. Douma greep vorig jaar het Nederlands record op de 5 kilometer en zal zich langzaam maar zeker gaan richten op de marathon.  

Douma profileerde zich aan het begin van zijn carrière vooral op de atletiekbaan. Met name op de 1500 meter boekte de 28-jarige Zaandammer successen. Zo werd hij in 2016 vierde tijdens de Europese kampioenschappen in Amsterdam. Langzamerhand schakelde hij steeds meer over op de wegatletiek en in 2020 evenaarde hij met een tijd van 28.08 het Nederlands record 10 kilometer op de weg van collega NN Running Team-loper Abdi Nageeye, om daar vorig jaar het Nederlands record 5 kilometer op de weg (13.27) aan toe te voegen. “Het is een geweldige kans voor mij om deel uit te gaan maken van een team van vele internationale topatleten, ondersteund door een geweldige staf”, legt Douma uit. “In de toekomst wil ik me helemaal gaan specialiseren op de weg. Dankzij de mogelijkheid om samen met de allerbesten uit Kenia en Oeganda te gaan trainen, weet ik dat het team me een betere atleet kan maken." 

Voor Nienke Brinkman wordt een droom werkelijkheid. De 28-jarige voormalige hockeyster uit Leiderdorp switchte pas recent naar het hardlopen en verraste afgelopen december de internationale atletiekwereld met een officieel marathondebuut in Valencia in 2:26.34. Alleen de in Kenia geboren en voor Nederland uitkomende marathonloopsters Lornah Kiplagat en Hilda Kibet waren ooit sneller. Brinkman, die in het Zwitserse Zürich woont voor promotieonderzoek, omschrijft het eerste contact van de organisatie van het NN Running Team als ‘het meest verrassende telefoontje ooit’. “Ik was op de hoogte van het bestaan van het team en de prestaties van wereldtoppers als Eliud Kipchoge, Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei, maar het leek allemaal zo ver buiten bereik.”


Persbericht: Global Sports Communication
Foto: ASICS NK Atletiek 2019 (Erik van Leeuwen)