NK 10 km op de weg: battle tussen Douma en Choukoud

25 augustus 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Richard Douma en Khalid Choukoud zijn aankomende zondag de grootste kanshebbers voor de titel tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km. Hardloopwonder Douma is de Nederlands recordhouder op de 5 én 10 km op de weg. De 28-jarige Zaandammer voegt dolgraag een Nederlandse titel aan zijn palmares toe. Olympisch atleet Choukoud stond al tweemaal op het hoogste schavot van het NK 10 km én is zeer gebrand om als winnaar over de finish te komen in het Noord-Hollandse Hem.

Douma verpulverde afgelopen februari het Nederlands record 5 km op de weg van Mike Foppen met vijf seconden naar 13.27 minuten. In Monaco was hij oppermachtig. Een jaar eerder liep de Zaandammer in Valencia naar 28.08 minuten op de 10 km. Daarmee is hij samen met Abdi Nageeye trots Nederlands recordhouder. Opmerkelijke prestaties voor een atleet die eigenlijk specialist is op de 1500 meter op de baan. Afgelopen zomer werd hij voor de vierde keer Nederlands kampioen op deze afstand.

Voor de 35-jarige Choukoud wordt dit de eerste race na de Olympische Spelen in Tokio. De Hagenaar moest na 25 kilometer in het warme Sapporo opgeven met darmproblemen. Momenteel is Choukoud fit en gaat hij vol voor de winst op het snelle parcours in Hem. Hij pakte de titel op de 10 km op de weg in 2011 en 2013 en heeft een persoonlijk record van 28.44 minuten. In zijn loopbaan veroverde hij al 17 Nederlandse titels op de verschillende onderdelen.

Organisator Le Champion verwacht dat deze topatleten er zondag een spannende en snelle race van gaan maken, met tactische spellen op de West-Friese dijk.

Podiumkandidaten

Le Champion meldt verder dat Edwin Sjerps, Mahadi Abdi Ali, Filmon Tesfu, Yorben Ruiter en Lucas Nieuweboer op de startlijst staan. Snelle mannen die voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Vrouwenveld sterk bezet met Cherono, Ummels en Dillen*

Bo Ummels heeft afgelopen zaterdag het parcours verkend van het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg. De wedstrijd die zondag 29 augustus plaatsvindt heeft een prachtig parcours rondom Hem en Venhuizen, met als hoogtepunt een passage over de Westfriese Omringdijk. De atlete van TDR was erg enthousiast: “het is een mooi, snel en afwisselend parcours. Ik heb volop genoten van de omgeving.”

Ummels start volgende week zondag als één van de favoriete voor een ereplaats bij het NK 10 km. Met een persoonlijk record van 34.09 gaat ze meedoen om de prijzen. Tijdens het laatste NK tijdens de Groet uit Schoorl Run in 2019 liet ze een vijfde plaats optekenen. Het startveld is bij de vrouwen echter sterk bezet, dus ze zal flink aan de bak moeten. Een stukje parcourskennis zal wellicht in haar voordeel zijn.

Bo Ummels
Bo Ummels

Daarnaast staan op de startlijst bijna de volledige top 10 van het laatste NK 10 km op de weg in 2019, zoals Kim Dillen (pr 33.26), Jasmijn Lau (pr 33.31) en Jacelyn Gruppen (pr 34.04). Jammer genoeg heeft Susan Krumins zich afgemeld om haar titel te verdedigen. Zij is niet fit genoeg om te starten na de Olympische Spelen in Tokio.

Organisator Le Champion kijkt verder uit naar de rentree van de Nederlands kampioen van 2016: Elizeba Cherono*. De 33-jarige atlete keert terug in het wedstrijdcircuit na twee zwangerschappen. Ze werd in Schoorl kampioen in 34.02, maar heeft een persoonlijk record van 32.07 achter haar naam staan. Het wordt gegarandeerd een boeiende strijd om de titel.

Parcours

Het parcours bestaat uit één ronde over 10 km door het West-Friese landschap. Na de start in Venhuizen gaat het parcours via Hem en Oosterleek richting de Westfriese Omringdijk terug naar Venhuizen. Hier lopen de lopers nog een laatste ronde voordat zij finishen. Het parcours is uitermate geschikt voor snelle tijden: het is vlak, verhard en heeft weinig bochten.

De start van het NK 10 km vindt plaatst vanaf 9.30 uur met de vrouwen en 10.15 uur met de heren. Dat is voorafgaand aan de Hemmeromloop, die dit jaar voor de 34e keer plaatsvindt. Traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus.

 

*Cherono heeft zich inmiddels afgemeld.
Bron & foto's: Le Champion

NK