NK Atletiek Dag 2 Round-up

19 februari 2018
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De zondag van de NK Indoor staat ook wel bekend als “zondag finaledag”. Maar liefst 16 finales stonden er vandaag op de planning. Zo was er spektakel bij de loopfinales, was het spannend bij het verspringen voor de heren en kon de eerste titel van vandaag behaald worden op het hoogspringen voor de dames. Een aantal atleten had bovendien aangekondigd voor de WK-limiet te gaan. Welke hoogtepunten leverde dit op?

Polsstokhoogspringen heren
Bij het polsstokhoogspringen voor de heren kende vooraf 3 duidelijke favorieten: thuisfavoriet Eelco Sintnicolaas (AV ’34 Apeldoorn), Nederlands recordhouder Menno Vloon (AV Lycurgus Krommenie) en uittredend kampioen Rutger Koppelaar (ARV Ilion Zoetermeer). Waar er hier 3 honden vochten om één been, ging de vierde ermee heen. Koen van der Wijst (AV Unitas Sittard) ging als enige over 5.43m en werd kampioen. Menno moest de strijd staken vanwege een blessure en behaalde met 5.33m het zilver. Eelco testte zijn zwaardere stok voor Birmingham en pakte het brons met 5.28m.

Verspringen heren
Het verspringen voor de heren kende een spannende ontknoping. Pieter Braun (AV Sprint Breda) had de hele wedstrijd geleid, voor Fabian Florant (Haag Atletiek). In de laatste poging wipten echter Pim Jehee (Prins Hendrik Vught, van 3 naar 4) en Fabian nog een plek op. Pieter keek voor zijn laatste sprong aan tegen een achterstand van 1 cm, maar met 7.47m sprong hij verder dan de laatste poging van Florant.

3000 meter heren
Op de 3000 meter was er vooraf 1 grote favoriet. De in de Verenigde Staten woonachtige Benjamin de Haan (AV ’34 Apeldoorn) liep in februari 7:54 en vertrok op het schema van de limiet voor Birmingham. Achter hem volgde een groepje met onder anderen Michel Butter (AV Castricum), Mahadi Abdi Ali (AV Unitas Sittard) en Frank Futselaar (AV De Liemers Zevenaar). Toen hier de wedstrijd openbrak, kwam Mahadi nog erg dichtbij de koploper, maar het goud kwam niet meer in gevaar. Het brons ging naar Frank. Michel werd weliswaar vorige week Nederlands kampioen 10km, maar kwam in de finale snelheid tekort voor het podium en werd 6e.

400m dames
In Nederland zijn niet veel onderdelen zo sterk bezet als de 400m bij de dames. Alle dames in de finale hebben immers al op een toernooi gestaan, al was dat voor de pas 17-jarige Femke Bol (Altis Amersfoort) “slechts” een juniorentoernooi. Madiea Ghafoor (Phanos Amsterdam) liep gisteren al de WK-limiet en was vandaag ook niet af te stoppen. Daarachter streden Nicky van Leuveren (Phanos Amsterdam) en Laura de Witte (AV Trias Heiloo) om het zilver, waarbij Nicky aan het langste eind trok. De nummer 2 van vorig jaar, Lisanne de Witte (AV Trias Heiloo) loopt haar races altijd wat vlakker en kwam in de laatste ronde nog opzetten, maar zij viel net buiten de medailles.

800 meter dames
Sanne Wolters-Verstegen (Rotterdam Atletiek) had vroeg op de dag al de titel op de 1500m behaald. Dit deed ze in 4:18.58, een tijd die je niet zomaar loopt. Dit had Danaïd Prinsen (AV Aquilo Winschoten) ook gezien en besloot er een harde race van te maken. Deze was zo hard dat Sanne niet meer bij machte was om haar te verslaan. In het kielzog van deze 2 dames liep Suzanne Voorrips (Groningen Atletiek) naar het brons.

60 meter horden dames
Nadine Visser (SAV Grootebroek) had voor vandaag al haar race van dit seizoen nog onder de 8 seconden gelopen, maar de chrono stopte vandaag 3 keer boven deze magische grens. Een verbetering van het Nederlands record van Marjan Olyslager zat er dus niet in, maar uiteraard nam zij het goud mee naar huis. Achter haar liep Eefje Boons (Daventria Deventer), ook al geplaatst voor de WK indoor in Birmingham, naar het zilver. Anouk Vetter bereidt zich voor op de vijfkamp in Engeland en claimde het brons.

Overige uitslagen

Hoogspringen dames:
1. Nikki May Woudstra (AV Impala Drachten)
2. Marlies van Haaren (Phanos Amsterdam)
3. Tanita Hofmans (AV Attila Tilburg)

1500m dames:
1. Sanne Wolters-Verstegen (Rotterdam Atletiek)
2. Dagmar Smid (AAV ’36 Alphen aan den Rijn)
3. Lotte Krause (AKU Uithoorn)

1500m heren:
1. Valentijn Weinans (Nijmegen Atletiek)
2. Bram Anderiessen (AKU Uithoorn)
3. Niek Blikslager (Groningen Atletiek)

200 meter dames:
1. Zoë Sedney (ARV Ilion Zoetermeer)
2. Leonie van Vliet (AAV ’36 Alphen aan den Rijn)
3. Gabriëlla van der Wijck (Phanos Amsterdam)

200 meter heren:
1. Liemarvin Bonevacia (Rotterdam Atletiek)
2. Onyema Adigida (Phanos Amsterdam)
3. Sander Pupella (Haag Atletiek)

Hinkstap dames:
1. Patricia Krolis (Rotterdam Atletiek)
2. Maureen Herremans (Prins Hendrik Vught)
3. Meruska Eduarda (Rotterdam Atletiek)

Kogelstoten heren:
1. Patrick Cronie (AAC Amsterdam)
2. Erik Cadée (Prins Hendrik Vught)
3. Matthijs Damsteegt (Haag Atletiek)

400m heren:
1. Tony van Diepen (Haag Atletiek)
2. Nick Smidt (AAC ’61 Assen)
3. Jesper Arts (Prins Hendrik Vught)

800m heren:
1. Thomas van Laar (AV PEC 1910)
2. Jaap Gerben Vellinga (AV Horror Sneek)
3. Lars van Hoeven (AV Heerenveen)

60mh heren:
1. Koen Smet (Phanos Amsterdam)
2. Liam van der Schaaf (Phanos Amsterdam)
3. Dave Wesselink (AV Trias Heiloo)

Kijk hier voor alle uitslagen van de NK indoor Senioren. Bekijk de foto’s van dag 1 en dag 2 van de NK Indoor Senioren via Facebook.

Foto's: Erik van Leeuwen

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK