NK Meerkamp dag 1: Braun en Jansons leiden NK meerkamp, spanning in categorie onder 18

08 februari 2020
NK Indoor Meerkamp Vorige

Pieter Braun gaat na dag 1 van de NK meerkamp aan de leiding. Een bijzonder stabiele dag zonder negatieve uitschieters maakt dat Braun dag 2 met 53 punten voorsprong op Rafael Raap begint. Sven Jansons is na een uitstekende eerste dag op weg naar een topscore onder 20. Yoram Vriezen leidt weliswaar bij de categorie onder 18, zijn voorsprong is verre van geruststellend.

Braun zonder topvorm sterk, op de huid gezeten door Raap

Met het schrappen van de WK indoor valt er voor Pieter Braun weinig te halen dit indoorseizoen. Toch is de vorm goed na de trainingsstage in Zuid Afrika met niet alleen twee pr’s bij PEC indoor, ook dag 1 van de NK meerkamp is uiterst stabiel te noemen. De 7.20 seconden op de 60 meter is zijn tweede tijd ooit, bij het verspringen is hij na 1 poging klaar. Niet heel gek aangezien het scorebord 7.54 meter aangeeft. De kogel vliegt wederom over de 15 meter en hoog is met 2.01 meter oerdegelijk. Braun ligt ruimschoots op koers voor een nieuw pr op de 7-kamp maar heeft nog steeds niet besloten of hij de meerkamp gaat afmaken. Veel zal afhangen van hoe hij uit zijn bed stapt. Achter Braun is ook Rafael Raap bezig aan een prima 7-kamp. De 6.99 seconden klinkt erg lekker, ook met ver, kogel en hoog haalt de atleet van PAC een ruime voldoende. Met een degelijke tweede dag ligt een score rond de 5800 punten in het verschiet, waarmee je in de buurt komt van een top 10 notering in de ranglijst allertijden. Er is helaas niet alleen maar goed nieuws uit het kamp van Ronald Vetter want Rik Taam komt bij het hoogspringen door een pijnlijke voet niet tot een geldige hoogte.

De nummer 3 na vier onderdelen, Eelco Sintnicolaas is gematigd tevreden over dag 1, maar ziet als enorme pluspunt dat de enkel het uitstekend heeft gehouden. Een prestatie, met verspringen en hoogspringen op 1 dag. Met een traditioneel sterke tweede dag en de onzekerheid of Braun de meerkamp afmaakt kan Sintnicolaas in een heel gekke bui het Raap misschien nog lastig maken.

 

Jansons op rozen na dag 1, Roosen door minder hoogspringen kansloos voor eindzege

Hij had er zin in. Het zijn de eerste woorden van Sven Jansons in Omnisport. Die zin uit zich in vier onderdelen waar er ruimte is voor verbetering, maar nergens een onvoldoende wordt gehaald. We kunnen moeilijk verwachten dat Jansons bij elke 60 meter die hij loopt tot 6.85 seconden komt. Met 6.92 seconden is hij de snelste van de dag, ver is met 7.28 meter prima en het kogelstoten levert zelfs een persoonlijk record op (14.33 meter). Om het Nederlands Record onder 20 van Rik Taam in het zicht te houden was 1.95 meter bij het hoogspringen wel erg lekker geweest maar het blijft bij 1.92 meter. De voorsprong op zijn maatje Sven Roosen bedraagt na vier onderdelen al 244 punten. Die blijft drie onderdelen lang prima in het spoor, wint het kogelstoten maar bij het hoogspringen gaat het mis. Een traditioneel wisselvallig onderdeel voor Roosen die met 1.77 meter alleen op dat onderdeel al 129 punten laat liggen. Ook Youri Fransen laat veel punten liggen bij het hoogspringen, maar ligt nog prima op schema om het brons veilig te stellen.

 

Vriezen aan de leiding, voorsprong allerminst geruststellend 

Yoram Vriezen had niet veel meer van zijn eerste dag kunnen verwachten. De atleet van GAC Hilversum was in Assendelft al de 5000 punten gepasseerd, in Apeldoorn toont hij op drie van de vier onderdelen vooruitgang en laat hij alleen bij het polsstokhoogspringen een handvol punten liggen. Laat dat nou net onderdeel zijn waarop de concurrenten van Vriezen uit hun slof schieten. Vooral Rens de Graauw bewijst zichzelf een enorme dienst door tot 3.80 meter te komen, 60 cm hoger dan hij in Assendelft deed. Het verschil tussen beiden is 31 punten in het voordeel van Vriezen. Met een gelijkwaardige horde en het hoogspringen waar De Graauw licht in het voordeel is, verwachten we dat het verschil voor de 1000 meter te verwaarlozen is. Voor de wedstrijd zou het fantastisch zijn als De Graauw met een kleine voorsprong aan de 1000 meter begint, aangezien Vriezen de betere loper is. In dit verhaal mag Daan Roosenschoon niet onvermeld blijven. Aan mentale veerkracht geen gebrek bij de atleet van Mark Jacobs want die redt bij zowel het verspringen als het kogelstoten zijn wedstrijd in de laatste poging. Alsof het nog niet spannend genoeg is wordt zijn derde geslaagde poging bij het kogelstoten door de jury afgekeurd. Een geslaagd protest bij de scheidsrechter levert een extra poging op en in die poging laat Roosenschoon opnieuw zien over stalen zenuwen te beschikken. De achterstand op Vriezen is 75 punten en als hij de schade op de horde weet te beperken dan zijn er nog zeker kansen op de titel. Ook Jonathan Pronk en Twan van Rijn staan nog binnen 100 punten van de leider.

 

Tekst door: Ivo van Haaren
Foto's door: Coen Schilderman

 

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK