NK Senioren dag 1: Schippers en Van Gool winnen 60 meter

16 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Op de eerste dag van het NK Atletiek wint Dafne Schippers goud op de 60 meter. Bij de mannen is Joris van Gool de snelste. Richard Douma loopt de EK indoor limiet in de series van de 800 meter. Wat gebeurde er vandaag nog meer?

EK indoor limiet voor Richard Douma

Richard Douma wist meteen het publiek te verassen door in de series 800 meter de limiet voor het EK Indoor in Glasgow te lopen in een tijd van 1:48,90. Mede door de hulp van Thijmen Kupers, die de limiet voor Glasgow al op zak heeft, wist Richard dit te behalen. Ook Bram Buigel kwam dicht in de buurt van de limiet (1:49,18). Morgen zien we hun terug om 16:25 uur in de finale 800 meter!

Sven van Merode Nederlands kampioen hoogspringen

Op papier gingen Sven van Merode, Dion van Kessel en Peter Siers met een PR van 2,15 meter als favorieten van start. Uiteindelijk wist Jan Peter Larson het Sven van Merode moeilijk te maken. Beide kwamen tot een hoogte van 2,11 meter. Het was Sven van Merode die uiteindelijk de titel pakte. Het brons ging naar Dion van Kessel met een hoogte van 2,08 meter.

Goud voor Kika van Bergen en Henegouwen

Het verspringen was misschien wel het moeilijkst te voorspellen onderdeel op voorhand. Met uiteindelijk zeven atleten slechts 19 centimeter van elkaar verwijderd werd het een spannende strijd om het podium. Kika van Bergen en Henegouwen ging er met de winst vandoor met een afstand van 6,12 meter. Carlijn ter Laak (6,09 meter) en Pauline Hondema (6,00 meter), vorige week nog kampioen bij de junioren, maken het podium compleet.

Strijd bij het polsstokhoogspringen tussen Marijke Wijnmaalen en Killiana Heymans

Marijke Wijnmaalen en Killiana Heymans gingen de strijd met elkaar aan in de finale polsstokhoogspringen. Niet alleen om de Nederlandse indoor titel, maar ook voor de EK onder 23 limiet die op 4,25 meter staat. Beide sloegen meerdere keren een hoogte over. Beide deden meerdere pogingen op de 4,25 meter maar helaas zat het er vandaag nog niet in. Killiana Heymans strand uiteindelijk op 4,10 meter en wordt hiermee tweede. Marijke Wijnmaalen pakt het goud met 4,15 meter. Fleur van der linden, die vorige week nog de junioren titel wist te bemachtigen, pakt het brons.

Levi Vloet als eerste over de finish bij de 60 meter para

Tijdens dit Nederlands kampioenschap werd ook een 60 meter gelopen door para-atleten. Met in totaal zes atleten beloofde het een mooie eerste editie te worden. Het werd uiteindelijk een spannende strijd tussen Levi Vloet en Ronald Hertog. Vloet was de snelste in 7.79 sec.

Goud voor Elsbeth Ciesluk

Elsbeth Ciesluk van Haag Atletiek kroont zich toch Nederlands kampioen 3000 meter in 9:20,17. Britt Ummels en Elisa de Jong maken het podium op de 3000 meter compleet, in respectievelijk 9:25,34 en 9:27,72 sec.

Tarik Tahiri Nederlands Kampioen hink-stap-springen

De winnende afstand bij het hink-stap-springen mannen is 14.67 meter. Tarik Tahiri van Rotterdam Atletiek pakt hiermee het goud. Joshua Record behaalt de tweede plaats met 14,41 meter. Het brons is voor Sergio van der Meide die 14,39 noteert.

Kogelstoten vrouwen gewonnen door Jorinde van Klinken

Nederlands Kampioen kogelstoten 2019 is Jorinde van klinken. Ze stoot 16,85 meter in haar vierde poging. Tweede is Benthe König met een afstand van 16,56 meter en het brons gaat naar Jessica Schilder (15,84 meter).

Goud voor Joris van Gool

De 60 meter mannen was in 2018 de spannendste race van het kampioenschap. Drie man finishten in 6.70 seconden, de winst ging uiteindelijk naar Christopher Garia. Favoriet voor de titel in 2019 is Joris van Gool. Met 6.65 seconden is hij als enige al verzekerd van een startbewijs voor het EK. In de series 60 meter weet Raphael Bouju te verassen door de snelste tijd te noteren (6.71, evenals Joris van Gool) én het Nederlandse junioren record te verbeteren. In de finale is Joris van Gool inderdaad de beste met een snelle tijd van 6,63. Het zilver is voor Jamiro Elabeidi (6,71) en het brons gaat naar Elvis Afrifa (6,74).

Dafne Schippers wint 60 meter

Achter Schippers en Samuel is het vooral interessant om te zien wat N’ketia Seedo in het seniorengeweld kan klaarspelen. Seedo, eerstejaars B-juniore, liep afgelopen weekend met 7.34 al naar de derde Europese tijd ooit in haar leeftijdscategorie. In de series weet Seedo de snelste tijd te noteren, namelijk 7.31, wat wederom een verbetering is van haar persoonlijke record.
In de finale komt Schippers als eerste over de finish. De strijd om het zilver is spannend en wordt met één honderste verschil gewonnen door Samuel. Seedo noteert een tijd van 7,27 seconden. Helaas mist Samuel net de EK indoor limiet (7,25 seconden). Voor Seedo is dit voor de tweede keer vandaag een verbetering van haar persoonlijk record en het Nederlands junioren record.

Kijk hier voor alle uitslagen. Morgen gaan we om 12:50 uur verder met het AA Drink NK Atletiek met de finale hoogspringen voor vrouwen.

Foto’s: Erik van Leeuwen